Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ukrainan sota, päivä 392: Venäjä väittää ydinsodan uhan olevan korkeimmillaan vuosiin, Zelenskyi vieraili sodan etulinjassa

Venäjä: Ydinasekonfliktin riski on korkeimmillaan vuosikymmeniin

Ydinasekonfliktin riski on nyt korkeimmillaan vuosikymmeniin, sanoo Venäjän varaulkoministeri Sergei Ryabkov uutistoimisto Reutersin mukaan. Ministeri huomautti myös, että Venäjä on "de facto" avoimessa konfliktissa Yhdysvaltojen kanssa."

Pitkään kireät Venäjän ja Yhdysvaltojen väliset suhteet ovat pahentuneet entisestään sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuonna. Helmikuussa Venäjä ilmoitti, että lopettaa Yhdysvaltojen kanssa solmitun Uusi Start -ydinasesopimuksen noudattamisen. Ryabkov sanoo nyt Reutersille, ettei Venäjä aio neuvotella Yhdysvaltojen kanssa sopimuksen jatkamisesta.

Ukrainalaislehti: Yöllisen drooni-iskun uhriluku noussut kuuteen

Ržyštšivin drooni-iskussa kuolleiden määrä on noussut kuuteen, kertoo ukrainalaislehti Ukrainska Pravda.

Lisäksi ainakin yhdeksän ihmisen kerrotaan loukkaantuneen iskussa. Lehden mukaan pelastustyöt ovat edelleen käynnissä.

Venäjä iski yöllä Ržyštšivin kaupunkiin, joka sijaitsee noin 80 kilometriä Kiovasta etelään. Iskut osuivat ainakin opiskelija-asuntolaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ržyštšivin drooni-iskut osuivat ainakin opiskelija-asuntolaan. AOP

Zelenskyi vieraili Bah'mutin lähellä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili asevoimien luona lähellä Bah'mutin etulinjaa keskiviikkona. Presidentti kertoi vierailustaan Donetskin alueella sosiaalisessa mediassa kertoen, että hänellä on "kunnia olla palkitsemassa sankareita".

Presidentin kanslian johtaja Andriy Yermak jakoi sosiaalisessa mediassa kuvia palkitsemisesta.

IMF ja Ukraina etenivät neuvotteluissa n. 14,5 miljardin lainapaketista

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kertoo päässeensä Ukrainan kanssa sopimukseen noin 15,6 miljardin dollarin eli noin 14,5 miljardin euron arvoisesta rahoituspaketista. Rahoituspaketti on nelivuotinen laina, jonka tarkoituksena on tukea maan talouden palautumista.

Sopimuksen täytyy vielä saada IMF:n johtokunnan hyväksyntä. Johtokunnan odotetaan keskustelevan hyväksynnästä tulevien viikkojen aikana.

IMF odottaa Ukrainan talouden palautuvan vähitellen tulevien kvartaalien aikana. Järjestön mukaan akuutteja haasteita on edelleen sodan aiheuttamien tuhojen vuoksi sekä esimerkiksi siksi, että konflikti voi edelleen syventyä.

Asiasta uutisoivat muun muassa AFP ja Reuters.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva kuvattiin Mariinski-palatsissa Kiovassa 20. helmikuuta 2023, kun hän tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin. ZumaWire / MVPHOTOS

Iso-Britannia: Venäjä levittää väärää tietoa ammuksista

so-Britannian puolustusministeriö syyttää Venäjää tahallisesta väärän tiedon levittämisestä koskien uraania sisältäviä ammuksia, joita Iso-Britannia on aikonut toimittaa Ukrainalle. Asiasta kertoo CNN.

Iso-Britannia ilmoitti maanantaina aikovansa lähettää Ukrainalle köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia. Venäjän presidentti Putin ilmoitti päätöksen jälkeen, että suunnitelman toteutuessa Venäjän on "reagoitava asianmukaisesti". Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu puolestaan kommentoi, että konfliktissa on otettu jälleen askel kohti ydinsotaa.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) mukaan köyhdytettyä uraania käytetään ammuksissa lävistämään panssareita, kertoo CNN. Aineesta tulee terävämpää, kun se osuu kohteeseensa.

Järjestön mukaan köyhdytetty uraani on huomattavasti vähemmän radioaktiivista kuin luonnollinen uraani.

Britannian puolustusministeriön tiedottaja kertoo CNN:lle, että brittiarmeija on käyttänyt köyhdytettyä uraania panssaria lävistävissä ammuksissaan vuosikymmenten ajan.

– Se on vakiokomponentti, eikä sillä ole mitään tekemistä ydinaseiden tai -valmiuden kanssa. Venäjä tietää tämän, mutta levittää tahallaan väärää tietoa, tiedottaja kommentoi.

Myös Britannian ulkoministeri toppuuttelee "ydineskalaatio"-puheita. James Cleverley vastasi Guardianin mukaan Putinille, joka on uhitellut Venäjän vastauksella ja syyttänyt länttä "ydinkomponentilla varusteltujen aseiden käytön aloittamisesta".

Cleverley painotti, etteivät ammukset ole ydinaseita vaan tavanomaisia sotatarvikkeita. Hänen mukaansa mitään ydineskalaatiota ei ole ja "ainoa maa, joka puhuu ydinasioista on Venäjä".

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvattiin Moskovassa 15. maaliskuuta 2023. ZUMAwire / MVphotos

Venäjä ja Kiina lujittivat suhdettaan: "Rakas ystävä"

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Putin syvensivät maidensa suhteita ja kritisoivat yhteistuumin länsimaita. Tapaamisesta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

Reutersin mukaan presidentit kutsuivat toisiaan "rakkaiksi ystäviksi", lupailivat taloudellista yhteistyötä ja kuvailivat Venäjän ja Kiinan suhteiden olevan paremmat kuin koskaan aikaisemmin.

Yhteisessä lausunnossa presidentit syyttivät länsimaita jo aiemmin kuulluista aiheista. He syyttävät Yhdysvaltoja maailmanlaajuisen tasapainon horjuttamisesta ja Natoa tunkeutumisesta Aasiaan. Putin ylisti Kiinan rauhansuunnitelmaa Ukrainaan, mutta sanoi, etteivät länsimaat ja Kiova ole siihen valmiita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kiinan presidentti Xi Jingping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvattiin tervetuloseremonian yhteydessä Kremlissä tiistaina 21. maaliskuuta 2023. AOP

Zaharova kritisoi Haagin tuomioistuinta

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kirjoittaa Telegram-kanavallaan pitkästi Putinin pidätysmääräyksestä kritisoiden Haagin kansainvälistä rikostuomioistuinta. Tuomioistuin antoi pidätysmääräyksen Putinille ja Venäjän lastenoikeuksien komissaarille Maria Aleksejevna Lvova-Belovalle viime viikolla.

Päivityksessään Zaharova vertaa tilannetta siihen, kun Yhdysvallat evakuoi lapsia Vietnamista 70-luvulla Operaatio Babyliftin puitteissa. Hänen mukaansa Yhdysvallat "riisti tuhansilta lapsilta kotimaan ja kulttuurin, pyyhkimällä pois heidän kansallisen ja etnososiaalisen kuuluvuutensa". Myös se, miten evakuointi tapahtui, kerää Zaharovalta kritiikkiä. Operaatiota on myös aikanaan kritisoitu mahdollisten hämärien tarkoitusperien vuoksi.

Zaharova vaatiikin nyt pidätysmääräystä Yhdysvaltain johdolle, Pentagonille ja muille operaatioon osallistuneille "humanitaarisille rahastoille". Zaharova lainaa komissaaria tekstissään sanoen, että lapset olivat asuneet pitkään laitoksista, eikä Venäjä ole erottanut heitä vanhemmistaan. Ukraina on syyttänyt Venäjää tuhansien lasten sieppaamisesta, Venäjä on toistuvasti kiistänyt väitteet.

Zaharovan mielestä Yhdysvaltain johto pitäisi pidättää. AOP