Croatia

Četiri mjeseca nakon potresa, stanovnicima centra i dalje prijete "projektili" u obliku žbuke s fasada

Pojam "novo normalno", kažu nam stanovnici centra i oni koje ondje svaki dan rade, za njih je poprimio ponešto drukčije značenje nego za druge, i nema veze s koronavirusom. A znači hodati na udaljenosti barem metar-dva od bilo kakvog krova, balkona ili nadstrešnice, a pogled umjesto naprijed, stalno treba biti uperen prema nebu. Jer, čak i danas, četiri i pol mjeseci nakon potresa, sasvim je realna mogućnost da na njih odjednom padne komad žbuke ili crijepa, zbog čega je gradska jezgra još uvijek "načičkana" natpisima "Oprez! Opasnost od padanja žbuke". 

Andrej Plenković obratio se medijima nakon posljednje sjednice Vlade u ovom mandatu
Andrej Plenković obratio se medijima nakon posljednje sjednice Vlade u ovom mandatu
Plenković zadovoljan 'EK isplaćuje 88,9 milijuna eura pomoći Zagrebu, to je najveći predujam ikada isplaćen'

Pa neće valjda...

I nisu to samo priče, poručuju nam oni, jer bi nam danima mogli davati primjere u kojima je netko od njih umalo završio u bolnici zbog projektila s neba koji je, srećom, završio na beton samo metar ili dva ispred njih. Ili na njihovog metalnog ljubimca, kao u slučaju Antonije Malenice Adamić koja stanuje u Prilazu Gjure Deželića. Njoj je krajem srpnja oštećen auto ispred zgrade nakon što je na njega pala žbuka s fasade zgrade.

- Drugo nam je ovo vozilo oštećeno na isti način i na istom mjestu, jer je prvi skroz uništen u potresu. Pomislila sam 'Pa neće valjda opet' kad sam ga išla parkirati na to mjesto, ali evo, dogodilo se. Srećom, šteta nije bila znatna, ali ovo je pravi primjer da je centar i dalje opasan – objašnjava nam Malenica Adamić. Bliski susret s otpalim komadima žbuke imala je i Maja Romek, kojoj je u Bauerovoj jedan od njih sletio na rame. I to prošli tjedan.

Više od 30.000 zgrada U tijeku procjene štete: Potrebno im barem 500 stručnjaka, inače će posao obavljati godinama

- A vjerovala sam da je sad već prošlo dovoljno vremena i da se ne moram brinuti. Vrat me više boli od gledanja prema gore – kaže Romek i dodaje koje su lokacije najkritičnije: Ilica, Deželićeva, Petrinjska, Dragutina Domjanića, oko Mažuranca...

- Mada bi, iskreno, svugdje trebalo biti oprezan – ističe. Damiru Borovčecu sa Zrinjevca komadići fasade također su nedavno zasuli auto.

 | Autor : Emica Elvedji/PIXSELL Foto: Emica Elvedji/PIXSELL 04.08.2020., Zagreb, Zbuka sa ostecenih zgrada u uzem centru i danas prijeti prolaznicima. Suta na ulici u Petrinjskoj. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

- A primijetio sam i da postoji opasnost od padanja cijelih vijenaca sa zgrada. To bi nekog moglo ubiti, ne samo ozlijediti – ističe, a drugi "potežu" pitanje obnove pročelja zgrada nakon potresa, kompleksnosti tog postupka te, u konačnici, tko bi to trebao platiti. Gradski ured za graditeljstvo kazao nam je da obnova fasade nakon potresa spada u izvanredno održavanje zgrade, te se može raditi bez građevinske dozvole, no da je prije toga nužno ishoditi projekt. Za takve pothvate prema Zakonu o gradnji, kažu još, sredstva pokrivaju sami suvlasnici zgrada.

FILE PHOTO: A sign is pictured outs a Google offcie near the company's headquarters in Mountain View, California
FILE PHOTO: A sign is pictured outs a Google offcie near the company's headquarters in Mountain View, California
pokrenut sustav upozorenja Pametni telefoni pretvorit će se u detektore potresa, iz Googla otkrivaju kako

A cijene su astronomske

- Sukladno važećim zakonskim okvirima Grad Zagreb trenutno ne može vršiti popravke samih objekata ili njihovih dijelova oštećenih u potresu kao niti organizirati njihovo uklanjanje te za sve potrebne radnje na sanaciji odnosno uklanjanju opasnih dijelova građevine građani moraju obratiti predstavniku suvlasnika i upravitelju zgrade – kažu u mjerodavnom gradskom uredu, podsjećajući da je Zakon o obnovi trenutno na drugom čitanju te da će možda po njegovom donošenju postojati zakonski okviri koji omogućuju neko bolje rješenje. 

No, stanovnicima centra to se ne sviđa, jer se radi o pothvatu koji može koštati stotine tisuća, a ponegdje i milijune kuna, pogotovo ako se radi o zgradi zaštićenoj kao kulturno dobro.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti Velike planove o selidbi omeo je potres, ali Muzej svoja vrata otvara na jesen

- Grad ili država trebali bi u potpunosti pokriti sanaciju zgrada u centru nakon potresa, jer nitko od nas nije kriv što nam se dogodilo, a mi to jednostavno ne možemo pokriti – kaže Marcel Jelačić s Gornjeg Grada. Drugi pak, poput Milivoja Žaluda, smatraju da bi rješenje trebalo biti na pola puta.

- Mislim da bi grad trebao sigurno uskočiti u pokrivanje troškova obnove fasada, jer se nisu brinuli za njih dok su zgrade bile u društvenom vlasništvu prije rata, no činjenica je i da se stanari nisu baš "pretrgli" da ulože u vlastite zgrade nakon toga. Žbuka je padala i prije potresa, mada ne toliko. Pa je odgovornost po meni podvojena – tvrdi Žalud.  

Football news:

Roma can be awarded a technical defeat in the match with Verona. The club incorrectly stated diavara
Zinchenko and Bernardo Silva will not play against Wolves due to muscle injuries
Racism doesn't stand a chance. Milan against discrimination
Puig does not want to leave Barca and will fight for a place in the squad. Koeman advised him to go on loan
PSG can sign Khedira from Juventus
Ruediger may leave Chelsea. He wants to play regularly before the Euro
Tiago Silva: I am motivated by the chance to play at the 2022 world Cup. I will be about 38, I want to be fit