logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

Đake učiti vještinama budućnosti

Idealan obrazovni proces, kaže, bio bi onaj u kojem bi se svakom učeniku moglo predavati na specifičan način, obraćajući mu se s onim što ga zanima, a prilika da se primijeni takav skupi oblik obrazovanja leži u korištenju modernih tehnologija

Ante Mandić
Ante Mandić
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Pogledajte galeriju 1/2

– Obrazovni sustav nije se mijenjao stotinu godina. Sve je svedeno na nastavnika koji stoji nasuprot učenika i predaje gomilu činjenica. Jedino što se mijenja u školama jesu školske klupe – poručio je Ante Mandić iz tvrtke INsig2, koji je na Prstenovu poslovnom forumu održao predavanje o obrazovanju radnika za budućnost. Idealan obrazovni proces, kaže, bio bi onaj u kojem bi se svakom učeniku moglo predavati na specifičan način, obraćajući mu se s onim što ga zanima, a prilika da se primijeni takav skupi oblik obrazovanja leži u korištenju modernih tehnologija.

Ante Mandić ističe kako su članovi Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten najjača poveznica između Hrvatske i BiH
Ante Mandić ističe kako su članovi Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten najjača poveznica između Hrvatske i BiH
PPF Veliki forum Hrvata iz BiH o obrazovanju i poduzetništvu

Svrha obrazovanja nije samo da učenika osposobimo za gospodarstvo, trebamo dodatnu vrijednost. Moramo razumjeti da djeca danas kreću u školu, a po završetku svog obrazovnog puta radit će na zanimanjima koja danas nemaju ni ime – kazao je Mandić naglašavajući da učenike trebamo učiti vještinama, a nema ih smisla učiti da budu pametniji od strojeva. Istaknuo je da će u idućih deset godina obrazovanje biti više iskustveno, a neka od zanimanja budućnosti bit će inženjer za otpad, savjetnik za energiju, medicinski mentor.

– Trend je GIG ekonomija koja podrazumijeva da nema smisla govoriti koliko je u kojoj tvrtki zaposlenih, nego koliko ljudi radi za tvrtku u godini dana. To odgovara novoj generaciji, tako postižu ravnotežu posla i života i rade ono što vole – kazao je Mandić. U hrvatskom obrazovnom sustavu ključno je unaprijediti strukovno i tehničko obrazovanje kao i cjeloživotno učenje.

Ante Mandić
Ante Mandić
Ante Mandić Kod nas je čudo ako se govori o digitalizaciji industrije

– Moramo težiti inovacijama i za to moramo imati visoko razvijeno obrazovanje te dinamičan sektor istraživanja. Nemamo strategiju, ne znamo što želimo, kurikulume mijenjamo svakih četiri, pet godina i sve se svodi na ideologiju – kazao je Mandić poručujući da moramo prestati iznova kretati u reforme sa svakom promjenom vlasti. Istaknuo je da su za napredak u 2020. ključne vještine poput složenog rješavanja problema, kreativnosti, upravljanja ljudima i emocionalne inteligencije što se u našim školama ne podučava. Od novih generacija očekivat ćemo da sami sebi izmisle posao – zaključio je Ante Mandić.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Themes
ICO