Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Suomen Pankki varoittaa: Taantuman riski euroalueella on kasvanut – ”EU:n saatava rivinsä järjestykseen energiakriisin ratkomiseksi”

Suomen Pankin mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen seurauksena syntynyt energiakriisi synkistävät talouden näkymiä.

”Energiakriisi ja talouden heilahtelut vaikuttavat nyt kaikkien arkeen. Venäjä käyttää kaasuasetta energiasodan välineenä. Euroopan unionin on saatava uudelleen rivinsä järjestykseen energiakriisin ratkomiseksi”, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn tiedotteessa.

Suomen Pankin mukaan energiakriisin kasvua heikentävät vaikutukset ovat vielä pääosin edessäpäin. Maailmankaupasta ei tule tukea euroalueen taloudelle. Talouskasvu on hidastunut myös Yhdysvalloissa ja Kiinassa, mikä heikentää euroalueen vientinäkymiä.

Keskuspankin mukaan taantuman mahdollisuus euroalueella on kasvanut.

Inflaatiopaineet voimistuneet

Inflaatiopaineet ovat Suomen Pankin mukaan voimistuneet, kun energiakriisi on pahentunut. Etenkin maakaasusta ja sähköstä on tullut kallista, ja energiasta on pulaa. Euroalueen inflaatio oli elokuussa 9,1 prosenttia ja Suomen 7,9 prosenttia.

Inflaatiota on kiihdyttänyt erityisesti energian ja ruoan kallistuminen, mutta keskuspankin mukaan myös monien muiden tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat nousseet tämän vuoden aikana.

Palkkakehitys on Suomen Pankin mukaan pysynyt euroalueella maltillisena kiihtyneestä inflaatiosta huolimatta. Keskuspankki toivoo, että epäsuotuisa palkkojen ja hintojen kierre vältetään myös jatkossa ja että inflaatio-odotukset pysyvät vakaina.

”Rahapolitiikan tehtävänä on varmistaa, että inflaatio-odotukset pysyvät ankkuroituina ja tavoitteen mukaisina keskipitkällä aikavälillä”, Rehn painottaa.

Luvassa lisää koronnostoja

Keskuspankki myöntää, että rahapolitiikalla voidaan vaikuttaa energiahintoihin vain rajallisesti. Keskuspankin on kuitenkin reagoitava yleisen hintatason nousun kiihtymiseen.

”EKP:n ohjauskorkoja nostettiin 0,5 prosenttiyksikköä heinäkuussa ja 0,75 prosenttiyksikköä syyskuussa. Halusimme aikaistaa siirtymistä erittäin alhaisista koroista kohti korkotasoa, joka varmistaa inflaation vakautumisen kahden prosentin tavoitteemme mukaiseksi keskipitkällä aikavälillä”, Rehn selventää Rehn.

Rehn sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa keskiviikkona, että uusi koronnosto on perusteltu EKP:n neuvoston seuraavassa kokouksessa lokakuussa. Hän ei ottanut kantaa siihen, olisiko seuraava koronnosto 0,5 tai 0,75 prosenttiyksikköä.

Velkakestävyys vakavasti uhattuna

Suomen Pankin mukaan energiakriisi asettaa haasteita myös julkiselle taloudelle. Keskuspankin mukaan velkakestävyys on vakavasti uhattuna yli kolmasosassa euroalueen talouksista.

”EU-maiden pyrkimys löytää keinoja kotitalouksien energialaskujen rajoittamiseksi on ymmärrettävä, mutta summittainen menojen lisäys ei sitä olisi, eikä auttaisi inflaation vastaisessa kamppailussa. Sen sijaan on oikein tasoittaa hintojen nousun vaikutuksia räätälöidyillä ja tilapäisillä toimilla kaikkein heikoimmassa asemassa oleville”, Rehn sanoo.