Yleisurheilu | SE-aituri Viivi Lehikoinen vahvin myös sileällä 400 metrillä

HS seurasi Kalevan kisojen lauantain finaaleja. Vatsavaivoista toipunut Topi Raitanen juoksi hyvän ajan esteissä. Elina Lampela otti yllätysvoiton seiväshypyssä.

Ukkoskuuro muokkasi Kalevan kisojen ohjelmaa lauantaina. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Naisten 400 m

Viivi Lehikoinen jakoi oikein voimansa ja kiri lopussa ensimmäiseen SM-kultaansa sileällä 400 metrillä ajalla 53,02. Heinäkuussa Lehikoinen juoksi MM-kisoissa 400 metrin aitojen SE:n 54,60.

Vuosi sitten Lehikoinen juoksi myös sileän 400 metriä Kalevan kisoissa Tampereella, jossa hän oli toinen ennätyksellään 52,99. Tampereella neljä parasta juoksi alle 54 sekunnin, samoin Joensuussa.

Viime vuoden mestari Mette Baas oli toinen 53,08, Milja Thureson kolmas 53,40 ja Aino Pulkkinen neljäs 53,81.

Juoksu oli sikäli kiinnostava, että Suomesta lähteen naisten pitkän viestin joukkue EM-kisoihin. Joukkue valitaan ensi maanantaina.

Wilma Murto onnitteli Elina Lampelaa mestaruudesta. Kuva:  JUKKA GRONDAHL / HS

Naisten seiväshyppy

Elina Lampela nousi yllätysvoittajaksi, kun suursuosikki Wilma Murto ei saanut hyppyään kohdalleen. Lampela taivutti kauden parhaansa 450 senttiä, kun Murto jäi tulokseen 440. Saga Andersson uusi viime vuoden pronssinsa, 425.

”Tosi hyvä fiilis. Olen aina halunnut voittaa mestaruuden”, oululainen Lampela sanoi.

Lampela on syntynyt Yhdysvalloissa ja hänellä on kaksoiskansalaisuus. Suomeen hän muutti jo kaksivuotiaana.

Lampelan kausi on ollut rikkonainen. Hän loukkasi alastulossa nilkkansa kesäkuun alussa. MM-kisoissa hän jäi karsintaan, joten edessä oleviin EM-kisoihin hän lähtee nousukuntoisena.

”Paremmalla fiiliksellä lähden nyt sinne EM-kisaan”, Lampela sanoi.

Murto kertoi, ettei hän ollut valmistautunut mitenkään erikseen SM-kisaan.

”Herkkyys puuttui. Valmistaudun jo EM-kisaan, jota oikein odotan.”

Kristiina Mäkelä ja uran 10. mestaruus. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Naisten kolmiloikka

Kristiina Mäkelä loikki kymmenennen mestaruutensa. Voittotulos 14,41 syntyi liian kovassa myötätuulessa (+2,2 m/s), joten se ei ole tilastokelpoinen.

Senni Salminen sai kaksi hyväksyttyä hyppyä, joista ensimmäinen 14,29 toi SM-hopean. Salmisen tulos syntyi sallituissa oloissa.

Naisten 3 000 metrin estejuoksu

Viime vuoteen verrattuna koko mitalikolmikko meni Joensuussa uusiksi. Turun Urheiluliiton 20-vuotias Lotta-Maria Maine otti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden ajalla 10.32,57.

Viime vuonna hän oli Tampereella kuudes (10.31,20). Maine kuuluu Kalevan kisojen urakoitsijoihin. Perjantaina hän sijoittui viidenneksi 1 500 metrillä.

Helsingin Kisa-Veikkojen Janette Vänttinen oli toinen ennätyksellään 10.35,17 ja Kuopion Reippaan Pihla Hokkanen oli kolmas (10.38,16).

Matkan viisinkertainen Suomen mestari (2017, 2018, 2019 ja 2021) Camilla Richardsson ei juokse enää esteitä, vaan keskittyy pitkille ratamatkoille.

Salla Sipponen otti kuudennen mestaruutensa kiekonheitossa. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Naisten kiekko

Keuruun Kisailijoiden Salla Sipponen heitti kuudennen Suomen mestaruutensa tuloksella 57,45. Sipponen oli ringissä ylivoimainen. Helena Leveelahti hävisi yli kolme ja puoli metriä.

Sipponen kilpaili heinäkuussa MM-kisoissa. Hänet on valittu myös EM-kisoihin, jossa finaaliin vaadittaneen 60 metrin heitto. MM-kisojen karsinnassa Sipponen heitti 57,16.

Miia Sillman uusi seitsenottelun mestaruutensa. Kuva:  Mikko Stig / Lehtikuva

Naisten seitsenottelu

Miia Sillman otteli toisen peräkkäisen SM-kultansa. Hän keräsi 5 775 pistettä. Vuosi sitten hän sai 5 939 pistettä. Maan kärkiottelijoista Marie Huntingtonin kausi on ohi ja Saga Vanninen otteli samaan aikaan nuorten maailmanmestaruuden Kolumbiassa.

Miesten 3 000 metrin esteet

Topi Raitanen palasi MM-kisojen väsähtämisen jälkeen onnistuneesti Suomen mestariksi. MM-kisoissa Raitasella oli kisapäivänä vatsavaivoja, eikä hän pystynyt syömään juuri lainkaan.

Kalevan kisoissa Raitanen kaipasi alusta alkaen omille teilleen hyvällä voittoajalla 8.21,10. Se on viisi sekuntia hänen ennätyksestään. Kahden viikon päästä Raitanen tavoittelee finaalipaikkaa EM-kisoissa. SM-juoksu oli siihen mainio testi.

Turhaan ei Raitanen tuuletellut maalissa. Hän juoksi viimeisen tuhat metriä aikaan 2.40,7.

”En nauti siitä, että pitää juosta yksin. Tykkään juosta mies miestä vastaan”, Raitanen sanoi.

Miesten moukari

Tuomas Seppänen ei saanut vieläkään SM-kultaa, mutta otti uransa 12. mitalin, nyt hopeaa. Seppänen on ollut Suomen moukarimiehistä tällä kaudella tasaisin, mutta Joensuussa mestariksi heitti toinen MM-kisaedustaja Aaron Kangas.

Moukarifinaalin tulostaso jäi matalaksi. Kangas heitti 72,80, Seppänen 72,68. Henri Liipola oli senttipeliksi menneessä finaalissa kolmas, 72,44.

Naisten 100 metrin aidat

Reetta Hurske otti kolmannen Suomen mestaruutensa ylivoimaisesti. Voittoaika 12,87 tuli kovassa myötätuulessa (+3,1 m/s).