Croatia

FOTO: Ovo su tvrtke koje potiču volontiranje u Hrvatskoj

Na trećoj Konferenciji o volontiranju zaposlenika koja je okupila više od 150 predstavnika raznih tvrtki, udruga i javnih institucija predstavljena je inicijativa Povelje o volontiranju zaposlenika koju su potpisala čak 23 poslodavca, razne privatne i javne tvrtke te javne institucije. 

Inicijativa kojom se potiče sustavni pristup i aktivnije promicanje volontiranja, prva je takve vrste u Europi, a pokrenule su je Volonterski centar Zagreb, Hrvatski centar za razvoj volonterstva i Mreža za razvoj korporativnog volontiranja.

„Ovo je veliki korak za razvoj volontiranja u organizacijama u Hrvatskoj. Danas su Povelju potpisale razne organizacije, velike tvrtke koje godinama već provode volontiranje, ali i druge tvrtke i institucije raznih veličina koje su tek na početku ili žele započeti s volontiranjem. S obzirom na to da se kroz Povelju obvezuju na promicanje volontiranja u tvrtkama kroz informiranje, omogućavanje volontiranja zaposlenicima, pružanje podrške i suradnju s neprofitnim sektorom radi lakšeg izvođenja aktivnosti, uvjerena sam da će svi zajedno imati priliku učiti jedni od drugih i tako rasti. Mi u Hrvatskoj još imamo puno prostora za rast u području volontiranja u organizacijama.

Ovo je prva Povelja takve vrste u Europi što na neki način Hrvatsku izdvaja, ali nam je i velika obveza da nastavimo podržavati razvoj volonterstva kod raznih poslodavaca“, rekla je direktorica Volonterskog centra Zagreb Jela Prgić-Znika.

Povelju su potpisali: 8 Sigma, A1 Hrvatska, Addiko Bank, ANO, Anparo, dm-drogerie markt, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Erste&Steiermärkische Bank, GlobalLogic, GRAWE Hrvatska, Hrvatska Lutrija, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Hrvatski Telekom, INA - Industrija nafte, Jadranski naftovod (JANAF), Kaufland Hrvatska, L'Oréal Adria, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, OTP banka, Philip Morris Zagreb, PricewaterhouseCoopers, Privredna banka Zagreb, Vertiv Croatia.

Na Konferenciji je istaknuto kako organizirano volontiranje u organizacijama stvara dobrobit za sve uključene – zaposlenike i njihove interese, poslodavce koji dobivaju učinkovitije i zadovoljnije zaposlenike te zajednicu koja profitira kroz pomoć. Poslodavci uključivanjem u volontiranje vrlo brzo dobivaju konkretne rezultate jer se na taj način jača povjerenje zajednice u poduzeće i stvara bolji imidž, zaposlenici njeguju timski duh i dobivaju nove kompetencije koje mogu iskoristiti u poslu, a naročito ako upravljaju timovima. Tvrtke INA – Industrija nafte, A1 Hrvatska, dm-drogerie markt, Erste&Steiermärkische Bank, GRAWE Hrvatska koje su 2011., u Europskoj godini volontiranja intenzivirale volonterske aktivnosti imale su prilike tijekom Volonterske kviskoteke predstaviti dosadašnje rezultate.

INA je tako primjerice 2011. osnovala Klub volontera koji danas ima 1.400 članova i sudjelovali su u više od 240 akcija. dm-drogerie markt je zabilježio 47.656 volonterskih sati, a u GRAWE volontira čak 54 % zaposlenika. Ukupno je 9745 volontera iz tvrtki koje su sudjelovale na Kviskoteci od 2011. doniralo 97.163 sati što je više od 56 godina rada jedne osobe.

Inače, INA – Industriji nafte je na Konferenciji uručeno priznanje za doprinos u razvoju i promicanju korporativnog volontiranja u Hrvatskoj te kontinuiranu podršku Volonterskom centru Zagreb u provedbi projekata i kampanja. Afonso Borga, voditelj Mreže za volontiranje zaposlenika u Portugalu koja okuplja čak 160 kompanija, tijekom predstavljanja aktivnosti u Portugalu naglasio je kako su tvrtke dosad surađivale sa 150 neprofitnih organizacija na 75 lokacija širom zemlje. Uključivanje zaposlenika u lokalne zajednice
odličan je način da tvrtke suštinski shvate svijet u kojem živimo rekao je Borga i dao savjet svima koji započinju da program društveno odgovornog poslovanja baziraju na jednom od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, istraže potrebe lokalnih zajednica, nađu NGO partnere i onda organiziraju volonterske aktivnosti i tako se angažiraju u zajednici u kojoj žive.

Poznata psihologinja prof. dr. Majda Rijavec je na predavanju „Volontiranje i sreća“ naglasila kako postoje brojna istraživanja koja dokazuju da volonterske aktivnosti povećavaju razinu sreće. Tako su primjerice učenici koji su volontirali imali manji indeks tjelesne mase, zaposlenima se smanjivala razina hormona stresa, a starijim osobama rizik od smrtnosti. U brojkama, prema istraživanju iz 1998., altruistične aktivnosti poboljšavaju životno zadovoljstvo za 24 %.

Predstavljena je i uspješna volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije Boranka, koju su organizirali Savez izviđača HR, Imago reklamna agencija i Wiener osiguranje. Okupljeni su mogli čuti i o Akademiji poslovnih vještina, modularnom programu edukacije čelnih ljudi iz brojnih udruga od strane stručnjaka iz korporacija. S obzirom na to da će se od 22. do 25. svibnja širom zemlje održati manifestacija Hrvatska volontira, 20 udruga je tvrtkama predstavilo svoje aktivnosti u koje se mogu uključiti. Svi koji su zainteresirani mogu se informirati na web stranici Hrvatska volontira.
Više informacija na web stranici o volontiranju zaposlenika.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude