Croatia

Ćorić pitali o posjećivanju Klubu: To nije informacija koju želim podijeliti

"Nisam siguran da se takve situacije mogu izbjeći i uz sigurnosnu provjeru", rekao je komentirajući aferu Janaf

Zagreb: Ministar Ćorić dao izjavu o popunjenju slobodnog kapaciteta LNG terminala na Krku
Zagreb: Ministar Ćorić dao izjavu o popunjenju slobodnog kapaciteta LNG terminala na Krku
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pogledajte galeriju 1/3

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u četvrtak kako nije siguran da se stvari koje se sada događaju oko Janafa ne bi događale da budući direktori državnih tvrtki prolaze sigurnosnu provjeru.

DETALJI JOŠ NEPOZNATI U Samoboru pronađeni milijuni, sumnja se da pripadaju Kovačeviću iz afere Janaf

Upitan uoči sjednice Vlade trebaju li ljudi koji preuzimaju državne tvrtke prolaziti sigurnosne provjere, odgovorio je da kada god dođemo u situaciju u kojoj se vodi ovakav proces i postoji sumnja na kriminal onda svi moramo doći do zaključka da je odgovor "da".

"Međutim takve se stvari jednostavno ne bi trebale događati. Nisam siguran da se takve situacije mogu izbjeći i uz sigurnosnu provjeru. Tu smo gdje jesmo, naravno da ću podržati i sigurnosnu provjeru na svim onim razinama gdje se biraju osobe čije djelovanje utječe značajno na provedbu politike s jedne strane s druge strane na donošenje onih politika, a s treće na funkcioniranje poduzeća koje su u državnom vlasništvu", rekao je ministar.

VIDEO Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

Dodao je da osoba postavljena na mjesto vd-a predsjednika Uprave Janafa ne može biti postavljena na neko duže vremensko razdoblje, dakle do izbora člana temeljem natječaja, odnosno svega nekoliko mjeseci.    

Na novinarsko pitanje hoće li tražiti neku internu kontrolu da se vidi koliko je Janaf radio sa firmom gospodina Peteka i koliki je obim tih poslova bio, istaknuo je da je već više manje poznato u javnosti koliki su to iznosi bili kao i da svaka pravna osoba u konačnici i novinari mogu zahtijevati te informacije od Janafa.

Ministar Božinović uspostavio video vezu s korisnicima Doma umirovljenika u Sisku
Ministar Božinović uspostavio video vezu s korisnicima Doma umirovljenika u Sisku
AFERA JANAF Božinović: Nisam znao za izvide, Glavni ravnatelj me izvijestio večer prije

Ministar Ćorić ranije je potvrdio da je posjećivao Klub u Slovenskoj 9, a na pitanje je li i on na ulazu ostavljao mobitel rekao je: "To nije informacija koju želim podijeliti s javnošću". Klub, odnosno prostor u Zagrebu u vlasništvu je Dragana Kovačevića, osumnjičenog u aferi Janaf. 

Kovačević je razriješen s mjesta predsjednika Uprave Janafa, a nakon sjednice Vlade, Tomislav Ćorić izvijestio je da je Stjepan Adanić novi vršitelj te dužnosti. 

Football news:

Cherchesov congratulated Maradona on his 60th birthday: Human happiness, Diego!
Milan - the first club to have 3 players born after January 1, 1999 scored in a Europa League/Champions League match
Zenith is necessary to protect the Semak. He can become as much of a legend as Semin is to Loco. Sabitov about the coach of St. Petersburg
Morelos scored the 21st goal in European competition for Rangers, repeating Mccoist's record
Tottenham were the first Premier League clubs to lose in the European Cup season
Arsenal have not conceded at home for the first time since July 1. Goalkeeper Runarsson made his debut for the Londoners
Sandro Tonali: Milan on the crest of a wave. The Rossoneri shirt is pressing, but I'm getting in shape