Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sää | Aurinkoa ja hellettä luvassa ensi viikkoon saakka, helteiden jälkeen povataan ukkoskuuroja

Viikonloppuna eteläisessä Suomessa lämpötila voi kohota lähelle kolmeakymmentä astetta.

Viikonloppuna eteläisessä Suomessa lämpötila voi kohota lähelle kolmea­kymmentä astetta. Kuva:  Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helteiset säät jatkuvat todennäköisesti ensi viikon puoliväliin saakka, kertoo Ilmatieteen laitos perjantaina.

Ennusteen mukaan sää jatkaa lämpenemistään ensi viikon tiistaihin saakka. Viikonloppuna eteläisessä Suomessa lämpötila voi kohota lähelle kolmea­kymmentä eli 26–28 asteeseen, pohjoisessakin noin kahteen­kymmeneen lämpöasteeseen.

Maan keski- ja pohjoisosissa ollut sadealue vetäytyy lauantain aikana pohjoisemmaksi ja sieltä hiljalleen itään.

”Hiukan saattaa lauantaina myöhään iltapäivällä tai illasta sataa paikoin vettä Pohjois-Pohjanmaalla, ja loppuilta muuttuu pohjoisessa sateisemmaksi. Siinä ennen sateen tuloa on suhteellisen aurinkoista”, sanoi päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Lämmintä ilmamassaa riittänee ensi viikon perjantaihin saakka, mutta aurinkoisia hellepäiviä varjostaa Suomeen saapuva sade- ja ukkosrintama.

”Ukkoskuurojen todennäköisyys kasvaa keskiviikon tienoilla näillä näkymin. Sadekuurot ja pilvisyys saattaa näkyä lämpötiloissa. Joka paikassa ei sitten enää nouse niin lämpimäksi”, sanoi Tuomala.

Lue lisää: Eurooppaa lähestyy jälleen helleaalto, vaikka kuivuus ja vesipula piinaavat jo monia maita: ”Tämä tulee olemaan uusi normaali”

Viikonlopun aikana keski- ja pohjoisosissa maata on öisin vielä hallanvaara. Sunnuntain jälkeen yölämpötilat kohoavat myös pohjoisessa.

”Pohjoiseen Lappiin jää kylmempää ilmamassaa, ja sunnuntain jälkeen rupeaa siellä vasta lämpiämään. Tietysti kun päivälämpötilatkin nousevat etelästä alkaen, niin sitten alkavat ne yölämpötilatkin nousemaa”, sanoo Tuomala.

Keskiviikon jälkeen pohjoiseen valuu viileämpää ilmaa, joka hiljalleen tulee myös etelämmäksi.

”Tiistaille tässä varmasti on aika laajalti lämmintä ja helteistä, kun siinä ei ole sateita. Viikon puoliväli on vähän ongelmallinen. Säätyyppi muuttuu niin paljon epävakaisemmaksi, että pilvisyyttä voi olla paikka paikoin aika paljonkin”, sanoo Tuomala.

Ensi viikon lopulla lämmintä ilmamassaa on perjantaisen ennusteen mukaan oikeastaan enää eteläisessä Suomessa.