Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Yksi seikka Suomen raja­päätöksessä kiinnitti huippu­tutkijan huomion: ”Korvaamaton”

Ranskalainen diplomaatti ja kansainvälisen politiikan tutkija François Heisbourg arvioi IS:lle Suomen turvallisuutta ja Putinin perjantaina pitämää puhetta.

François Heisbourgin mukaan rehelliset ja lakia noudattavat venäläiset eivät ole turvallisuusuhka, mutta totuus on, että kaikki heistä eivät ole rehellisiä. Kuva:  Antti Hämäläinen / IS, Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ranskalaisen turvallisuusasioiden asiantuntijan François Heisbourgin mielestä Suomi teki hyvän päätöksen sulkiessaan rajansa venäläisturisteilta. Heisbourg on ranskalainen diplomaatti ja kansainvälisen politiikan tutkija. Hän kommentoi asiaa IS:lle Helsingin turvallisuusfoorumissa lauantaina.

– Viattomat, rehelliset ja lakia noudattavat ihmiset eivät ole turvallisuusuhka. Mutta totuus on, että kaikki heistä (venäläisistä) eivät ole kunnollisia ja rehellisiä ihmisiä. Näissä asioissa täytyy toimia valikoivasti ja mielestäni Suomen ja Viron päätökset olivat hyvin harkittuja, Heisbourg sanoo.

Suomi sulki rajansa venäläisiltä turisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä. Turistit eivät enää pääse maahan, mutta hallituksen päätökseen sisältyy monia poikkeuksia.

Etenkin oppositio on arvostellut hallituksen päätöstä siitä, että Suomeen pääsee edelleen joitakin venäläisiä. Rajavartiolaitokselta on arvioitu, että hallituksen päätös vähentäisi rajaliikennettä Venäjältä 30–50 prosentilla.

Heisbourg kertoo olevansa iloinen siitä, ettei rajan täydellistä sulkemista tehty. Tutkijan mukaan rajan täydellinen sulkeminen kaikilta venäläisiltä olisi ollut huono päätös niin humanitaarisessa, juridisessa kuin käytännönkin mielessä. Hän kiittelee, että nyt voidaan paremmin säädellä sitä, millaisia ihmisiä Venäjältä pääsee Suomeen ja Eurooppaan.

Erityisesti yksi yksityiskohta Suomen päätöksessä sulkea rajat kiinnitti Heisbourgin huomion.

– On hyvin tärkeää, että rajoitukset pätevät myös niihin viisumeihin, joita on myönnetty niin kutsutuissa kolmansissa maissa. Se oli korvaamaton päätös, koska Schengen-viisumeita myönnetään eri tavoilla eri maissa, Heisbourg sanoo.

– Olisi ollut erittäin kiusallista, jos Suomi olisi asettanut rajoituksia etuportille, mutta takaportti olisi jäänyt auki.

Venäläiset ovat koettaneet onneaan itärajalla sen jälkeen, kun raja suljettiin. Esimerkiksi perjantaina Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla jonot kasvoivat välillä jopa puolen kilometrin mittaisiksi.

Olisi ollut erittäin kiusallista, jos Suomi olisi asettanut rajoituksia etuportille, mutta takaportti olisi jäänyt auki.

Lue lisää: Näillä poikkeuksilla Venäjältä pääsee yhä Suomeen – 10 kohtaa

Lue lisää: Venäläiset yrittävät nyt onneaan itä­rajalla – moni joutuu kääntymään takaisin

Rajan sulkeminen ei ole ainut Suomen turvallisuutta määrittävä seikka.

Heisbourgin mukaan ”Suomi on erittäin tärkeä EU:n jäsen ja tuleva puolustusliitto Naton jäsen”.

Hän sanoo, että Suomi voi luottaa sen läntisiin naapureihin ja läntiset naapurit voivat luottaa Suomeen.

– Koko Euroopan turvallisuuden mittakaavassa Suomi tuo pöytään sen erittäin vahvan puolustusjärjestelmän ja vahvan, painotan, hyvin vahvan puolustustahdon sekä strategisesti tärkeän sijainnin. Se on voimakas yhdistelmä, Heisbourg analysoi.

Suomen Nato-jäsenyyden on vahvistanut 28 maata. Enää Unkarin ja Turkin ratifioinnit puuttuvat.

Heisbourgin mielestä Venäjä menetti erittäin paljon, kun Suomi ja Ruotsi tekivät päätöksen Natoon liittymisestä.

– Se tarkoittaa valtavaa takapakkia Venäjälle. Jos Vladimir Putin olisi myöntänyt tämän asian, hän olisi joutunut Venäjällä poliittisiin ongelmiin. Nyt Putin on kuin lapsi koulun välitunnilla. Hän väittää, ettei häneen edes satu samalla, kun todellisuudessa hän on loukkaantunut, Heisbourg arvioi.

Lue lisää: Supon Antti Pelttari: Turisti­viisumien lakkauttaminen ei täysin estä Venäjän ei-toivottua toimintaa EU-maissa

Putin piti perjantaina uhmakkaan puheen, jossa hän ilmoitti Venäjän liittävän itseensä neljä Ukrainan aluetta. Lisäksi Putin uhosi, että Venäjä puolustaa alueitaan kaikin mahdollisin keinoin.

Lue lisää: Niinistö Putinin julistuksista Ylellä: ”Hänellä on kaikki panokset pelissä, myös oma kohtalonsa”

Heisbourg pitää puhetta järkyttävänä kahdella eri tasolla.

Ensimmäiseksi esimerkiksi hän nostaa Putinin maininnan siitä, että Yhdysvallat olisi ainut valtio maailmassa, joka on käyttänyt ydinaseita kahdesti. Putin viittasi Japanin Hiroshiman ja Nagasakin pommituksiin. Yhdysvallat pudotti ydinpommin molempiin kaupunkeihin vuonna 1945.

Putinin mukaan Yhdysvallat asetti ennakkotapauksen. Ei ole tiedossa, tarkoittiko Putin lausunnollaan sitä, että myös Venäjälle olisi hyväksyttävää käyttää ydinaseita.

Heisbourg ei usko, että Venäjä käyttäisi ydinaseita.

– Puheen toinen häiritsevä seikka on tätäkin huolestuttavampi. Putinin puhe oli niin kummallinen, että täytyy esittää vakavia kysymyksiä siitä, onko tämä Venäjän presidentti täysin syyntakeeton, Heisbourg sanoo.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Putinin puhetta perjantaina Helsingin turvallisuusfoorumissa.

Niinistön mukaan Putinin puhe oli ”pahinta laatua”. Hän pitää tärkeimpänä asiana sitä, että Suomi pyrkii Naton jäseneksi.

Lue lisää: Sauli Niinistö kommentoi Putinin puhetta: ”Pahinta laatua”

Lue lisää: Mika Aaltola analysoi Putinin uhmakasta puhetta: ”Kremlissä pelätään nyt kaikkein eniten”