Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Varautuminen | Sähkö­pula on vakava uhka ensi talvena, sanoo Saarikko – ministeriö valmistelee tärkeysjärjestystä, jonka perusteella sähköjä katkaistaisiin

Valtiovarainministeri Saarikon mukaan Balticconnector -kaasuputkesta vastaava Gasgrid on tehostanut omia turvatoimiaan. Putki tuo maakaasua Viron Paldiskista Suomen Inkooseen. Saarikko totesi myös, että ”erityinen huomio” liittyy sähköverkkoon ja sähkön jakeluun.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) Kuva:  Seppo Samuli / Lehtikuva

Viranomaiset ja virkakunta on määrätty huolehtimaan siitä, että välttämättömän infrastruktuurin turvatoimia ja häiriöihin varautumista tehostetaan riittävällä tavalla, sanoi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) torstaina. Hän kertoi myös, että sähköpula ensi talvena on vakava uhka. Sähkökatkoksiin on varauduttava muun muassa priorisoimalla yhteiskunnan eri toimintoja.

”Kaikille hallinnonaloille on annettu määräys ja suomalaiselle kuntakentälle vakava vetoomus, että olisimme kaikkiin tilanteisiin valmistautuneita oman kriittisen, välttämättömän infrastruktuurin kannalta”, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen varautumisen ministerityöryhmä kokoontui torstaina käsittelemään muun muassa ruokaturvaa, sähkön saatavuutta ja kaasuputkivuotojen merkitystä. Saarikko kertoi kokouksen tuloksista medialle sen jälkeen.

Tiistaina kerrottiin, että Itämeren pohjassa kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa tapahtui räjähdyksiä lähellä Tanskalle kuuluvaa Bornholmin saarta. Vauriot vaikuttavat sabotaasilta, mutta mikään valtio ei ole toistaiseksi kertonut tehneensä iskuja. Niistä epäillään Venäjää.

Saarikko korosti, että vaikka tilanne on kiristynyt, minkään tietyn uhan ei juuri nyt tiedetä kohdistuvan Suomeen.

”Juuri nyt emme tunnista mitään suoraa, meihin kohdistuvaa uhkaa, kyber- tai hybridihyökkäyksen tai sabotaasin riskiä. Mutta me varaudumme, niin kuin Suomi on tehnyt vuosikymmeniä”, hän sanoi.

Saarikon mukaan Balticconnector -kaasuputkesta vastaava Gasgrid on tehostanut omia turvatoimiaan. Putki tuo maakaasua Viron Paldiskista Suomen Inkooseen.

Saarikko totesi myös, että ”erityinen huomio” liittyy sähköverkkoon ja sähkön jakeluun.

Muun muassa ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on arvioinut, että epäillyt iskut kaasuputkiin osoittavat, että kaikki infrastruktuuri on vaarassa. Kohteeksi voivat jossain vaiheessa joutua esimerkiksi merenalaiset datakaapelit, jotka kulkevat usein lähellä putkia.

Lue lisää: Mika Aaltolan mukaan epäillyt Nord Stream -iskut voivat olla kuin Mainilan laukaukset

Saarikko vetosi kaikkiin suomalaisiin sähkön säästämiseksi.

”Tarvitaan jokaisen kotitalouden ja yritysten kykyä säästää sähköä, ja siihen luotan”, hän sanoi. Tästä huolimatta ensi talvena voi olla edessä ajoittaisia sähkökatkoksia, jos sähkö ei riitä.

”Sähköpula voi olla ajoittainen ilmiö ja vakava uhka.”

Saarikon mukaan työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) valmistelee ohjeistuksen, jonka avulla sähkön jakelua voidaan asettaa tärkeysjärjestykseen, jos pulan vuoksi joudutaan sähkökatkoihin.

Priorisoinnista tulee Saarikon mukaan asuinaluekohtainen, ei rakennuskohtainen. Siihen vaikuttaa, mitä kiinteistöjä alueella on. Kärkisijalle nousee terveydenhuolto.

Lue lisää: Kaasu on ollut Venäjälle jo pitkään ase, mutta ”tällaista ei ole nähty aiemmin”, sanoo tutkija

Lue lisää: Mika Aaltolan mukaan epäillyt Nord Stream -iskut voivat olla kuin Mainilan laukaukset

Lue lisää: Presidentti Niinistö: Koko Euroopan turvallisuusuhka on noussut uudelle tasolle

Lue lisää: Hallitus aikoo tehdä torstaina periaate­päätöksen venäläisten maahan­tulon rajoittamiseksi

Muokkaus 29.9. klo 13.31: Päivitetty uutiseen Saarikon tiedotustilaisuuden anti.

Lue lisää kirjoittajalta

HS