Croatia

Asteroid koji je pogodio Zemlju otkrili su samo par sati ranije

Mali asteroid udario je u subotu u Zemljinu atmosferu, no astronomi su ga otkrili samo nekoliko sati prije nego se raspao u atmosferi. 

Asteroid 2018 LA imao je svega dva metra u promjeru, a prvi puta su ga uočili u zvjezdarnici Catalina Sky Survey u Arizoni. 

- Otkriće asteroida 2018 LA tek je treći put da smo uočili asteroid koji je na direktnoj putanji prema Zemlji - izjavio je Paul Chodas iz NASA-e u priopćenju za medije.

- Također, ovo je tek drugi put da smo uspjeli predvidjeti lokaciju udara prije nego što se dogodio - istaknuo je. 

REUTERS/PXL PRIJETNJA ZA SAV ŽIVOT? Nezaustavljiv je: 'Asteroid bi nas mogao udariti i izbrisati...'

Sva tri asteroida izgorjela su u atmosferi i nisu prouzročili nikakvu štetu. 

Stručnjaci su izračunali da će asteroid 2018 LA ući u atmosferu negdje u koridoru koji se proteže od Afrike preko Indijskog oceana do Papue Nove Gvineje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Njegove posljednje trenutke snimili su u subotu navečer web kamerom iz Južne Afrike. Iako na snimci izgleda kao da golema vatrena kugla pada na Zemlju, asteroid je samo nestao na horizontu. Iz NASA-e su objasnili da se raspao nekoliko kilometara iznad površine i osvijetlio nebo. 

REUTERS/PXL STIŽE PRAVA GRDOSIJA Asteroid projurio pored Zemlje, 7 sati ranije nisu znali za njega

- Ovo je bio mnogo manji objekt od onih koje moramo detektirati i upozoravati. Međutim, ovakve situacije testiraju naše sposobnosti i daju nam samopouzdanje da naši modeli za predviđanje mogu reagirati u slučaju na potencijalnog udara većih objekata - ističu iz NASA-e.  

Jedan takav veći objekt je bio asteroid koji je neprimijećen do udara u atmosferu iznad Rusije 2013. godine. Prouzročio je udarni val koji je razbio tisuće prozora u gradu Čeljabinsku i izazvao brojne manje ozljede stanovništva, podsjeća cnet.

Football news:

Jose Mourinho: I Believe Tottenham can win trophies under me
Pep Guardiola: Second place in the Premier League is more important than winning English cups
The 1966 world champion Jack Charlton has died at the age of 85
Smart ticket sales in Poland: roommates sit next to each other, social stations are created automatically, and attendance increases by 20%
A gay player from the Premier League wrote an anonymous letter published in The Sun: I hope that one day I will be able to confess. I feel trapped
Zinedine Zidane: what Courtois does in every game is phenomenal
Tottenham fans will launch a plane with a Levi banner-on the way out at the game with Arsenal