Croatia

'HZZO nastoji otežati pristup novim pomagalima za dijabetičare'

HZZO je primijenio indikaciju “hospitalni uvjeti” potpuno neprimjereno i protivno mišljenju struke da bi osiguranicima starijim od 18 godina onemogućio da dobiju nova pomagala za kontinuirano bezbolno mjerenje glukoze, tvrde u Zagrebačkom dijabetičkom društvu.

hzzo Nastavlja borbu HZZO joj zaprijetio ovrhom zbog svoje pogreške, a sada joj se ne javljaju cijeli dan

– HZZO sada traži da osobe s dijabetesom leže u bolnici kako bi se utvrdilo da povremeno imaju hipoglikemiju. Hipoglikemija, opasno stanje niskog šećera u krvi, prosječno se dijabetičarima tipa 1 događa nekoliko puta tjedno. Šećer mjere minimalno pet puta dnevno aparatićem koji „pamti“ minimalno posljednjih 300 mjerenja. Dakle, svaki liječnik, u bolnici ili izvan nje, jednostavnim uvidom u aparatić može utvrditi ima li pacijent česte hipoglikemije. Stoga je potpuno nejasno zbog čega bi pacijenti morali hipoglikemiju dokazivati ležeći u bolnici gdje su nerealni uvjeti koje nije moguće ostvariti u svakodnevnom životu – postavljaju pitanje u Društvu.

dijabetes

1 / 7

U Hrvatskoj je više od 280.000 oboljelih od dijabetesa, no još 40 posto osoba niti ne zna da ima dijabetes. Poznato je kako pretilost, pušenje, alkohol i neaktivnost podižu razinu šećera u krvi, no postoje i zdrave namirnice koje to također čine, no toga nismo svjesni.

Pretpostavljaju da preduvjet za dobivanje moderne tehnologije u RH ima oko od 10.000 do 12.000 pacijenata, a hospitalni uvjeti za njih mogu se ostvariti u samo sedam bolnica.

– Koliko će vremena trebati da se svakom od njih utvrde česte hipoglikemije i tko će to platiti – pitaju te ističu da ležanje u bolnici nepotrebnim smatraju dijabetolozi stručnog dijabetološkog društva s KBC-a Zagreb te prof. Milan Vrkljan, endokrinolog i član nadležnog HZZO-ova povjerenstva koje je donijelo inicijalnu preporuku o “hospitalnim uvjetima” za odrasle.

Na listi HZZO-a Od danas nova bezbolna pomagala za dijabetes

Dokazati hipoglikemiju

U HZZO-u su nam rekli da je njihovo Povjerenstvo za opća medicinsko-tehnička pomagala dalo dodatno objašnjenje “hospitalnih uvjeta” koje glasi: “Osiguranik sa šećernom bolešću tipa 1 i na intenziviranoj terapiji inzulinom (4 i više doza inzulina ili inzulinska pumpa), a koja, prema pravilima struke, nema dobro reguliranu šećernu bolest, treba biti hospitaliziran u jednoj od navedenih bolničkih zdravstvenih ustanova:

KBC Zagreb, KBC Sestara milosrdnica, KB Dubrava, Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, KBC Split, KBC Osijek ili KBC Rijeka, gdje joj se tijekom hospitalizacije treba dokazati da je jedan od razloga loše regulacije šećerne bolesti i hipoglikemija”.

Prosvjed Čekanje na čudesno izlječenje Oboljeli moraju odustati od terapije kad se mijenja cijena lijeku jer nemaju za nadoplatu Onkologija Liječenje nije isto za sve Manje bolnice bez najnovijih lijekova dibeticin PROMO Znate li da mineral krom pomaže održati normalnu razinu šećera u krvi?

Football news:

Jurgen Klopp: my two main Champions League favourites are Bayern and Manchester City
Cheryshev made an assist in La Liga for the first time since September
Muller of the victory in the German Cup: a Bit of a sad moment. There were no fans in this final
Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches
Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago