Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ukraina on pyytänyt Himars-raketinheittimiin pidemmän kantaman ohjuksia – Pentagon kertoo, miksi se ei vastaa pyyntöön

Yhdysvallat lähettää Ukrainaan lisää Himars-raketinheittimiä ja uusimpaan 625 miljoonan dollarin arvoiseen pakettiin sisältyy myös apua ”vahvasti miinoitetuille alueille”.

Yhdysvallat kertoi tiistaina lähettävänsä lisää aseapua Ukrainalle. Uusimpaan, 625 miljoonan dollarin arvoiseen pakettiin sisältyi neljä Himars-raketinheitinjärjestelmää, joita Ukrainalla on entuudestaan 16.

Yhdysvalloilta saadut liikuteltavat Himars-raketinheittimet ovat olleet Ukrainalle kullanarvoisia taistelussa Venäjää vastaan ja vaikuttaneet osaltaan taistelutilanteen saamaan käänteeseen viime viikkoina. Ukraina on kyennyt tuhoamaan niillä venäläisten ammusvarastoja ja huoltolinjoja Dneprjoen yli.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on pyrkinyt vahvistamaan Ukrainan pitkän kantaman puolustusta sen jälkeen, kun maa hyödyntänyt Himarseja menestyksekkäästi viimeaikaisissa hyökkäyksissä Venäjää vastaan.

Tieto uudesta 625 miljoonan dollarin tuesta tuli alle viikko sen jälkeen, kun Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ilmoitti yli miljardin dollarin apupaketista, johon sisältyy rahoitus 18 Himars-järjestelmän hankintaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan Ukrainan viimeaikaiset saavutukset sotarintamalla ovat olleet merkittäviä, kertoi tiistain tiedotustilaisuudessa Pentagonin edustaja Laura Cooper. Hänen mukaansa uusin asepaketti on räätälöity Ukrainan tarpeisiin, jonka asejoukot nyt etenevät kahdella rintamalla Ukrainassa.

Cooperin lausunnoista uutisoi Politico-lehti.

Uusimpaan pakettiin sisältyy lisäksi peräti 200 MaxxPro Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) -ajoneuvoa. Elokuussa Yhdysvallat luovutti niitä Ukrainaan 40 kappaletta. Yhdysvallat on käyttänyt kyseistä panssaroitua ajoneuvoa suojatakseen joukkojaan tienvarsipommeilta Irakissa ja Afganistanissa.

Yhdysvaltain MRAP-panssariajoneuvoja kuvattuna Afganistanissa vuonna 2020. Kuva:  US Army / Reuters

Cooperin mukaan ajoneuvot auttavat Ukrainaa kuljettamaan joukkoja ”vahvasti miinoitetuilla alueilla”. Paketti sisältää myös muun muassa haupitseja, tykistöammuksia ja jalkaväkimiinoja.

Cooperin mukaan uudet aseet antavat Ukrainalle lisäkapasiteettia jatkaakseen etenemistään maan itä- ja eteläosissa.

Ukraina on hiljattain toistanut Washingtonille pyynnön, että se luovuttaisi pidemmän kantaman raketteja Himars-järjestelmää varten, mutta se on kieltäytynyt. Kyse olisi Politicon mukaan Lockheed Martin ATACMS -ohjuksista (Army Tactical Missile System), joka laukaistaan MLRS- tai Himars-tykistöjärjestelmistä.

Tähän pyyntöön Yhdysvallat ei kuitenkaan ole vastaamassa. Cooperin mukaan Pentagon on arvioinut, että Ukraina pystyy osumaan ”valtaosaan taistelukentällä olevista kohteista” lyhyemmän kantaman ohjuksilla – myös Krimillä, hän lisäsi.

– Selvyyden vuoksi sanottakoon, että Krim on Ukraina.