Croatia

Jačaju Dumu da bi Putin vladao i nakon 2024.

Putin trenutno služi svoj drugi uzastopni, no ukupno četvrti predsjednički mandat

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL

Prema svemu sudeći, ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je razmatrati modele po kojima bi mogao ostati na vlasti i nakon 2024. kada mu istječe drugi predsjednički mandat.

Vladimir Putin i Papa Franjo
Vladimir Putin i Papa Franjo
Susret u Vatikanu Putin treći put kod pape, ali još ga ne poziva u posjet Rusiji

Prema sadašnjem ustavu ne bi se mogao kandidirati za novi predsjednički mandat, a sam Putin ustvrdio je kako nema namjeru mijenjati ustav da bi si to osigurao. No opozicija sada tvrdi da je Kremlj počeo s procedurom jačanja moći Dume, odnosno ruskog parlamenta, kako bi se u konačnici osiguralo da Putin ostane najjači čovjek Rusije.

– Podnesen je prijedlog ustavnih amandmana što bi uključivalo davanje parlamentu glas u formiranju ruske vlade. Ovo je naišlo na široku reakciju javnosti i predstavlja predmet diskusije, ustvrdio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Oporba u Rusiji tvrdi kako bi s ovom mogućnošću parlament, kojega Putin i njegova stranka Jedinstvena Rusija kontroliraju, mogao mijenjati ovlasti predsjednika i premijera prema potrebi, odnosno prema poziciji na kojoj se Vladimir Putin nalazi.

Trump i Putin
Trump i Putin
Summit u Osaki Putin: Rusija će sve poduzeti da poboljša odnose sa SAD-om

Putin trenutačno služi svoj drugi uzastopni, no ukupno četvrti predsjednički mandat. Nakon što je odslužio prva dva mandata, na mjesto predsjednika došao je Dmitrij Medvedev, dok je Putin bio na mjestu premijera Rusije. Po završetku tog jednog premijerskog mandata, ponovo je izabran na čelo Rusije kao predsjednik.

Ovaj puta takvu rošadu bilo bi nešto teže izvesti, pa je, prema tvrdnjama opozicije, najjednostavnije rješenje dati veće ovlasti sada relativno slaboj Dumi, odnosno ruskom parlamentu, kako bi mogla krojiti položaj premijera ili predsjednika.

– Kremlj razmatra i promjene izbornog sustava kako bi se osiguralo da Jedinstvena Rusija i dalje kontrolira donji dom parlamenta, unatoč padu njezine popularnosti, stoji u analizi koju je objavio Moscow Times, politički dnevnik na engleskom jeziku.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Inter want to extend Sanchez's lease and are willing to pay extra for him to Manchester United if the clubs play in the Europa League final
Don't talk behind our backs, go out on the field and fight with us. Pep's possible appeal to Jose, Klopp and the world
Robertson Pro 1:2 with Arsenal: the Result is disappointing. But next week, the 30-year wait will end!
Bruno Fernandes: Ronaldo is the most technical player I have seen
Solskjaer on Chelsea: They have 48 hours more rest before the Cup semi-final. It's not fair
Bayer wants about 100 million euros for Havertz. He will not be released until the end of the Europa League draw
Manchester City presented their home form for the 2020/21 season. It has a white pattern