Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Suomalaisesta ”ihmelääkkeestä” taas lupaavia tuloksia – potilaan syöpä parani kokonaan

Faron Pharmaceuticalsin tutkiman bexmarilimabin on aiemmin raportoitu auttavan potilaita, joilla on melanooma tai sappirakon syöpä.

Arkistokuva. Kuva:  Vesa-Matti Väärä

Uudet lupaavat tulokset ennustavat turkulaisyhtiö Faron Pharmaceuticalsin tutkiman bexmarilimabin tehoavan akuutin myelooisen leukemian hoidossa. Aikuisten akuuteista leukemioista valtaosa on myelooista alkuperää.

Bexmarilimab on patenttisuojattu syövän täsmäimmunoterapia, joka kohdistuu kudosten syöjäsoluihin eli makrofageihin ja herättää niiden kyvyn aktivoida immuunipuolustus syöpää vastaan. Ihmisen oma immuunijärjestelmä siis valjastetaan syövän ja tulehdusten hoitoon.

Yhtiö on aiemmin raportoinut merkittäviä tuloksia useiden eri syöpien hoidossa. Parhaimmat tulokset on saavutettu melanoomassa eli ihosyövässä sekä sappiteiden ja sappirakon syövissä.

Lue lisää: Suomalaisyritys raportoi lupaavista tuloksista syöpä­hoidossa – ”Merkittävä avaus”

Faron on tutkinut bexmarilimabin käyttöä akuutin myelooisen leukemian (AML) hoidossa potilailla, jotka eivät saa apua nykyisestä standardihoidosta eli atsasitidiini- ja venetoklaksihoidosta. Atsasitidiini + venetoklaksi -hoito on ensilinjanhoito potilaille, jotka eivät sovellu luuydinsiirtoon.

AML on monimuotoinen pahanlaatuinen veritauti, jossa luuytimen myelooisten valkosolujen esiasteet alkavat jakaantua hallitsemattomasti. Bexmarilimabia yhdistettiin tutkimuksessa standardihoitoon useissa hematologisissa pahanlaatuisissa kasvaimissa.

Lue lisää: Suomessa kehitetään mullistavaa syöpähoitoa, joka saattaa auttaa potilaita, joihin muut lääkkeet eivät tehoa – ”ihmelääkkeen” taustalla Sirpa-äidin ja Maija-tyttären työ

Nyt julkistetut tulokset osoittavat, että ensimmäisenä hoitoon tulleella potilaalla, jolla oli aikaisemmin raportoitu osittainen hoitovaste, se on jatkanut voimistumista. Neljän hoitojakson jälkeen verenkierron ja luuytimen syöpäsolut olivat hävinneet ja verenkuva oli normalisoitunut, mikä tarkoittaa, että potilas oli saanut täyden vasteen ja syöpä oli parantunut.

Tämän lisäksi ensimmäisessä viiden potilaan hoitoryhmässä toisen potilaan kehitys noudatti samaa kaavaa, ja potilas oli saanut syöpäsolujen määrän alentumisen perusteella osittaisen hoitovasteen. Kolmen potilaan tila oli ollut tarkastelukohdalla vakaa, eli kaikkien viiden hoidetun potilaan taudin eteneminen oli vähintään pysähtynyt.

Tutkimuksen tavoitteena oli muun muassa määrittää bexmarilimabin suositusannos standardihoidon kanssa. Tutkimusta on toistaiseksi suoritettu ainoastaan Suomessa, mutta sen laajentamista johtaviin verisyöpien tutkimuskeskuksiin USA:ssa valmistellaan.

– Olemme jo nyt vaikuttuneita tutkimuksen positiivisista tuloksista, sillä leukemiasolut verenkierrossa ja luuytimessä olivat kadonneet tai määrät merkittävästi vähentyneet. Tulokset tukevat ajatusta bexmarilimabin synergiasta yhdistettynä nykyisiin myelooisen leukemian käypähoitoihin, Faronin lääketieteellinen johtaja Marie-Louise Fjällskog sanoo tiedotteessa.