Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Valtiosuhteet | Marin puhui uusi­seelantilaisessa televisiossa Ukrainasta, naisten asemasta ja kaupasta

Marinin vierailu oli ensimmäinen Suomen pääministerin vierailu saarivaltioon.

Pääministeri Sanna Marin (sd) Kesärannassa lokakuun lopussa. Kuva:  Mikko Stig / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd) teki historiallisen vierailun Uuteen-Seelantiin ja puhui tiedotusvälineille lyhyesti 1News-kanavan välittämässä tilaisuudessa yhdessä Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Ardernin kanssa.

Keskustelujen asialistalla olivat sekä Venäjän laiton hyökkäyssota Ukrainaan, naisten ja tyttöjen asema sekä maiden välinen kauppa­yhteistyö.

Marin nosti esiin Suomen ja Uuden-Seelannin samankaltaisuudet, sillä molemmat ovat pieniä demokraattisia maita, jotka ovat antaneet poliittisia oikeuksia naisille jo varhain poliittisessa historiassaan.

”Oli etuoikeus kokea tervetuliaisseremonia. Olemme erittäin vaikuttuneita, miten alku­peräis­kansojen roolia ja oikeuksia kunnioitetaan Uudessa-Seelannissa”, Marin sanoi tilaisuuden alussa.

Pääministerit nostivat Venäjän hyökkäyssodan ja sen maailmanlaajuiset vaikutukset akuuteiksi haasteiksi.

”Maamme ovat samaa mielestä erittäin tärkeistä asioista, kuten demokratian arvoista ja sääntöperusteisesta maailmasta. Keskustelumme olivat ajankohtaisia, koska tänä aikana sääntöperusteinen järjestys, johon maidemme menestyksemme perustuu, on uhattuna. Keskustelimme maailmanlaajuisista haasteista, joista Venäjän laiton hyökkäys on kenties akuutein”, Ardern sanoi.

Ukrainaa pitää Marinin mukaan tukea ”kovalla voimalla”, eli muun muassa aseavulla. Sota voi hänen mukaansa loppua vain niillä ehdoilla, jotka Ukraina antaa.

Pääministerit korostivat tilaisuudessa, että vaikka Suomen ja Uuden-Seelannin välit ovat lämpimiä, voidaan maiden välisiä suhteita vielä syventää.

Tiedotustilaisuudessa median edustaja kysyi suoraan, tapasivatko pääministerit kenties vain sen takia, että he ovat molemmat nuoria naisia. Ardern vastasi suorasanaisesti kysymyksen esittäjälle, ettei kukaan esittänyt vastaavia kyselyjä, kun Yhdysvaltain silloinen presidentti Barack Obama tapasi Uuden-Seelannin silloisen pääministerin John Keyn.

”Tapaamme, koska olemme pääministereitä”, Marin puolestaan vastasi.

Maiden väliset kauppasuhteet olivat pääministerien mukaan keskusteluissa vahvasti mukana. Marinin mukana Uuteen-Seelantiin matkusti muun muassa kehitys­yhteistyö- ja ulkomaan­kauppaministeri Ville Skinnari (sd) sekä joukko yritysjohtajia.