Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Venäjän hyökkäys | WSJ: Ukraina saanut Venäjältä sota­­saaliiksi satoja panssari­vaunuja – ”He vain pakenivat ja jättivät kaiken taakseen”

Ulkomaat|Venäjän hyökkäys

Avoimen lähdekoodin sivustojen mukaan Venäjästä on tullut Ukrainan suurin ulkopuolinen kaluston lähde.

Ukrainan armeija veti panssarivaunulla Venäjältä valtaamaansa ajoneuvoa Harkovan alueella 4. lokakuuta. Kuva:  Anatolii Stepanov / AFP

Venäjästä on tullut Ukrainan armeija suurin yksittäinen ulkopuolinen lähde sotakalustolle, arvioi yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal (WSJ.)

Ukrainan vastahyökkäys on viimeisen kuukauden aikana edennyt nopeasti. Venäjän vetäytyessä salamavauhtia Harkovan alueella syyskuussa, jätti se taakseen merkittävät määrät sotakalustoaan.

”Venäjällä ei enää ole aseylivoimaa”, sanoo Ukrainan armeijan Harkovan rintamalla taistelevan tykistöpataljoonan esikuntapäällikkö WSJ:n mukaan.

”Murskasimme kaikki heidän tykistöyksikkönsä ennen hyökkäyksen aloittamista. Sitten aloimme edetä niin nopeasti, että heillä ei ollut aikaa edes tankata ja lastata panssarivaunujaan. He vain pakenivat ja jättivät kaiken taakseen.”

Paikallinen nainen pyöräili Venäjän armeijan hylkäämän T-72 -panssarivaunun ohi Itä-Ukrainan Kramatorskissa 29. syyskuuta. Kuva:  Juan Barreto / AFP

WSJ:n avoimien lähteiden tiedustelun sivustoilta keräämien arvioiden mukaan Ukraina olisi vallannut venäläisjoukoilta muun muassa satoja panssarivaunua ja merkittävän määrän panssarihaupitseja. Hollantilaisen kalustotappioita listaavan sivuston Oryxin mukaan Ukraina olisi vallannut Venäjältä yhteensä lähes 900 panssarivaunua ja jalkaväen taisteluajoneuvoa. Osan niistä Ukraina valtasi jo Venäjän vetäydyttyä Kiovan alueelta keväällä.

Raskaan kaluston lisäksi Venäjä on hylännyt useita asevarastojaan, joista Ukrainan armeija on pystynyt täydentämään omaa neuvostostandardien mukaista ammusvarastoaan, joka kävi vähiin jo keväällä.

Ukraina on oppinut viime kuukausien aikana käyttämään Nato-standardien mukaisia aseita sen liittolaisten aseavun myötä. Ukrainan armeijan eversti Serhiy Tšerevatyin mukaan sen vastavaltaamien venäläisaseiden uusiokäyttö ei ole ukrainalaisille vaikeaa.

”Ne ovat sitä neuvostokoulukuntaa, jota meidän on helppo ymmärtää. Jos meidän armeijamme on oppinut käyttämään Panzerhaubitzeja, Krabseja ja amerikkalaisia Paladineja, meille ei ole mikään ongelma hallita venäläisiä järjestelmiä, jotka ovat samankaltaisia kuin omamme”, Tšerevatyi sanoi WSJ:lle viitaten saksalaisiin, puolalaisiin ja yhdysvaltalaisiin panssarihaupitseihin.

Ukrainan armeija on ottanut osan vallatusta kalustosta käyttöön sellaisenaan heti korvattuaan Venäjän armeijan Z-tunnukset Ukrainan tunnuksilla. Vaurioitunutta kalustoa se on joko korjannut käyttökuntoon tai purkanut varaosiksi.

Yksi ukrainalaispataljoona, Karpatian Sitš, valtasi sen esikunnan varapäällikön Ruslan Andriykon mukaan kymmenen panssarivaunua ja viisi panssarihaupitsia venäläisjoukkojen vetäydyttyä Izjumin kaupungista.

”Aloitimme jalkaväkipataljoonana, ja nyt meistä on tavallaan tulossa mekaaninen pataljoona”, Andriyko sanoi WSJ:n mukaan.

Pataljoona on myös siirtänyt valtaamaansa kalustoa muille armeijan osastoille. Kaapattujen aseiden käyttö myös nostattaa ukrainalais­taistelijoiden taisteluhenkeä.

Ukrainan armeijan joukot tutkivat Venäjän hylkäämää T-90A -panssarivaunua Harkovan alueella 30. syyskuuta.

Jakub Janovskyn, joka luetteloi Oryxille kalustotappioita, mukaan osa Ukrainan armeijan valtaamasta kalustosta on nykyaikaista, osa ”kuuluu museoihin.”

Talouslehti Forbesin mukaan Ukraina oli tiistaihin mennessä saanut sotasaaliiksi ainakin yhdeksän venäläistä T-62 -panssarivaunua, jotka Venäjä otti käyttöön 1960-luvulla. Venäjä oli jo kertaalleen lopettanut T-62-panssarivaunujen käytön 2010-luvulla niiden vanhanaikaisuuden vuoksi, mutta toi ne takaisin taistelukentille menetettyään satoja panssarivaunuja jo keväällä.

Lehden mukaan Ukrainan armeija on taidokas myös vanhojen ja epätyypillisten kalustojen muokkaamisessa taistelukäyttöön.

Tällä hetkellä Ukraina etenee myös Hersonin alueella kovaa vauhtia. Se on päivissä puskenut rintaman etulinjaa kymmeniä kilometrejä ja vapauttanut useita alueita.

Oikaisu 6.10. kello 11.31: Avoimen lähdekoodin sivustot korjattu muotoon avoimien lähteiden tiedustelun sivustot.

Aiheeseen liittyvää