Croatia

Evo tko su pobjednici 29. Dana hrvatskog filma

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

훻lanovi ovogodi큄njeg 탑irija bili su redateljica Judita Gamulin, snimatelj Goran Me훶ava i producent Oliver Serti훶.

Grand prix 29. DHF-a dodijeljen je dugometra탑nom dokumentarnom filmu Ivana Ramljaka O jednoj mladosti uz sljede훶e obrazlo탑enje 탑irija: kroz jednostavan dramatur큄ki postupak, redatelj je sa svojom ekipom stvorio mo훶an i emotivan film o prijateljstvu, napravljen direktno iz stomaka.

Ni탑u훶i impresivne autorske fotografije preminulog prijatelja s iskazima njegovih partnerica i prijatelja, autor se nije libio samokriti훾no zaroniti u vlastite nedoumice, ponovno ispitati samoga sebe i poku큄ati proniknuti 큄to ga je tako sna탑no vezalo za 훾ovjeka o kojemu je znao tako malo, istovremeno upu훶uju훶i pitanje svima nama: 큄to je pravo prijateljstvo i koliko smo spremni prihvatiti ne큄to 큄to na prvu ne razumijemo.

Zbog naglo prekinutog 탑ivota svojeg prijatelja, on to, na탑alost, nikada ne훶e saznati. Iskreno motiviran da zaroni u uspone i padove jednog burnog perioda vlastitog odrastanja, stvorio je duboko intimnu slagalicu koja nam je proizvela osje훶aj da smo i mi, bar na tren, bili Markovi prijatelji.

Nagrada Jelena Rajkovi훶 za najboljeg redatelja do 30 godina, koju dodjeljuje Dru큄tvo hrvatskih filmskih redatelja oti큄la je Jakovu Noli za kratkometra탑ni igrani film Ku훶ica jer se u konkurenciji autora do trideset godina istakao svje탑inom, iznimno zrelim redateljskim pristupom i izvrsnim gluma훾kim ostvarenjima Filipa Nole i Inge Appelt u duhovitoj i kompleksnoj pri훾i o pora탑enom 훾ovjeku koji ljetuje s majkom.

Posebno priznanje velikog 탑irija osvojili su kratkometra탑ni igrani film Krhko Tomislava 힋obana koji je estetskom dosljedno큄훶u, na granici dokumentarizma, to훾nim ritmom kreirao autenti훾an koncept autorskog djela, te kratkometra탑ni eksperimentalni film Aleph Zeta (XVII): the Star autorice Ane Buljan jer je estetski sna탑na oda nasumi훾nosti koja nas podsje훶a da nam je nelogi훾nost toliko esencijalna da joj se ne moramo uvijek odupirati.

Dvije nagrade, za najbolju re탑iju i scenarij primio je Josip Luki훶 za kratkometra탑ni igrani film Ju탑no vo훶e. Po rije훾ima 탑irija, Josip Luki훶 re탑ira hrabro, intuitivno i odmjereno, za izrazito skladno i zorno do훾aravanje svijeta glavnog lika, razo훾aravaju훶eg svijeta gusto nabijenog frustracijom, kroz koji indirektno produbljuje dijalog po pitanju otpu큄tanja i redefinicije maskuliniteta. Nagra휃eni scenarij popra훶en je izjavom 탑irija da sirovi, realisti훾ni i do kosti ogoljeni dijalozi nose radnju ove dalmatinske minijature koja u svakoj re훾enici krije duboke slojeve neizre훾ene te탑ine.

Naizgled obi훾ne 탑ivotne situacije u sretnom specifi훾nom braku s fjakom, poslu탑ile su kao baza za sjajan scenarij potpuno li큄en patetike i suvi큄nog prenemaganja. Iako se radi o igranom filmu, svo vrijeme imamo dojam da gledamo dokumentarac s briljantnim protagonistima koje 탑ivot nesmiljeno 큄amara bez milosti.

Dvostruki pobjednik je i Druker, kratkometra탑ni igrani film Rine Barbira u 훾ijoj su ekipi nagra휃eni Marko Ferkovi훶 za najbolju monta탑u, za hrabru i slobodnu monta탑u koja neprestano titra u skladu s glavnim likom vje큄to gradiraju훶i izrazito tjeskoban svijet, monta탑u koja nas svom du탑inom suptilno odr탑ava na iglama, a istovremeno djeluje gotovo be큄avno, te Tomislav Sutlar za najbolju kameru uz obrazlo탑enje da je snimatelj promi큄ljenom fotografijom; pokretima kamere, kadriranjem te osvjetljenjem vje큄to pratio redateljski koncept te dodatno doprinio atmosferi i kvaliteti filma.

Najbolje gluma훾ko ostvarenje je ono Maje Posavec u filmu Krhko u kojem je liku Alme slojevitom i diskretnom gluma훾kom kreacijom i sna탑nim unutarnjim stanjima lika, doprinijela kvaliteti ovog filma takvom uvjerljivo큄훶u, da ponekad imamo utisak da gledamo dokumentarni film.

Najbolju glazbu skladao je Luka 힋ipeti훶 za kratkometra탑ni animirani film Odrasti u malo drvo redateljice Noemi Ribi훶, koju je 탑iri ocijeno kao nov i hrabar zvuk distopije, zvuk gotovo opipljivog karaktera koji je dovoljno sna탑an da velikim dijelom samostalno iznosi film pritom se odupiru훶i svakoj doslovnosti, kakav se veselimo 훾uti i u budu훶nosti.

Nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljena je kratkometra탑nom eksperimentalno-dokumentarnom filmu Prazni sati redatelja Mate Ugrina koji je producirao Berlin University of Arts, a hrvatski koproducent je Dinaridi film. 탐iri je ocijenio da je film re탑ijski zreo, u slici i zvuku konzekventno proveden dokumentarac, do훾arava nam dokolicu migrantskih radnika u naoko beskrajnom i큄훾ekivanju. Uglavnom stati훾ni kadrovi i promi큄ljena minimalisti훾ka monta탑a, poma탑e nam da zaronimo u misli vojske nevidljivog prekarijata u trenutcima koji na prvi pogled izgledaju kao zaslu탑eni odmor, ali iza kojeg se kriju neizvjesnost, otu휃enost i ti큄ina.

Nagrada Glasa Koncila Zlatna uljanica za promicanje eti훾kih vrijednosti dodijelit 훶e se izvan sve훾anosti zatvaranja festivala, tijekom listopada uz obljetnicu Glasa Koncila.

Dani hrvatskog filma tradicionalno se smatraju smotrom najboljih novih doma훶ih kratkih i srednjometra탑nih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova koja od 1992. godine nudi uvid u kvalitetu i raznolikost na큄e kinematografije na svim razinama onoj prvih profesionalnih, pa i studentskih radova, kao i na onoj etabliranih zvijezda.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Kane and Son gave each other 29 assists in the Premier League. Only Lampard and Drogba (36) did it more often
Veron about Messi: Playing in Barca gives him discomfort
Mitryushkin on the move to Fortuna: Germany is a country of goalkeepers. I can learn a lot here
Scott Micromini: There is no point in beating PSG if you don't play the same way with Leipzig
Alejandro Gomez: Have Ricica was the coronavirus, and he fell into a depression. Now everything is fine with him
Lyon wants to rent Griezmann and is ready to give Barca Depay for free in the event of a deal (Okdiario)
In the attack against Bayern, Nikolic can use the Hoffenheim technique-luring into the pressure and a long pass to the Alaba zone