Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ystävä oli vanhalle pariskunnalle ”kuin oma poika” – dementoitunut nainen lahjoitti pois neljännes­miljoonan

Aviomiehensä kuoleman jälkeen espoolaisnainen allekirjoitti edunvalvontavaltuutuksen, jossa nimesi nykyään 55-vuotiaan jyväskyläismiehen hoitamaan asioitaan. Edunvalvontavaltuutusta ei kuitenkaan koskaan rekisteröity eikä tiliä tehty maistraattiin.

Mies pani tuulemaan ja vaihdatti vanhuksen pankin toiseksi.

Vuosina 2013—2017 edunvalvoja sai itselleen vanhan naisen 88 685 euron arvoiset pörssiosakkeet, sijoitusasunnon 135 000 euron arvoiset osakkeet, tuhannen euron arvoisen vanhan auton, pianon, 25 000 euron lahjan sekä nostoilla ja tilisiirroilla saatua rahaa 18 803 euroa.

Naisen sukulaisen mukaan tämän talosta katosi myös irtainta omaisuutta. Omakotitalo oli ollut sekaisin ja asumattoman oloinen. Sukulaisen käsityksen mukaan vanha nainen oli asunut miehen asuntoautossa talon pihalla.

Kiireellisesti hoivakotiin

Huonokuntoisen vanhuksen erikoinen asumisjärjestely tuli myös viranomaisten tietoon. Vuonna 2016 naisen otettiin kiireellisesti hoivakotiin.

Naisen myöhemmän yleisen virkaedunvalvojan vuonna 2017 tällä oli ollut kyllä omakotitalo, mutta ei lainkaan käteistä. Laskuja oli hoitamatta seitsemän kuukauden ajalta.

Tapaus päätyi rikostutkintaan. Syyttäjä vaati 55-vuotiaalle miehelle rangaistusta Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa ”vähintään 250 000 euron” törkeästä kavalluksesta.

Mies kiisti syytteen kokonaisuudessa.

Sinänsä syytetty ei ollut pyrkinyt salaamaan saamaansa omaisuutta. Hän oli tehnyt verottajalle jo vuonna 2014 ilmoituksen, jonka mukaan oli saanut naiselta omaisuutta 253 306 euron edestä.

Yhteinen usko yhdisti

Syytetyn mukaan hän oli ollut vanhuspariskunnalle kuin oma poika. Hän oli tutustunut näihin 1990-luvulla yhteisen ystävän kautta. Hän oli auttanut heitä päivittäin.

Hyvin läheisestä suhteessa todistivat myös oikeudessa kuullut todistajat. Osapuolia yhdisti myös saman kristinuskon suuntauksen tunnustaminen.

Oikeudenkäynnissä esitettiin todistelua, jonka mukaan naisella oli sittemmin diagnostisoitu keskivaikea Alzheimerin tauti.

Tautia ei ollut havaittu vielä rikosjakson alussa. Tästä huolimatta käräjäoikeus katsoi, että syytetyn oli pitänyt havaita naisen muistiongelmat.

”Haavoittuvassa asemassa”

Käräjäoikeus toteaa, että syytetty oli niin ikään käyttänyt hyväkseen sitä, että nainen oli ollut miehensä kuoleman jälkeen hyvin haavoittuvassa asemassa. Hän käytti hyväkseen myös naisen uskonnollisuutta.

Mies syyllistyi törkeään kavallukseen, josta rangaistus ensikertalaiselle on vuosi ja kymmenen kuukautta vankeutta. Ehdollisen ohessa jyväskyläläisen tulee kuitenkin suorittaa yhdyskuntapalvelua 90 tuntia.

Kavaltamansa rahat hänen tulee maksaa naiselle takaisin.

Uhria itseään ei voitu terveyssyistä kuulla oikeudessa.