Croatia

Dobra strana koronavirusa: Zagađenje zraka u Kini palo 10.8 posto zbog karantene

Koncentracija opasnih čestica poznatih kao PM2.5 pala je u Kini 10.8 posto od siječnja do srpnja, pošto je industrija uporila zbog koronavirusa, pokazuju podaci objavljeni u petak, iako je ta razina i dalje veća od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prosječnja koncentracija PM2.5 u proteklih sedam mjeseci bila je 33 mikrograma po prostornom metru, pokazuju podaci iz mjernih postaja u više od 300 gradova, objavilo je ministarstvo ekologije i zaštite okoliša.

Kineski nacionalni standard je 35 mikrograma, a WHO preporučuje da ne prelazi deset mikrograma.

PM2.5 nastaje izgaranjem fosilnih goriva i u drugim industrijskim procesima te je povezan s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti pluća i karcinom.

U ministarstvu kažu da je poboljšanje kvalitete zraka u veljači i ožujku bilo “neusporedivo” pošto je vlada uvela karantenu kako bi spriječila širenje koronavirusa, a koja uključuje smanjenje industrijske aktivnosti i prometa.

No, aktivisti upozoravaju da bi Kina mogla zatvoriti oči pred industrijskim onečišćivačima i osloniti se na energetski intenzivne procese kako bi u drugoj polovini godine preokrenula loše gospodarske trendove.

“U travnju se dogodilo privremeno povećanje onečišćenja, ali je ubrzo palo u svibnju”, rekla je Li Shuo iz Greenpeacea. “Tek trebamo vidjeti je li srpanj početak šireg trenda”.

U srpnju je prosječna koncentracija PM2.5 pala pet posto, ali se vratila u nekim regijama. U glavnom gradu Pekingu je povećana 10.8 posto na 41 mikrogram. Regija Peking-Tianjin-Hebei, poznata po velikim količinama smoga, skočila je 5.9 posto, na 36 mikrograma.

“Industrijski učinci vraćaju se na razine prije korone”, rekla je Li. “Kvaliteta zraka to ponekad prati, a ponekad ne. Važnu ulogu igraju vrijeme i drugi čimbenici”, dodala je.

Komentiraj

Football news:

It's time to learn the names of new Borussia heroes. Now there are 17-year-old boys making goals
Paulo Fonseca: it's Important to bring Smalling back to Roma. We have only 3 Central defenders
Arteta about 2:1 with West ham: Arsenal made life difficult for themselves with losses, but they fought and believed in victory
Palace midfielder Townsend: Could have beaten Manchester United with a bigger difference. We had moments
Philippe Coutinho: I am motivated and I want to work hard to make everything work out well on the pitch
Torres on Chelsea: I Thought I could remain a top player, but I was unstable. Although there were enough successes
Neville on the broken penalty against Manchester United: an Absolute disgrace