Croatia

Anschober: Zabrinjavajuća 282 nova slučaja zaraze, prekoračena 'povijesna milijunta granica' testiranih

Od početka pandemije 25. veljače u Austriji je ukupno oboljelih 22.769, ozdravljenih 20.499, a preminulih 725

Ministar zdravlja R. Anschober
Ministar zdravlja R. Anschober
Foto: BKA Andy Wenzel

Pogledajte galeriju 1/3

Jutros u 8 sati imamo čak 282 nova slučaja zaraze koronavirusom u protekla 24 sata. Zabrinjavajuća situacija. Moramo odmah, još danas početi s istraživanjem uzroka i posljedica“, rekao je austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober u petak prijepodne na konferenciji za novinare u Beču, kojoj je bio nazočan i voditelj ambulantne za plućnu rehabilitaciju dr. Ralf Harun Zwick, koji je govorio o primjerima iz prakse i simptomatici osoba oboljelih od koronavirusa, te glavnim karakteristikama blažih ili težih slučajeva ove bolesti.

AUSTRIA-VIENNA-COVID-19-MASKS-MANDATORY
AUSTRIA-VIENNA-COVID-19-MASKS-MANDATORY
155 NOVOZARAŽENIH U Austriji sve više Covid-19 slučajeva 'uvezenih' iz Hrvatske

„Moramo točno ispitati otkuda dolazi zaraza, jer ima relativno veliki broj klastera vezanih uz putovanja“, istakao je Anschober iznijevši epidemiološke brojke od petka: 1.652 aktivno Covid-19 oboljelih od čega je 110 osoba u bolnicama, uključujući 19 u intenzivnoj njezi te 153 novoozdravljenih.

„Ali i broj dnevno provedenih testova znatno je povećan. Od jučer na danas čak 10.000. Time smo prekoračili povijesnu milijuntu granicu testiranih“, rekao je Anschober, napomenuvši kako je pristup testiranju „masivno proširen“, te dodatno izgrađen i screening program kako bi se zaražene što prije lociralo, identificiralo i izoliralo.

Od početka pandemije 25. veljače do petka u Austriji je testirano 1.003.432 osobe. Ukupno oboljelih je 22.769, ozdravljenih 20.499, a preminulih 725.

Davor Božinović
Davor Božinović
COVID-19 Božinović o prozivkama iz Austrije: To je nonsens. U Hrvatskoj se na puno mjesta testira

Vezano uz dramatičan porast 282 novih slučajeva zaraze u jednome danu, što je rekordna brojka od 10. travnja, austrijski ministar zdravlja je rekao kako je sada važno brzo i točno utvrditi da li je riječ o jedinstvenoj pojavi ili uzlaznom trendu koji će potrajati.

„Ako se radi o trendu koji će potrajati onda imamo zabrinjavajuću situaciju. Morat ćemo ponovno uvesti nove, strože mjere, pogotovo za povratnike s odmora iz inozemstva“, poručio je Anschober. Ono na što je posebno ukazao je da se je „starosna piramida“ oboljelih znatno promijenila i da trenutačno obolijeva većinom mlađa populacija, jer ne svi, ali jedan dio mladih koronavirus „ne shvaća ozbiljno“ i ne drži se propisanih mjera i preporuka.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally