Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Toiminta yöelämässä oli liikaa – Tampereen tuleva apulaispormestari jäämässä ulos eduskuntavaaleista

Kokoomuksen Pirkanmaan piiri ei huoli suosittua Ilkka Sasia eduskuntavaaliehdokkaaksi. Sasin mukaan piiri on ilmoittanut syyksi hänen toimintansa yöelämässä, luottamuspaikkojen jaossa ja Tampereen Ukraina-talolla.

Kokoomuksen erikoisessa sotkussa Tampereella pääroolia näyttelevät nykyinen apulaispormestari Aleksi Jäntti (vas.) ja tuleva apulaispormestari Ilkka Sasi. Kuva:  Mikko Ovaska, Ossi Ahola / Sanoman arkisto

Erästä vahvaa tamperelaisehdokasta, puolueen nuoremman kaartin nousevaa nimeä Ilkka Sasia ei voi huhtikuun eduskuntavaaleissa äänestää. Toisin kuin saattoi vuoden 2019 vaaleissa ja sen jälkeen kunnallis-, alue- ja seurakuntavaaleissa, joissa Sasi meni läpi.

Moni kummastelee, miksei puolueen piirijärjestö hylkäsi Sasin ehdokkuuden. Yksi ihmettelijöistä on tietysti 36-vuotias Sasi itse.

Sasia on pidetty eduskuntavaaleissa varsin vahvana ehdokkaana.

Tampereen kokoomusväki kuntavaalien valvojaisissa Hullu Poro -ravintolassa kesäkuussa 2021. Takana seisomassa kännyköiden äärellä Ilkka Sasi, Leena Kostiainen ja Anne-Mari Jussila. Sasi oli 1224 äänellään kokoomuksen neljänneksi suosituin Anna-Kaisa Ikosen, Sofia Vikmanin ja Kalervo Kummolan jälkeen. Aleksi Jäntti oli viides 1063 äänellään. Kuva:  Eriika Ahopelto / Aamulehti

Pirkanmaan kokoomus on kuitenkin päättänyt, ettei Tampereen kaupunginvaltuuston ensimmäistä varapuheenjohtajaa sekä kokoomuksen ja rkp:n valtuustoryhmän puheenjohtajaa oteta listoille.

Puolue perustelee Sasin valitsematta jättämistä tekemällään kokonaisharkinnalla. Kyse on yksinkertaisesti luottamuksen puutteesta.

Pirkanmaan kokoomus ei ole oma-aloitteisesti taustoittanut sitä, miksi Sasi on sivuraiteella. Sen on tehnyt Sasi itse lähettämällä muun muassa medialle omia tiedotteitaan.

Sasin mukaan piiri on ilmoittanut syyksi hänen toimintansa yöelämässä, luottamuspaikkojen jaossa ja Tampereen Ukraina-talolla.

Väitteiden mukaan Sasi olisi junaillut kokoomusnaisia baarin VIP-tiloihin ja toiminut epäasiallisesti puolueen naispoliitikkoja kohtaan vuonna 2012 luottamustoimia jaettaessa. Lisäksi Ukraina-talon väki olisi ahdistunut Sasin ”änkeämisestä”.

Piirin puheenjohtaja Aleksi Jäntti myöntää Sasin kertomat syyt oikeiksi, mutta ei avaa niitä enempää.

Lue lisää: Bilekohu iski Tampereella – eduskunta­vaaleista pudotettu johtava kokoomus­poliitikko harkitsee rikosilmoitusta

Tuoreimmassa tiedotteessaan Sasi katsoo kumoavansa väitteet kuten erään kokoomusnaisen junailun yökerhon vip-tiloihin vuosia sitten. Sasin mukaan tapahtunut ei ole kyseiselle naiselle ongelma.

Ukraina-talon osalta Sasi vetoaa pormestarin esikunnan tekemiin tiedusteluihin. Sasin mukaan häiriköintiväitteessä ei ole enempää selvitettävää. Hän kertoo olevansa edelleen tervetullut Ukraina-talolle.

Aiemmassa tiedotteessaan Sasi viittaa myös kymmenen vuoden takaiseen luottamustoimien jakoon liittyvään tapaukseen. Kyse on Sasin mukaan huhusta, jonka alkuperäistä levittäjää tai asianomistajaa ei ole tiedossa.

Kokoomuspiirin työvaliokunnan päätä Sasin selvitykset eivät käännä.

– Olemme pohtineet Sasin ehdokkuuden tuomia riskejä puolueen näkökulmasta riittävän tiedon pohjalta. Kyse on kokonaisharkinnasta ja luottamuksen arvioinnista. Se, mitä Sasi kertoo, ei vaikuta lopputulemaan.

– Nämä tiedotteet tai niiden välittämä informaatio eivät ole sisällöltään tai laajuudeltaan sellaista, että asiaa pitäisi harkita uudelleen.

Ilkka Sasi (oik.) Tampereen kaupunginvaltuustossa vierellään Kalervo Kummola. Kuva:  Jukka Ritola /Aamulehti

Jäntti puhuu tapauksista, jotka hän tietää, mutta joita Sasin selvitykset eivät koske. Hän ei halua viime hetken yllätystä, millaisen Sasin ehdokkuus voisi tuoda.

– Jos joku näistä ihmisistä nostaisi oman asiansa esiin juuri ennen vaaleja ja mulle lyötäisiin mikrofoni eteen ja kysyttäisiin, miksei näille asioille ole tehty mitään, Jäntti kuvaa mahdollista tilannetta.

Jäntti toivoi, ettei asioita nostettaisi julkiseen käsittelyyn.

– Tuskin puoluejohto Helsingissä kauhealla tyytyväisyydellä katselee sitä, mitä Tampereella tapahtuu.

Sasi katsoo toimivansa oman oikeusturvansa puolesta.

– Minun mielestäni väitteet ovat nyt käytännössä selvinneet. Toivon, että Jäntti kertoisi, jos vielä on jotain muuta tietoa. Jos ei ole, niin sitten nostetaan käsi virheen merkiksi siitä, ettei mitään ongelmaa enää ole, Sasi toivoo.

– Piirin puheenjohtaja on tässä asiassa avainhenkilö.

Asian puiminen julkisuudessa on Sasista luonnollista.

– Kokoomuksen arvoja ovat avoimuus ja läpinäkyvyys. Minulla ei ole tässä asiassa mitään salattavaa. Uskoisin, että avoimuus olisi parasta myös kokoomuksen vaalimenestyksen kannalta.

– Toistaiseksi väitteiden esittäjää ei ole tuonut ketään asianomistajaa tietooni. Että kuka on loukkaantunut minulle henkilökohtaisesti tai kenelle olisin tehnyt jotain epäsopivaa.

Sasin mukaan asiaa on puitu jo pari kuukautta.

Nuoret poliitikot kuntapaneelissa vuonna 2012. Vasemmalta Li Anderson, Ilkka Sasi, nuorisovaltuutettu Calle Koskela, Sanna Marin ja Maija Karjalainen. Kuva:  JUKKA VUOKOLA

Oman jännitteensä asiaan tuo se, että sopimuksen mukaan Sasi ja Jäntti jakavat kuntavaalikauden aikaisen kokoomukselle kuuluvan apulaispormestarin mandaatin puoliksi. Ensi vuonna alkaa Sasin kahden vuoden vuoro Jäntin astuessa sivuun.

Lisäksi on vielä epävarmaa, lähteekö nykyinen pormestari, kokoomuslainen Anna-Kaisa Ikonen eduskuntavaaleihin. Jos lähtee ja valituksi tulee – kuten vuonna 2019 – kokoomuksen on etsittävä hänelle korvaaja.

Jäntin mielestä Sasi kääntää ehdokkuutta koskevan keskustelun tarkoitushakuisesti henkilökysymykseksi.

– Ilkka näköjään yrittää spinnata, että kyse olisi minun ja hänen välisestä väittelystä. En ymmärrä, mitä hän olettaa. Odottaako Ilkka, että tiedottaisin, että minua on harhaanjohdettu, Jäntti kysyy.

– Itse olen vain työrukkanen, joka noudattaa puolueen eettistä ohjetta häirintäepäilyasioissa.

Jäntti toivoo Sasin nyt katsovan eteenpäin. Ja hieman kauemmaksi kuin ensi kevääseen.

– Ilman tätä Ilkan käynnistämää keskustelua oltaisiin katsottu, että pöly laskeutuu eikä mitään muuta uutta asiaa tule esiin. Ja jos ei tule, niin sitten vaan kaasu pohjassa eteenpäin.

Lopullisesti päätöksen ehdokkaista tekee piirikokous.

– Piirihallitus ja yleiskokous ovat vielä toimintavaltaisia asiassa, Jäntti muistuttaa.