Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Venäjä hivuttautumassa takaisin huippu-urheiluun – ministeriltä tiukka viesti: ”Suomen ei pidä olla polvillaan Venäjän edessä”

Urheilusta vastaava ministeri Petri Honkosen mielestä suomalaisen urheiluväen pitäisi harkita tarkkaan kansainvälisiin kokouksiin osallistumista.

Ministeri Petri Honkosen mielestä kansainvälisten urheilujärjestöjen täytyy ottaa tiukka linja venäläisiä kohtaan. Kuva:  Antti Hämäläinen

Suomalaiset jäivät seinäruusuiksi viime viikolla Euroopan olympiakomiteoiden (EOC) kokouksessa Kreikassa, kun järjestön puheenjohtaja Spyros Capralos mykisti ruotsalaisen Peter Reinbon mikrofonin Olympian lehdossa järjestetyssä kokouksessa. Reinbo olisi kertonut pohjoismaiden näkemyksen venäläisten ja valkovenäläisten kutsumisesta kokoukseen.

Saman kohtalon koki Ukrainan olympiakomitean edustaja Alla Tarasjuk, jonka puheenvuoron kuuluminen estettiin.

Ilta-Sanomat kysyi urheilusta vastaavalta ministeriltä Petri Honkoselta (kesk), mitä mieltä hän on pohjoismaiden ja Ukrainan saamasta kohtelusta.

Onko suomalaisten syytä osallistua kokouksiin, joissa kohtelu voi olla samalaista kuin EOC:n kokouksessa?

– Tuo on aivan järkyttävää touhua, eikä Suomen pidä olla mukana mahdollistamassa tuollaista toimintaa ja olla polvillaan Venäjän edessä, Honkonen sanoo.

Hänen mielestään suomalaisen urheiluväen pitäisi harkita tarkkaan kansainvälisiin kokouksiin osallistumista.

– En voi kategorisesti sanoa, koska en tunne kaikkia yksityiskohtia, mutta tuollaiseen Suomen ei pidä osallistua.

Ministeri Honkonen on osoittanut hallitsevansa tanssin jalon taidon. Pavin lavalla vietävänä kansanedustaja Anna Kontula (vas). Kuva:  Juhani Niiranen / HS

Viime viikolla puhutti myös Kansainvälisen hiihtoliiton syystapahtuma Sveitsissä, jonne venäläiset saapuivat paikalle suurella delegaatiolla. Jelena Välben johtaman ryhmän saapuminen Zürichiin sai Norjan hiihtoliiton boikotoimaan kokousta.

Lue lisää: Täysi skandaali! Venäläiset marssivat huippukokoukseen kuin mitään ei olisi tapahtunut – Jelena Välbe johtaa joukkoja

Urheilujärjestöjen kokoukset jatkuvat syksyn mittaan. Ja samoin jatkuvat joidenkin maiden protestit, mikäli Venäjän ja Valko-Venäjän edustajat kutsutaan mukaan.

Kansainvälisen voimisteluliiton kongressi järjestetään marraskuun alussa Istanbulissa, jossa ovat edustettuna myös venäläiset.

Norjan voimisteluliitto ilmoitti jo hyvissä ajoin, ettei se lähetä delegaatiota Turkin kokoukseen ja Inside the Games -sivuston mukaan myös Ukraina, Puola ja Viro ovat ilmoittaneet boikotoivansa kokousta.

FIG:n japanilainen puheenjohtaja Morinari Watanabe perustelee venäläisten ja valkovenäläisten osallistumista sillä, että nämä on valittu tehtäviinsä luottamushenkilöinä eikä Venäjän voimisteluliiton edustajina. Eli he edustavat itseään eivätkä Venäjää.

Jakaako Suomen voimisteluliitto tämän näkemyksen, puheenjohtaja Kaisa Vikkula?

– Tämä on vaikea kysymys ja Watanaben käsitys asiasta, mutta me emme ole ottaneet siihen kantaa.

Milloin otatte kantaa?

– Meillä on ensi viikolla kokous, jossa päätetään tehdä esitys venäläisten sulkemisesta myös liittojen luottamustoimista ja hallinnollisista tehtävistä.

Kaisa Vikkula on toiminut Suomen voimisteluliiton puheenjohtajana vuodesta 2018 lähtien. Kuva:  LASSI RINNE

Vikkulan mukaan asiaa on viety eteenpäin pohjoismaiden kanssa.

– Ja katsotaan, jos saamme Baltian maat mukaan.

Virossa on edetty asiassa huomattavasti jämäkämmin kuin Suomenlahden pohjoispuolella. Viron voimisteluliiton puheenjohtaja Peeter Tishler perustelee liiton kantaa Venäjä-kysymykseen Inside the Games -sivustolla.

– Niin kauan kun Venäjän raaka ja terroristinen sota, kansanmurha, jatkuu, en voi hyväksyä venäläisten urheilijoiden tai urheilujohtajien osallistumista kansainväliseen toimintaan.

Suomen edustajana FIG:n hallituksessa istuva Jani Tanskanen tunnistaa virolaisten tuohtumuksen syyt.

– Ymmärrän maita, jotka ovat päättäneet, etteivät tule paikalle, Tanskanen sanoo.

Tanskasen mukaan urheilujohtajien sulkemisesta pois keskusteltiin maaliskuussa, kun urheilijoiden panna asetettiin.

– Mutta seurasimme silloin Kansainvälisen olympiakomitean linjaa ja rajoitimme sulun urheilijoihin.

Jani Tanskanen on rekin maailmanmestari vuodelta 1997 ja nykyään Kansainvälisen voimisteluliiton hallituksen jäsen. Kuva:  Emilia Anundi / HS

Se oli Tanskasen mukaan virhe.

– Asian käsittelyä olisi pitänyt jatkaa ja miettiä kokonaisuutta, Tanskanen sanoo jälkiviisaasti.

Puheenjohtaja Vikkulan mielestä sinivalkoisen delegaation on syytä matkustaa Bosporinsalmen kokoukseen.

– Jos emme mene paikalle, heikennämme omaa asemaamme äänestyksissä.

Vikkulan mukaan ei ole hyvä, jos Istanbuliin menevät vain venäjämieliset liitot.

– Emme halua luovuttaa päätösvaltaa ja länsimaista näkökulmaa pois siinä kokouksessa.

Jos emme mene paikalle, heikennämme omaa asemaamme äänestyksissä.

Eivätkö Norja ja Viro, ole länsimaita, kun he ovat päätyneet erilaiseen ratkaisuun?

– He ovat päättäneet etteivät lähetä edustajia paikalle ja protestoida tällä tavalla, mutta kokous kuitenkin järjestetään ja siellä otetaan kantaa ja äänestetään. Ne heikentävät länsimaista rintamaa saada omia kantoja läpi kokouksessa, Vikkula sanoo.

Vikkulan mukaan Euroopan voimisteluliitto on ottanut suhtautumisessa Venäjän hyökkäykseen tiukemman kannan kuin maailmanliitto FIG.

– Euroopan liiton maille sota tuntuu läheisemmältä, kun kansainvälisessä liitossa on paljon maita, joille tämä on kaukainen asia ja ne ovat paljon passiivisempia.

Vikkula ymmärtää näkemyksen, koska eri puolilla maailmaa on lukuisia konflikteja ja sotia.

– Miksei niihin reagoida samalla tavalla? hän kysyy.

Venäjä taitaa olla ainoa sotaa käyvä maa, joka on uhannut ydinaseen käytöllä. Eikö se ole aika poikkeuksellista?

– Näin varmasti on, mutta tässä on paljon näkökulmia maailmalta. Afrikan maissa, joissa sotaa myöskin käydään, ihan oikeutetusti kysyvät, miksi niitä maita, jotka hyökkäävät heitä vastaan, ei kohdella samalla tavalla.

Heinäkuun alussa 25 EU-maan ja 10 muun maan urheiluministerit vetosivat yhteisessä julkilausumassaan kansainvälisiin urheilujärjestöihin, että nämä erottaisivat Venäjän ja Valko-Venäjän kansalliset liitot jäsenyydestään. Lisäksi vaadittiin, että Venäjän ja Valko-Venäjän edustajilta tulisi poistaa asema kansainvälisissä lajiliitoissa.

Puolan voimisteluliitto vetoaa nimenomaan tähän kannanottoon ja maan urheiluministeriön linjaukseen. Myös Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) oli allekirjoittajien joukossa.

Toimiiko Suomen voimisteluliitto vastoin OKM:n kesällä ilmaisemaa linjaa, Kaisa Vikkula?

– Ei, kyllä me tuomitsemme venäläisten toimet ja venäläisten osallistumisen näihin kokouksiin missä tahansa roolissa, mutta koemme vaikuttavamme paremmin menemällä kokouksiin ja nostamalla asiat esille siellä ja huolehtimaan siitä, että kokouksissa tehdään päätöksiä, jotka ovat urheiluyhteisön ja länsimaisen yhteisön mukaisia, eikä sen mukaisia, mitä Venäjä edustaa.

Kun Venäjän hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan, FIG ilmoitti, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voivat kilpailla jatkossakin neutraaleina ilman maatunnuksia.

Lue lisää: Z-sotasymboli paljastaa 20-vuotiaan venäläisurheilijan taustan – sai vain hetki sitten sotilaskoulutusta

Sotaa oli käyty kymmenen päivää, kun FIG päätti ulkoisen paineen takia sulkea venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat lajin kilpailutoiminnasta. Päivää aikaisemmin venäläisvoimistelija Ivan Kuljak oli kilpaillut Z-tunnus rinnassaan Dohan maailmancupissa, mikä herätti valtavan vastalauseryöpyn urheilumaailmassa.

Kannattaako FIG:n kaltaisen järjestön tanssiin kutsuun vastata?

– Jos et yritä vaikuttaa ja sallit kaiken, se on huonoa politiikkaa, Vikkula vastaa.

Istanbulissa Suomen delegaatioon kuuluvat Vikkulan lisäksi varapuheenjohtaja Teppo Kalaja sekä toiminnanjohtaja Maria Laakso.

Millaisia puheenvuoroja te aiotte Istanbulissa pitää?

– Niistä sovitaan yhdessä pohjoismaiden kanssa ja mennään rintamana ja kutsutaan mukaan muitakin maita, Vikkula sanoo.

Jos tämä rintama ei saa puheenvuoroja kokouksessa, Vikkulalla on varastossa suunnitelma B.

– Varaudutaan siihen, että jos ei saada puheenvuoroja, niin jaetaan paperit pöydille kaikille delegaatioille.

Onko tiedotteiden jakaminen todellakin väkevin tapa vaikuttaa nyt, kun sotaa on käyty yli seitsemän kuukautta ja Venäjä yrittää saada 300 000 uutta ihmistä rintamalle?

– Kohtaamme myös eri maiden delegaatioita tauoilla ja keskustelemme heidän kanssaan, jotta näkemyksemme tulee kuulluksi, Vikkula sanoo.

Oletteko olleet asiasta yhteydessä opetus- ja kulttuuriministeriöön?

– Olemme keskustelleet Olympiakomitean kanssa.

Mitä sieltä on sanottu?

– Sitä, että vaikuttaminen on tärkeää näissä kokouksissa. Jos jättäisimme päätöksenteon vain venäjämieliselle, niin sahaisimme omaa oksaamme.

Aiotteko olla yhteydessä ministeriöön?

– Tarvittaessa ollaan.

Mikä on tarvittaessa?

– Se keskusteluyhteys, että mitä sieltä ollaan mieltä, mutta lähtökohta on, että samanlailla kuin Hiihtoliitto voidaan osallistua kokoukseen.

Mikä on ministeriön kanta tämän hetken tilanteeseen, ministeri Petri Honkonen?

– Kantani on sama kuin kesällä, jolloin allekirjoitin vetoomuksen, jonka mukaan kansainvälisten lajiliittojen pitäisi sulkea venäläiset toiminnastaan pois. Perustelen sitä sillä, että tiedän Venäjän olevan maa, jossa urheilu ja politiikkaa ovat täysin sekaisin. Niitä on mahdotonta erottaa toisistaan.

Honkonen on entinen Suomi–Venäjä-seuran puheenjohtaja ja tuntee itänaapurin toimintakulttuuria.

– Suomessa lajiliitot toimivat itsenäisesti ja tekevät omia ratkaisujaan, eikä ministeriö heitä ohjaa, mutta Venäjällä on päinvastoin.

Entä urheilujärjestöjen kokouksiin osallistuminen. Pitäisikö suomalaisten jäädä sivuun Norjan tavoin?

– Minähän en siitä päätä, vaan lajiliitot siitä päättävät, Honkonen sanoo.

Mutta mikä on oma näkemyksenne?

– Kaikki toimet, joilla voidaan edesauttaa venäläisten sulkemista pois urheilusta, ovat hyviä.

Honkosen mukaan kokouksiin kannattaa mennä, jos siellä pystytään vaikuttamaan tehokkaasti.