Croatia

Državni inspektorat se priključio akciji EU ‘Pošten rad, jasna pravila igre’

Državni inspektorat u četvrtak je u priopćenju izvijestio da se, kao nadležno tijelo, pridružio velikoj EU kampanji i tjednoj akciji kojom se potiče borbu protiv neprijavljenog rada. Navode da je tijekom ovog tjedna u svim državama članicama Europske unije organizirana je kampanja koja se ove godine održava pod sloganom ‘Pošten rad, jasna pravila igre’.

Cilj kampanje je zaštita radnika odnosno podizanje svijesti među radnicima o njihovim pravima, negativnom utjecaju neprijavljenog rada i mogućnostima zaštite samih radnika. Nadalje, cilj je ukazati poslodavcima na rizik koji sa sobom nosi neprijavljeni rad.

“U državnom inspektoratu posebno smo osjetljivi na pitanja radnika i njihovih prava. Stoga nas posebno veseli što smo dio ove hvalevrijedne koordinirane akcije. Takav rad radnike izlaže mnoštvu rizika, sputava konkurentnost na tržištu, a utječe i na javne financije”, kazao je glavni državni inspektor Andrija mikulić.

Rezultati istraživanja javnog mnijenja Eurobarometra o neprijavljenom radu, a koji su objavljeni u ožujku 2020., pokazali su da se neprijavljeni rad javlja se u svim sektorima gospodarstva. Inspekcija rada Državnog inspektorata, u suradnji sa službenicima Ministarstvom unutarnjih poslova, inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, do današnjeg dana u ciljanim sektorima građevinarstva, ugostiteljstva i prijevoza na razini cijele Republike Hrvatske obavila je 170 inspekcijskih nadzora.

U tim nadzorima do sada je utvrđeno da je šest radnika radilo kod poslodavca, a da ih isti nije prije početka rada prijavio na obvezna osiguranja, da je osam državljana trećih zemalja radilo bez dozvole za boravak i rad. Zbog navedenih nezakonitosti uslijedit će zato zakonom propisane prekršajne mjere.

Komentiraj

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi