Vihdoin kunnianpalautus Suomelle! Kalle Rovanperä liittyi tähän legendaaristen sinivalkoisten rallimestarien joukkoon

Kalle Rovanperä liittyi maineikkaaseen sinivalkoiseen seuraan.

Kalle Rovanperä liittyi hienon suomalaiskaartin jatkoksi. Kuva:  Zuma / MVPhotos, Marko Mäkinen, Markku Ulander / Lehtikuva

Suomella on upeat ralliperinteet. Kalle Rovanperä, 22, liittyy maailmanmestarina maineikkaaseen ja karismaattiseen joukkoon. Ilta-Sanomat esittelee muut sinivalkoiset maailmanmestarit.

1981 Ari Vatanen

Ralliromantikko Vatanen voitti mestaruuden takavetoisella Ford Escortilla näyttävän ajotyylin siivittämänä.

Sittemmin hän joutui hengenvaaralliseen onnettomuuteen Peugeot’n ratissa Argentiinassa 1985, mutta palasi myöhemmin MM-sarjaan ja napsi voittoja legendaarisessa Dakar-rallissa sekä valloitti maineikkaan Pikes Peak -kilpailun. Vatanen on myös entinen europarlamentaarikko.

1983 Hannu Mikkola

Mikkola oli saavuttanut runsaasti menestystä jo ennen varsinaisen MM-sarjan perustamista, mutta hänen uransa kruununa voidaan silti nähdä maailmanmestaruus nelivetoisen Audin ratissa 1983.

Nelivetoiset autot ovat olleet itsestäänselvyys rallissa jo vuosikaudet, mutta Mikkola ja Audi näyttivät aikoinaan tietä muille.

Mikkola kuoli sairauden murtamana viime vuonna. Hän oli kuollessaan 78-vuotias.

1985 Timo Salonen

Timo Salosen lempinimi on Löysä. Salonen tunnetaan positiivisesta ja rennosta elämänasenteestaan, mutta kilpailutilanteessa hän oli kaikkea muuta kuin löysä. Sen saivat monet kilpakumppanit todeta vuosien varrella.

Salonen varmisti mestaruutensa Peugeot-kuljettajana ikimuistoisesti kotirallissa Jyväskylässä.

1986, 1987, 1991, 1993 Juha Kankkunen

Kuva:  Antti Hämäläinen

Kankkunen on ilmiömäinen lahjakkuus autonkäsittelijänä. Kankkunen oli nopea, mutta hän oli myös taktisesti kypsä kilpailija, joka ei väkisin yrittänyt vain voittaa, jos siihen ei selkeää mahdollisuutta avautunut.

Kankkunen tunnettiin myös taitavana autojen kehittäjänä. Hän voitti mestaruuksia Peugeot’lla, Lancialla ja Toyotalla.

1996, 1997, 1998, 1999 Tommi Mäkinen

Keskittymisen mestari. Mäkisen perusvauhti oli huimaa, mutta hän pystyi ratkaisevilla hetkillä kaivamaan jostain vielä lisää vauhtia vastustajat tyrmätäkseen.

Mäkinen ajoi kaikki mestaruutensa Mitsubishilla, ja talli oli huippuvuosinaan pitkälti rakennettu hänen ympärilleen. Menestyi myös Toyotan tallipomona.

Lue lisää: Tommi Mäkinen ja Juha Kankkunen kertovat ystävyydestään – ”Ikuinen, eihän siitä mihinkään pääse”

2000, 2002 Marcus Grönholm

Kuva:  Juhani Niiranen / HS

Grönholm kulki pitkän ja kivisen tien päästäkseen rallin täysiveriseksi ammattilaiseksi. Mutta sitten kun Grönholm pääsi vakituiseksi kuljettajaksi Peugeot’lle, alkoi tapahtua.

Grönholm oli parhaimmillaan liki voittamattomassa vireessä Peugeot 206 WRC:n ratissa. Hän otti mestaruuksia aikana, jolloin kilpailu MM-sarjassa oli äärimmäisen kovaa. Huipputalleja oli paljon ja kilpailujen lähtölistat pursusivat tekijämiehiä.

Grönholm oli aina kova luu etenkin Keski-Suomen soraränneissä.

Kunniamaininta: Markku Alén

Vuonna 1978 Alén voitti FIA Cupin, joka vastaa nykyistä kuljettajien MM-sarjaa. Virallista MM-arvoa tittelillä ei kuitenkaan tuohon aikaan ollut.

Mister Maximum Attack Alén ehti vuonna 1986 olla joitain päiviä maailmanmestari, kunnes mestariksi julistettiin lopulta Juha Kankkunen.

Päätös juonsi Sanremon ralliin, jossa Peugeot-tallin autojen helmoja pidettiin sääntöjen vastaisina. Peugeotit hylättiin kesken kisan ja Alén junailtiin Lancian tallimääräyksellä voittajaksi.

Kauden päätyttyä Sanremon kisalta vietiin jälkikäteen kokonaan MM-arvo. Samalla katosivat Alénin MM-pisteet Sanremosta ja mestaruus valui käsistä.