Vaasassa käynnissä historialliset turpakäräjät – Satakunnan paikallistaisto sai dramaattisen lopun

SM-liigassa pelataan lauantaina täysi kierros.

Artjom Zagidulin oli valmis lauantai-illan tansseihin. Kuva:  Kari Mankonen

Lauantain täysi SM-liigakierros pelataan porrastetusti. Seitsemän ottelun kierroksella ottelut alkavat kolmeen eri aikaan.

Viisi peliä alkoi kello 17, yksi alkoi kello 18 ja viimeinen pyörähti käyntiin 18.30.

Kotijoukkue Sport laittaa hyrskyn myrskyn Vaasassa HIFK:ta vastaan.

Sport johtaa helsinkiläisvieraitaan toisen erän viime hetkillä peräti 5–1. Sport ei ole koskaan liigataipaleensa aikana johtanut HIFK:ta neljällä maalilla.

Kotkapaidat takoivat kolme maalia jo avauserässä. HIFK kavensi pelin 1–3:een toisessa erässä, mutta tämän jälkeen Sport otti jälleen tahtipuikon itselleen.

Vaasalaisten ruotsalaislegioona on ollut tulikuuma lauantain kamppailussa. Jens Lööke (1+0), Axel Holmström (1+1), Simon Hjalmarsson (1+2) ja Sebastian Stålberg (1+0) ovat kaikki tehneet maalin mieheen.

Edellä mainittujen lisäksi tehokkaalla pelipäällä on ollut kanukkipuolustaja Shaun Heshka kolmella syötöllään

Kolme edellistä kotiotteluaan hävinnyt Kärpät ei tehnyt illastaan helppoa TPS:ää vastaan.

Ottelun ratkaisu nähtiin jatkoajalla, kun Kärppien tähtipuolustaja David Rundblad antoi huolimattoman syötön, ja TPS käytti tilaisuuden hyväkseen. Voittolukemat merkattiin turkulaisille 2–1.

Pavol Skalicky haki kiekon laidalta, syötti pelivälineen poikittain Antti Tuomistolle, joka laukoi suoraan syötöstä komean laukauksen kärppämaalin yläkulmaan.

Kärpät tahkoi lähes 59 minuuttia maalitta. Ajassa 58.47 Cody Kunyk oli varusteineen oikeassa paikassa maalin edessä, ja Marko Anttilan toimitus kimposi kanukkisentterin varusteista HIFK:n maaliin. Näin Kärpät tasoitti ottelun 1–1:een ilman maalia.

TPS naulasi ottelun avausmaalin kokonaisajassa 12.39 ylivoimalla, kun TPS:n vahva ylivoima onnistui jälleen. Samalla Kärppien kehno alivoima osoitti jälleen haavoittuvuutensa.

Ottelu oli viidellä viittä vastaan hyvin tasaista vääntöä, ja huippumaalintekopaikat loistivat poissaolollaan.

Porissa Ässien ja Lukon välisessä ottelussa tunteet olivat pinnassa koko taiston ajan. Erityisesti Lukon maalivahdilla Artjom Zagidulinilla, joka tiedusteli pariinkin kertaa Ässien maalivahdin Niklas Rubinin tanssihaluja. Ruotsalaisveskari antoi kuitenkin molemmilla kerroilla pakit.

Ässien ruotsalaishyökkääjä Joachim Rohdin ratkaisi ottelun jatkoajalla Ässien pelatessa ylivoimaa. Rohdin tuikkasi 3–2-voittomaalin ilmasta. Lukon pelaajat protestoivat osumaa ja vihjasivat maalin olleen korkealla mailalla tehty.

Tilanne tarkistettiin videolta, mutta tuomio oli ja pysyi: maali.

Lukko suoritti päätöserässä komean kirin. Ässät johti ottelua kahden erän jälkeen 2–0, mutta raumalaiset tulivat lopulta rinnalle.

Jere Karjalaisen 2–2-tasoitusmaali syntyi vain kolme sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

HPK:n ja KalPan välinen kamppailu päättyi pienimmällä mahdollisella marginaalilla eli jatkoajan yksilösuoritukseen.

HPK-puolustaja Arttu Pelli purjehti paluuottelussaan omalta alueelta pontevasti koko kentän läpi ja laukoi kiekon voimalla kuopiolaisten maaliin ja varmisti kotijoukkueen 3–2-voiton.

KalPa oli tasaisessa ottelussa tilastojen mukaan piirun verran laadukkaampi, mutta viime aikoina pelinsä kanssa tuskaillut HPK nipisti todella arvokkaan voiton.

Ottelu alkoi joitain minuutteja muita kello 17 alkaneita otteluita myöhemmin juhlallisuuksien vuoksi. HPK ja paikallinen panssariprikaatti tukivat Suomen tulevan itsenäisyyspäivän hengessä sotiemme veteraaneja ja naisia.

Tampereella Tapparan ja JYPin välisessä ottelussa sattui ja tapahtui koko 60-minuuttisen ajan. Lopulta vaiherikas kamppailu päättyi kotijoukkueen 5–4-voittoon.

Joukkueet noudattivat aina päätöserän viimeisille minuuteille samaa kaavaa: JYP menee johtoon ja Tappara tasoittaa.

Hallitsevat mestarit mursivat tuon pyörteen noin kaksi ja puoli minuuttia ennen päätössummeria, kun Mikael Seppälä laukoi pelivälineen tarkasti Veini Vehviläisen oikean olkapään korkeudelta maaliin.

Ottelun suurin hahmo oli tehot 1+2 kirjannut ja yhden päätaklauksen vastaanottanut JYPin Sami Niku.

Tapparan Ben Thomas taklasi Nikua päähän sillä seurauksella, että pitkätukkaisen puolustajan kasvot aukesivat. Thomasille tuomittiin tästä ulosajo, mutta JYP ei onnistunut viiden minuutin pakkopelillään maalinteossa.

Kirvesrintojen kakkosketju oli kokonaisuudessaan hyvällä pelipäällä. Jori Lehterä, Veli-Matti Savinainen ja Kristian Tanus metsästivät kukin kaksi tehopistettä.

Maalikimaran lisäksi ottelussa nähtiin paljon kuumia tunteita. Avauserässä Savinainen istui kahdesta jäähyboksissa, ja JYP iski molemmilla kerroilla. Rangaistuksista jälkimmäinen, joka annettiin epäurheilijamaisesta käytöksestä, kuumensi Tappara-penkkiä.

Jukurit otti vuorokauden sisään toisen kolmen pisteen voittonsa SaiPasta. Lauantain ottelu päättyi mikkeliläisten eduksi 4–1.

Savolaiset iskivät avauserässä voittoon riittäneet kaksi maalia, vaikka ottelu ei tuossa kohtaa ollutkaan ratkennut.

Toinen erä oli SaiPalta selvästi vahvempaa suorittamista kuin ensimmäinen 20-minuuttinen. Jukurien Frans Tuohimaa joutui torjuntatöihin 13 kertaa, virkaveli Niclas Westerholm kuudesti.

Toisella 20-minuuttisella nähtiin ikävä loukkaantuminen, kun Jukurien tshekkisentteri Michal Kovarcik loukkaantui todella pahannäköisesti aloitustilanteessa. Kovarcik kaatui eteenpäin vääntäen samalla polvensa todella ikävästi. Hän ei selvinnyt kaukalosta ulos omin avuin.

Uutinen oli todella surkea Jukureille, jolla on edessään todellinen härkäviikko.

Jukurien yllättävä sankari oli vuonna 16-vuotias Konsta Helenius, joka syötti Jukurien kolmannen maalin ja viimeisteli 4–1-loppulukemat tyhjiin.

Pelicans jatkoi vakuuttavaa liitoaan ja oli suorastaan dominantti Kouvolan lauantai-illassa. Pussinokat lentävät takaisin Lahteen kolme pistettä ja 4–1-voitto pussissaan.

Ottelun ratkaisu nähtiin toisessa erässä, kun lahtelaiset iskivät peräti kolme maalia. Avauserän jälkeen tilanne oli kohtuullinen 1–0 Pelicansin eduksi, mutta toisella erätauolla tulostaulu näytti kotijoukkueen kannalta tylyltä: 0–4.

Pelicansin Otto Kivenmäki iski toisessa erässä kaksi maalia ja oli isossa roolissa siivittämässä pussinokkia neljän maalin karkumatkalle.

KooKoo onnistui kaventamaan ottelun 1–4:een Oskari Mannisen viivalaukauksella, mutta tämä jäi kouvolalaisten ainoaksi ilon aiheeksi.

Ottelun avauserässä nähtiin puhuttava tilanne, kun Pelicans kolisutteli KooKoo-maalin tolppia, kun maali oli ensin siirtynyt pois paikoiltaan. Lahtelaiset protestoivat, että kiekko olisi mahdollisesti mennyt maaliin, ellei veräjä olisi siirtynyt kouvolalaispelaajan kosketuksen seurauksesta.