Croatia

Bunt zbog izbora dekana ili borba za moć lijevih i desnih

Vladi su predali peticiju s više od osam tisuća potpisa, tražeći neopozivu ostavku rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa. Razlog – nezadovoljstvo njegovom odlukom da suspendira dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić. Jučer je iz istog razloga svoju ostavku u Senatu na mjesto člana dao i Nils Paar sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Zagreb: NSZVO o suspenziji dekanice Filozofskog fakulteta
Zagreb: NSZVO o suspenziji dekanice Filozofskog fakulteta
'Vlada pere ruke' NSZVO: Postoji ozbiljan problem upravljanja Sveučilištem, Boras koristi pravno nasilje

A kao dodatan razlog zašto zahtijevaju Borasov odlazak, predstavnici “Inicijative za Filozofski” navode i činjenicu da Senat Sveučilišta nije prihvatio izbor Nevena Jovanovića, profesora s Odsjeka za klasičnu filologiju, za nasljednika Vesne Vlahović-Štetić, i to nakon što su ga izabrali zaposlenici fakulteta. Neven Jovanović predvodio je i kolonu prosvjednika koji su od zgrade fakulteta na zagrebačkom Vrbiku prošli pokraj one u kojoj “stoluje” Sveučilište te su naposljetku stigli na Markov trg.

Odluka rektora donesena je, podsjetimo, nakon pravomoćne presude Županijskog suda kojom se dekanica fakulteta osuđuje za mobing Ante Čovića, jednog od profesora. No stvarno stanje na Filozofskom fakultetu, reći će oni koji tamo rade, a i dio studenata, nije onakvo kakvim ga prikazuju prosvjednici. Jer – oni koji dižu buku zapravo su – manjina, a na fakultetu se zapravo odvija borba za prevlast između dviju frakcija – odnosno između onih “lijevih” nasuprot onima s “desnim” pogledima. A većinu u Fakultetskom vijeću imaju liberalniji zaposlenici fakulteta

VIDEO: Prosvjedno okupljanje studenata i zaposlenika FF-a

Legalisti poštuju odluke

– Ako je dekanica smijenjena zbog pravomoćne presude za mobing, koja ujedno označava kršenje zakona i statuta Sveučilišta te je odluka Senata u skladu s propisima, onda većina u Vijeću mora prihvatiti tu odluku. Ako se nazivaju legalistima, onda treba odluku i poštivati – kaže Marko Tadić, profesor s Odsjeka za lingvistiku, koji je ujedno bio i protukandidat Jovanoviću na posljednjim izborima za dekana. No Tadićevu kandidaturu nije prihvatilo Fakultetsko vijeće pa je pred Senat Sveučilišta stigla samo Jovanovićeva

– Mnogi tada nisu bili zadovoljni što je moja kandidatura bila odbačena, pa se nije prosvjedovalo zbog toga – kaže Tadić.

Vesna Vlahović-Štetić izabrana je prije tri godine, također kao jedina kandidatkinja koju je odobrilo Vijeće, a potom potvrdio Senat jer su kandidature dviju profesorica prethodno bile odbijene. Uprava pod vodstvom Vlahović-Štetić na fakultetu je počela provoditi politiku koja je dovela i do preraspodjele kadrova.

Huawei
Huawei
PROMO Huawei Next Image: Inspirirajte svijet svojom fotografijom i osvojite vrijedne nagrade

– Prvo je donesena odluka da se u mirovinu pošalje sve iznad 65. godine života, a zapravo im je to bila izlika da s fakulteta udalje one koji misle drukčije od njih – kaže Mirjana Matijević-Sokol, jedan od vodećih autoriteta za hrvatsku srednjovjekovnu povijest, koja je tad poslana u mirovinu, a sada predaje na Hrvatskim studijima. Smatra da je Vijeće Senatu na uvid moralo poslati oba prijedloga – i Tadićev i Jovanovićev, a ne da sami određuju favorita. Jovanovića, kako se može neslužbeno čuti iz fakultetskih kuloara, podržavaju zato što je obećao da će nastaviti voditi politiku sadašnje uprave, koja se vodila, tvrdi ovaj profesor, “pošteno i časno”.

Poštenje i znanstvena istina

– Dekanicu je vijeće Filozofskog fakulteta odabralo da bi ona fakultet uredila i sredila, da bi ga konačno povela u smjeru poštenja i znanstvene istine. Ne u smjeru klijentelizma, trgovine i dogme – kaže Jovanović, dodajući da su bili nezadovoljni načinom na koji se fakultet dotad vodio. Odnosno, prema “bogosloviji i spajanju s Katoličkim bogoslovnim fakultetom”.

Zagreb: Prosvjed Inicijative za Filozofski zbog smjena
Zagreb: Prosvjed Inicijative za Filozofski zbog smjena

/ 11

13.07.2020., Zagreb - Na parkiralistu Filozofskog fakulteta, u ulici Ivana Lucica okupili su se studenti i zaposlenici zbog smjene dekanice i postavljanja prinudne uprave na fakultetu. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Sukob je prije nekoliko godina počeo upravo zbog pitanja spajanja Filozofskog s KBF-om. No o spajanju, dodaje M. Matijević-Sokol, nikad nije bilo govora, već je bila riječ o formiranju sasvim novog studija kakav postoji na drugim fakultetima, poput onog geografije i povijesti, koji postoji na njihovu faksu. O povodu za suspenziju izjasnila se nedavno i sama Vesna Vlahović-Štetić, istaknuvši da bi voljela da “hrvatsko pravosuđe razložno objasni kako dekanica jednog fakulteta može mobingirati prorektora koji je najmoćniji čovjek na Sveučilištu”.

pobuna na filozofskom Peticija s 8 tisuća potpisa traži rektorovu ostavku, Boras: 'To je samo dokaz da se bave politikom'

Da postoje različita mišljenja, dodaje Jovanović, sasvim je legitimno, jer riječ je ipak o – Filozofskom fakultetu.

– To očekujemo i potičemo. Cijelo vrijeme čuju se priče da uprava “zavodi” Vijeće i da se širi atmosfera straha, no ne znam da je itko snosio posljedice zbog aktualnog vodstva. Sad bi nas trebala voditi uprava koju je nametnuo rektor Boras, iako nema dovoljno znanja da vodi naš fakultet, a nužno je da izbori za novog dekana budu što prije kako bi se sve vratilo u normalu jer dolaze rokovi i upisi – kaže Jovanović i dodaje da strahuje od toga da će za novog dekana smjeti biti izabran samo “onaj kandidat koji se sviđa Borasu i Čoviću”

Football news:

Messi at half-time of the match with Napoli: Let's not be stupid. We have two goals advantage, we play calmly
Traore suffered a dislocated shoulder 4 times this season. Now it is smeared with baby oil, so that it is not missed
Bonucci-Sarri: Thank you and good luck, Mr
Barcelona believes that Messi will be fit for the 1/4 final of the Champions League, despite being bruised in the match against Napoli
Nagelsmann on rejecting Real Madrid in 2018: I Didn't think going there was the right move
Ole Gunnar Solskjaer: We will see a better Pogba in the coming seasons. He is approaching the peak
Lothar Matteus: Bayern need to make a lot of mistakes to lose to the current Barca