Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Saamelaiset | Karille ajautuneen saamelaisten totuus- ja sovinto­komission työ jatkuu

”Kannan symbolisesti sitä yleistä epäluottamusta, jota saamelaisilla on valtiota kohtaan”, sanoo saamelaisten totuus- ja sovintokomission jäsen Hannele Pokka.

Hannele Pokka kuvattuna Helsingissä vuonna 2020. Kuva:  Kari Pullinen

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission työ jatkuu jälleen keväällä alkaneiden vaikeuksien jälkeen. Komission tarkoituksena on selvittää ja tehdä näkyväksi saamelaisiin kohdistuvaa syrjintää.

Totuus- ja sovintokomissio pääsee jatkamaan työtä, sillä saamelaiskäräjät nimitti perjantaina ehdokkaansa uusiksi komissaareiksi eronneiden tilalle. Valtioneuvoston on tarkoitus nimittää Anni-Siiri Länsman ja Heikki Paltto virallisesti tehtävään mahdollisesti jo tällä viikolla.

”On suuri helpotus, että saamelaiskäräjät teki tämän päätöksen”, sanoo komission työtä keväästä asti puheenjohtanut Hannele Pokka.

Hallitus asetti totuus- ja sovintokomission lokakuussa 2021. Toukokuussa sen toiminta kuitenkin ajautui karille, kun saamelaiskäräjien nimittämät komissaarit Miina Seurujärvi ja Heikki J. Hyvärinen sekä pääsihteeri Anni-Kristiina Juuso erosivat tehtävistään.

Lue lisää: Hallituksen asettama totuus- ja sovinto­komissio alkaa selvittää saamelaisten kokemaa syrjintää: ”Tulee varmasti nostamaan esille kipeitä muistoja”

Saamelaiskäräjät olisi halunnut laittaa komission toiminnan tauolle, mutta valtioneuvoston mukaan se ei ollut vaihtoehto. Vaihtoehtoina olivat komission lakkauttaminen kokonaan tai uusien komissaarien valitseminen, joten saamelaiskäräjät teki jälkimmäisen.

Komission vaikeuksien kerrottiin johtuneen erityisesti ongelmista luottamuksessa.

Pokan mielestä epäluottamus ei kohdistunut henkilöihin. Hän uskoo sen juontavan juurensa saamelaisten yleisestä epäluottamuksesta asioihin, joissa valtio on samassa pöydässä.

Valtio ei ole ”kovin nopeasti ja asiallisesti” tehnyt päätöksiä, joilla olisi parannettu saamelaisten oikeuksia, Pokka sanoo.

”Kannan symbolisesti sitä yleistä epäluottamusta, jota saamelaisilla on valtiota kohtaan, kuten koko komissiokin.”

Pokka uskoo asian nousevan esiin myös tulevissa kuulemisissa saamelaisten kanssa.

Pokan mukaan komission on tarkoitus kokoontua uudella kokoonpanolla jo tällä viikolla. Komission on tarkoitus kuulla saamelaisia kasvotusten heidän kohtaamastaan syrjinnästä ja epäoikeudenmukaisuuksista.

Kesän aikana komissio on koostunut kolmesta komissaarista, Pokan lisäksi Kari Mäkisestä ja Irja Jefremoffista.

”Ei me tällä joukolla kehdattu lähteä kansan pariin, mutta nyt kyllä”, Pokka sanoo.

Käytännön kuulemisten aloittamisen lisäksi totuus- ja sovintokomission täytyy seuraavaksi rekrytoida uusi pääsihteeri ja kaksi sihteeriä.

Komission pitäisi luovuttaa raporttinsa alkuperäisen aikataulun mukaan marraskuussa 2023. Pokka ei usko, että vuoden päästä ”työ on ihan finaalissa”, ja piti aikataulua jo alun perinkin liian tiukkana. Pokan mukaan Norjassa vastaavassa työssä on kestänyt yli neljä vuotta.