Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vantaa sai 800 000 euron uhkasakon, koska lastensuojelun asiakasturvallisuutta ei voida taata – avi vaatii asian korjaamista jouluun mennessä

Avi on määrännyt Vantaan kaupungin huolehtimaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden riittävyydestä. Vantaa aikoo ottaa työntekijöille käyttöön uuden sitoutumispalkkion.

Avi otti Vantaan lapsiperheiden sosiaalityön ja lastensuojelun valvontaansa jo vuoden 2022 tammikuussa epäkohtailmoitusten seurauksena. Niissä tuotiin esille, että lapsia jonottaa lastensuojelun palveluihin. Kuva: Kristofer Andersson / Yle

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on määrännyt 800 000 euron sakon uhalla Vantaan kaupungin huolehtimaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden riittävyydestä.

Avin mukaan on ilmeistä, ettei Vantaan kaupunki ole ryhtynyt riittävän tehokkaisiin toimenpiteisiin palveluiden järjestämiseksi lain edellyttämällä tavalla.

Toisin sanoen kaupungin tekemät toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä, jotta asiakasturvallisuus lastensuojelussa voitaisiin varmistaa.

Samalla avi antoi Vantaan kaupungille huomatuksen sosiaali- ja terveydenhuollon toimialaa koskien.

Huomautuksen mukaan Vantaa on laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että lapsiperheiden sosiaalityön yksikön käytettävissä on riittävän paljon sosiaalihuollon ammattilaisia lakisääteisten palveluiden järjestämiseen.

Avin vaatimuksen mukaan kaupungin tulee huolehtia lastensuojelunsa tilanne kuntoon ennen joulua. Lisäksi kaupungin tulee toimittaa aluehallintovirastolle selvitys tilanteesta ja tehdyistä toimenpiteistä vuoden loppuun mennessä.

Vantaan kaupunki uskoo, että vaatimus voidaan täyttää

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että Vantaa ottaa avin päätöksen vakavasti ja uskoo, että tilanne saadaan korjattua edellytetyssä ajassa.

Viljasen mukaan ongelmien taustalla on muun muassa laki, joka kieltää kaupungilta ostopalvelujen käytön.

– Lastensuojelun vakansseja on lain edellyttämä määrä, mutta ongelma on se, ettemme ole saaneet kelpoisuusehdot täyttäviä hakijoita tehtäviin, Viljanen kertoo.

Vantaa aikoo ottaa marraskuun alussa käyttöön ylimääräisen palkkion perhe- ja sosiaalipalvelujen lastensuojelun avo- ja sijaishuollon sosiaalityöntekijöille. Rekrytointi- ja sitoutumispalkkiolla Vantaa haluaa pitää kiinni alan ammattilaisista vaikeassa työtilanteessa.

Kaupungin mukaan yksittäisen lastensuojelun sosiaalityöntekijän asiakasmäärä on käytännössä usein suurempi kuin 35 lasta. Vuoden 2022 alussa voimaan tullut lastensuojelulaki kuitenkin säätää, ettei määrä saisi ylittää 35:tä lasta.

Lastensuojelun asiakasmäärät ovat kasvaneet Vantaalla muun muassa koronapandemian seurauksena.

Aluehallintovirasto otti Vantaan kaupungin lapsiperheiden sosiaalityön ja lastensuojelun valvontaansa sosiaalityöntekijöiden riittämättömyyttä koskeneiden epäkohtailmoitusten seurauksena viime tammikuussa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 8.10. kello 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Kantelu: Vantaalla lastensuojeluilmoitusten käsittelyjonot venyneet jopa neljään kuukauteen, työntekijäpula on krooninen

Vantaan lastensuojelu sai huomautuksen avilta – Ei riittävästi aikaa tavata lapsia