Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Syyhyinferno voi viedä rahat ja yöunet – tällainen on yleistynyt vitsaus

Syyhyn diagnosointi vaikeutuu, jos iho tulehtuu kutinan aiheuttaman raapimisen seurauksena.

Syyhyä kädessä. Kuva:  Wikimedia Commons

Siinä missä Toisessa Mooseksen kirjassa egyptiläisten vitsauksina olivat muun muassa sammakot, sääsket ja heinäsirkat, on Suomessa viime aikoina puhuttanut syyhyhelvetti.

Syyhypunkin aiheuttama syyhy leviää läheisen ihokosketuksen kautta.

Syyhy tarttuu nimenomaan punkkinaaraasta, joka elää ihmisen ihossa 1–2 kuukautta. Sinä aikana se munii ihon sarveiskerrokseen kaivamaansa käytävään.

Syyhykutina alkaa yleensä vasta 3–6 viikon kuluttua tartunnasta sen jälkeen, kun elimistö on ehtinyt herkistyä punkkia sekä sen eritteitä kohtaan.

Yle kertoi viime viikolla, että Etelä-Pohjanmaalla on tavattu tämän vuoden aikana selvästi aiempaa enemmän syyhytartuntoja.

Kyse ei ole kuitenkaan vain pohjalaisia koskevasta vitsauksesta, sillä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (EPSHP) mukaan syyhyä esiintyy mittavissa määrin koko maassa.

Tampereen yliopistollisen sairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Janne Räsänen manaa Helsingin Sanomissa syyhyä ja antaa ymmärtää kyseessä olevan ennennäkemätön syyhybuumi.

– Tämä vuosi on ollut syyhypunkin juhlaa. Sen aiheuttamia tartuntoja on Suomessa ennätysmäärä. Kukaan ei osaa sanoa, miksi tartuntaketjuja putkahtelee esiin esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja hoitolaitoksissa, Järvinen hämmästelee.

Syyhyn pääoire on erityisesti iltaan kohdistuva kutina. Aluksi ihossa ei näy juuri mitään, mutta kutinan ja sitä kautta raapimisen jatkuessa, alkaa ihon eri osiin ilmestyä kaivamia.

Syyhyn diagnosointi vaikeutuu, jos iho tulehtuu kutinan aiheuttaman raapimisen seurauksena.

Hoitona syyhyyn permetriinivoide ja suun kautta otettavat reseptillä saatavat ivermektiinitabletit.

Myös rikkivaseliini sekä kortisonivoide voivat tulla kyseeseen.

Syyhy voi tulla ihon lisäksi kalliiksi myös lompakolle. Esimerkiksi kerta-annoksena otettavat ivermektiinitabletit maksavat pitkän matkaa yli 50 euroa paketilta.

Syyhy ei ehdi tarttua esimerkiksi nopeasta kosketuksesta, kuten kättelystä, mutta sen sijaan seksistä se saattaa tarttua mukaan kumppanin kautta, kuten myös lakanoista, sillä syyhypunkki pystyy elämään ihon ulkopuolella 1—1,5 vuorokautta.

Näin syyhy tarttuu ja oireilee

– Syyhytartunta saadaan ihokosketuksessa, mutta se voi tarttua myös vaatteiden tai vuodevaatteiden välityksellä.

– Syyhyn tarttumiseen vaaditaan toistuva tai intensiivinen kontakti, kuten samassa taloudessa asuminen tai seksikontakti.

– Ei yleensä tartu pelkästään kättelemällä.

– Tartunnan jälkeen syyhypunkki (kooltaan 0,35 x 0,3 mm) kaivautuu ihon sisään ja muodostaa sinne ohuita harmaanvalkoisia 0,1–1 cm:n pituisia käytäviä. Käytävän päässä näkyy halkaisijaltaan noin 1 mm:n kokoinen vesikellomainen rakkula.

– Tyypillisesti käytäviä ilmaantuu sormien väleihin, ranteisiin, kyynärvarsien sisäpinnoille, kainaloihin ja genitaalialueelle.

– Syyhypotilaan iholla todetaan usein myös punoittavia paukamia.

– Ihon voimakas kutina on tyypillistä, etenkin iltaisin ja öisin.

– Raapimisalueet voivat tulehtua.

– Usein potilaan lähipiirissä on samoja oireita.