Croatia

Halubajski zvončari u nedjelju kreću u pohod selima Halubja i Kastavštine, na radost mještana

VIŠKOVO Ovogodišnja pusna događanja polako dolaze svom kraju, a ove nedjelje kreće tradicionalno trodnevno obahajanje Halubajskih zvončara.

Ophod zvončara po selima Halubja i Kastavštine počinje na Pusnu nedeju 23. veljače u 8 sati u Marčeljima (pul Bačurkineh) i traje do Pusnog utorka, 25. veljače, njihovim sudjelovanjem na završnoj pusnoj manifestaciji u Viškovu -  spaljivanju pusta.

Svaki od ta tri dana zvončari u ophod kreću u 8 sati iz Marčelja (pul Bačurkineh). U svom ophodu zvončari obilaze po dvadesetak sela dnevno, zaustavljajući se u svakom selu na okrijepi i druženju sa stanovnicima i posjetiteljima što pridonosi očuvanju ove „žive baštine“.

U tri dana ophoda zvončari obiđu više od 50 sela i zaselaka Halubja i Kastavštine. Prilikom trodnevnog ophoda odjeveni su u tradicionalnu odoru (monturu), bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava.

Ogrnuti su ovčjim kožama, a na glavi imaju posebno stilizirane maske – životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima što ih čini specifičnim u odnosu na druge zvončarske skupine.

U rukama nose stilizirani buzdovan – balku ili bačuku.

Upravo zbog svojih posebnosti i atraktivnosti, ophod zvončara upisan je na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a.

Njihov impresivan nastup učinio ih je poznatim i izvan regionalnih granica.