logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

HNS i Milan Bandić spašavaju najprije sebe, a onda profesore

Milan Bandić poručio je Andreju Plenkoviću da "bude državnik" kako bi se on mogao nesmetano igrati populističkog političara.

Pa je tako na stručnom skupu učitelja produženog boravka osnovnih škola rekao ono što je publika najviše željela čuti, u situaciji kad se sindikat hvali 90-postotnom uspješnošću štrajka, i u novoj prilici da udari kontru HNS-u.

"Poručujem i Vladi i državniku Plenkoviću da podvuče crtu danas, a ne sutra, i da urazumi ministricu i da prenamjenom od tih milijardu kuna trenutno informatičke opreme koju je raspisala, 400 milijuna preraspodjeli i riješi ovu agoniju i ovaj putujući cirkus", kazao je Bandić, prijeteći da "neće ruku dići nitko u Klubu stranke kojoj sam na čelu, dok se to ne napravi". 

Slučajno, Bandićev je izazvao krizu Vlade upravo na dan kad je počelo pripremno ročište za još jedno njegovo suđenje.
I tako, nakon što je HNS zaprijetio izlaskom iz Vlade ako se profesorima i nastavnicima ne povećaju plaće, Milan Bandić zaprijetio je bojkotiranjem Vlade u Hrvatskom saboru s rukama svojih "žetončića".

Pa tko jači, taj kvači.

Mrtva utrka

Praktički je krenula mrtva utrka između Bandića i HNS-a tko će prije srušiti Vladu, odnosno spasiti prosvjetare.

Vatrom se tako igra stranka koja se već raskolila i pitanje je u kojem sastavu će se ikada više vratiti u Sabor i Vladu, kao i gradonačelnik čija stranka u parlamentu postoji samo zahvaljujući prebjezima i nakon izbora gotovo sigurno neće biti ni nje ni "žetončića".

Oni ruše Vladu, vjerujući kako na tom pitanju grade sebi predizbornu platformu za politički opstanak, no zapravo javnim ucjenama i prijetnjama kopaju sebi grob u ovoj Vladi.

Obrazovanje spašavaju stranke koje su praktički na izdisaju. Najprije ga spašava HNS, sad ga spašava Bandić, a i jedni i drugi time jedva spašavaju sami sebe.

Nije onda ni čudo da obrazovanju nema spasa.

Borba za zasluge

U svakom slučaju, ni Bandić, kao ni HNS, ne šalju poruku Plenkoviću, koliko je šalju javnosti, prosvjetarima, odnosno biračima. Jer, ako sindikati izbore povišicu, ispast će da je to Bandićeva zasluga. Ako ne uspiju u svojim zahtjevima, imali su Bandića i HNS na svojoj strani.

S druge strane, ako Plenković popusti sindikatima, ispast će da je pokleknuo pred Bandićevom ucjenom. A možda i HNS-ovom, ovisi tko glasnije prisvoji zasluge.

Što bi moglo čak i pomoći premijeru pred njegovim biračima i strankom: ispast će da nije imao izbora već je u cilju stabilnosti i opstanka na vlasti izašao u susret koalicijskim partnerima.

Labuđi pjev

Međutim, tu se postavlja ključno pitanje: kome se više ostaje na vlasti, Andreju Plenkoviću ili HNS-u i Bandiću i njegovim "žetončićima"?

Jer HDZ će se s narednih - redovnih ili izvanrednih - izbora sigurno vratiti, što se ne može reći za Bandićeve zastupnike i HNS-ove ministre.

I kao što sindikati koriste predizborno vrijeme za pojačavanje svojih zahtjeva, tako se i Plenkovićevi partneri na izlaznim vratima hvataju zadnjih aduta za naredne izbore.

Nekad su spašavali Plenkijev "Titanik", sada govore da spašavaju obrazovanje i profesore, a čitavo vrijeme pokušavaju spasiti sebe.

Od anonimnosti, a neki čak i od sudova.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Themes
ICO