Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

USU: Viidennes kansan­edustajista on säilyttänyt siviilityönsä

Noin viidennes (19 prosenttia) kansanedustajista on säilyttänyt työpaikkansa siviilissä edustajantehtäviensä ajan, kertoo Uutissuomalaisen selvitys.

Uutissuomalaisen selvityksen mukaan 200 kansanedustajasta niin kutsuttu pakastevirka tai -tehtävä on 38:lla. Luku ei sisällä kansanedustajia, jotka voivat jatkaa yrittäjänä. Kaikki kansanedustajat eivät myöskään välttämättä palaa entiseen työpaikkaansa, vaan siirtyvät eläkkeelle.

Pakastevirkojen määrä vaihtelee eduskuntakausittain. Esimerkiksi vuonna 2013 pakastevirka oli 45 kansanedustajalla, kertoi Keskisuomalaisen selvitys.

Valtion virassa työskentelevä saa kansanedustajuuden ajaksi virkavapaata suoraan lain perusteella.

Kunnan tai muun julkisyhteisön viranhaltijan on haettava virkavapaata, joka käytännössä myönnetään poikkeuksetta.

Yksityisellä sektorilla työvapaasta tai muusta poissaolosta on sovittava työnantajan kanssa.

Eniten pakastevirkoja RKP:ssä ja vihreissä

Suurin osa nykyisten kansanedustajien pakasteviroista on sosiaali- ja terveysalalta (lääkärit ja sairaanhoitajat), poliisista ja opetusalalta (opettajat, rehtorit).

Kaksi kolmasosaa siviilityönsä säilyttäneistä on ensimmäisen kauden kansanedustajia, jotka aloittivat vuonna 2019 tai sen jälkeen.

Pisimpään siviilityö on ollut odottamassa Paula Risikkoa (kok.) ja Kristiina Salosta (sd.). Risikko on ollut vapaalla Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) vararehtorin tehtävästä vuodesta 2003.

– Alun perin kyse oli virkavapaasta. Nyt olen palkattomalla työvapaalla, sillä SeAMK on muuttunut kuntayhtymästä osakeyhtiöksi, Risikko selventää.

Salosella puolestaan on ollut vuodesta 2003 sosiaaliohjauksen ja etuuskäsittelyn esimiehen virka Rauman kaupungilla. Salonen ei halunnut kommentoida asiaa.

Eduskuntaryhmän kokoon suhteutettuna eniten siviilityön säilyttäneitä kansanedustajia on RKP:ssä ja vihreissä. Vähiten pakastevirkoja on vasemmistoliittolaisilla ja sosiaalidemokraateilla.

Yhdelläkään kristillisdemokraatilla ei ole siviilityötä odottamassa eduskuntauran päättymistä. Sama koskee yhden hengen pienryhmiä (Liike Nyt, Valta kuuluu kansalle, eduskuntaryhmä Wille Rydman). Myöskään ministereillä ei ole pakastevirkoja.

Vasemmistoliiton Jussi Saramo kertoo irtisanoutuneensa Solaris-lomat ry:n toiminnanjohtajan työstään tultuaan valituksi kansanedustajaksi vuonna 2019.

– Irtisanouduin, jottei jääviydestä voi tulla epäilyjä, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Saramo toteaa.

Mikko Kinnunen (kesk.) jätti kansanopiston rehtorin tehtävän päästyään läpi kevään 2019 eduskuntavaaleissa.

– Halusin, että koulu saa saman tien pysyvän rehtorin, joka sitoutuu kehittämistyöhön, Kinnunen perustelee ratkaisuaan.

Vuodesta 2003 kansanedustajana ollut Markus Mustajärvi (vas.) kertoo työskennelleensä vakituisesti valtiolla ja kuntasektorilla.

– Olen luopunut töistäni omaehtoisesti. En ole koskaan rakentanut varasuunnitelmaa, vaan ottanut aina uuden tehtävän vastaan sellaisenaan, Mustajärvi toteaa.

"Työllistyminen paikoin mahdotonta”

Kokoomuksen Mari-Leena Talvitien työura poikkeaa Markus Mustajärvestä.

– Olen tehnyt töitä säännöllisesti vajaat 20 vuotta enkä ole vielä koskaan työskennellyt vakituisessa työsuhteessa. Ehkä tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus ikäluokkamme edustajilla, vuodesta 2015 eduskunnassa ollut Talvitie, 42, toteaa.

”Pakasteviraton” Talvitie on koulutukseltaan ympäristötekniikan diplomi-insinööri. Eduskunnassa hän toimii hallintovaliokunnan varapuheenjohtajana.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen kiinnittäisi huomiota myös siihen, miten kansanedustajat työllistyvät poliittisen uransa jälkeen.

– Olen kuullut poliittisesta väristä riippumatta varsin ikäviä kokemuksia siitä, kuinka vaikeaa ja paikoin täysin mahdotonta on työllistyä politiikkauran jälkeen, vuonna 2007 eduskuntaan ensi kertaa tullut Kyllönen sanoo.

Ilman pakastevirkaa oleva Kyllönen on koulutukseltaan bioanalyytikko. Hän on ollut myös europarlamentissa.

Uutissuomalaisen selvitys pakasteviroista perustuu kansanedustajille tehtyyn sähköpostikyselyyn. Tietoja on saatu myös muun muassa eduskunnan ja valtioneuvoston nettisivulta sekä kansanedustajien aiemmilta työnantajilta.