Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Suomalainen ”Venäjä-kuiskaaja” yhdysvaltalais­lehdelle: Putin on täysin rationaalinen johtaja

”Näyttää siltä, että Putin pysyy vallassa”, arvioi Putinin monesti tavannut suurlähettiläs Mikko Hautala yhdysvaltalaiselle Foreign Policy -lehdelle.

Harva diplomaatti tuntee yhtä hyvin Venäjää kuin Suomen Washingtonin suurlähettiläs Mikko Hautala, yhdysvaltalainen Foreign Policy -lehti suitsuttaa.

Washingtonissa yksi kokenut amerikkalaisdiplomaatti kutsuu Hautalaa Venäjä-kuiskaajaksi, lehti kertoo.

Suurlähettiläs Mikko Hautala on tavannut Venäjän presidentin Vladimir Putinin yli kymmenen kertaa ja käynyt kerran saunassa hänen kanssaan.

Ennen Washingtonia Hautala toimi neljä vuotta Suomen Moskovan suurlähettiläänä ja nuorena diplomaattina hän vaikutti Ukrainassa. Hautala puhuu sujuvaa venäjää ja ukrainaa.

Foreign Policy -lehden haastattelussa Hautala sanoo, että länsi on arvioinut väärin Putinia. Hautala tyrmää väitteet, joiden mukaan Putinilla olisi joko ruuvit löysällä tai että hänen päivänsä olisivat luetut vallan kahvassa.

Hautalan mielestä nyt näyttää siltä, että Putin pysyy vallassa. Hautala ei näe tässä minkäänlaisia kyseenalaistamisia eikä odota suurempia kyseenalaistamisia lähitulevaisuudessa.

– Minun mielestäni hän on täysin rationaalinen johtaja. Sitten voi tietysti kysyä, lukeeko hän maailmaa oikealla tavalla. Mutta en menisi sanomaan, että hän on järjetön.

Hautalan mielestä Ukrainan sota on uusi ja raju osoitus siitä, miten Venäjä haluaa ottaa pysyvästi etäisyyttä länteen.

Venäjä muuttuu Hautalan mukaan pysyvästi yhteiskuntana, poliittisena järjestelmänä ja talouden puolesta. Venäjä haluaa olla yhteydessä enemmän Kiinaan ja muihin globaaleihin toimijoihin, eikä Eurooppaan eikä Yhdysvaltoihin.

Presidentti Vladimir Putinilla on pakkomielle maan rajoista ja historiasta, näkee Suomen ex-Moskovan suurlähettiläs. Kuva:  Kremlin Pool / ZUMA

Ulkopolitiikan muutos on Hautalan mielestä niin syvälle käyvää, että se voittaa itse Putinin.

– Jopa niin, että jos jostain syystä asiat muuttuvat Moskovassa, ajatus siitä, että Venäjä palaa silloin järkiinsä, olisi mielestäni aivan liian pelkistetty ajatus.

Toimiessaan Moskovassa suurlähettiläänä Hautala näki, miten uudenlainen ajattelutapa juurtui venäläiseen politiikkaan.

– Näin, miten yksi piirre kasvoi koko ajan ja se oli pakkomielle historiaan ja rajoihin.

Toinen Hautalan näkemä pakkomielle oli ajatus uudesta moninapaisesta maailmasta, jossa länsi heikkenee ja maailmaan syntyy uusi Venäjää suosiva poliittinen tasapainotila.

Lännessä on Hautalan mielestä kuitattu pakkomielle ja geopoliittinen valtaunelma Putinin osalta retoriikaksi, jolla on tarkoitus kerätä pisteitä kotiin.

– Luulen, että moni meistä päätteli, että se on jonkinlaista nostalgiapolitiikkaa. Mutta luulen, että moni meistä ei nähnyt eikä halunnut tehdä sitä johtopäätöstä, että Venäjän pakkomielle historiasta oli itse asiassa sodan käsikirjoitus.

Suurlähettiläs Mikko Hietalan mielestä Ukrainan sota on osoitus siitä, miten Venäjä haluaa ottaa etäisyyttä länteen. Kuva:  Evelyn Hockstein

Hautala nimitettiin Washingtonin suurlähettilääksi kaksi vuotta sitten. Sitä ennen hän vaikutti Moskovassa suurlähettiläänä neljä vuotta. Ennen Moskovaa hän toimi presidentti Sauli Niinistön ulkopoliittisena neuvonantajana.

Hautalan nimi on mainittu kysyttäessä mahdollisia presidenttiehdokkaita. Hautalan nimen on maininnut muun muassa IS:n pääkirjoitustoimittaja Timo Haapala.

Lue lisää: Setä Arkadia: Miltä kuulostaisi presidenttiehdokas Mikko Hautala, huippudiplomaatti Washingtonista?

50-vuotias Hautala on syntyisin Seinäjoelta.

IS:n haastattelussa viime vuonna Hautala kertoi, miten hän 13-vuotiaana löysi kirjastosta yliopistojen valintaoppaita ja valtiotieteellinen tiedekunta tuntui houkuttelevalta.

Hän päätti tulla diplomaatiksi.

– Se oli vähän niissä ympyröissä sama kuin olisi ilmoittanut, että ryhdyn astronautiksi. Ei kukaan oikein semmoisia ihmisiä tuntenut eikä oikein kenelläkään ollut käsitystä, mikä sellainen on.

Hautala on suorittanut Helsingin yliopistossa kaksi tutkintoa. IS:lle hän kertoi, että hän halusi Suomen johtavaksi Itä-Euroopan asiantuntijaksi.

Hän opiskeli yliopistossa muun muassa venäjää, puolaa, tshekkiä ja ukrainaa.

Lue lisää: 13-vuotias Mikko Hautala päätti opiskella diplomaatiksi – nyt hän on Yhdysvaltain-suurlähettiläs ja uskoo, että Joe Bidenille Suomi on ”parasta A-ryhmää”