Croatia

Kaos na ulicama Minska: Traže ostavku Lukašenka, policija privodi žene

Deseci žena bili su okruženi sigurnosnim snagama u zelenim uniformama pred trgovačkim centrom te izvikivale "Samo kukavice tuku žene!"

Foto: TUT.BY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Bjeloruska policija u subotu je privela stotine prosvjednica protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, a ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da će moguće sudjelovanje oporbene političarke Svjetlane Tihanovske na ministarskom sastanku EU-a smatrati miješanjem u unutarnje poslove, javljaju agencije. 

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko
KRIZA U BJELORUSIJI Lukašenko iznenadio susjedne zemlje: Objavio da je prisiljen zatvoriti granicu s njima

Tihanovska je na predsjedničkim izborima održanim 9. kolovoza bila protukandidatkinja predsjedniku Aleksandra Lukašenka, koji Bjelorusijom vlada 26 godina. Po službenim rezultatima Lukašenko je na izborima uvjerljivo pobijedio no nakon izbora u Bjelorusiji su izbili masovni prosvjedi zbog, kako tvrdi oporba, manipulacija rezultatima glasanja. 

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je o svom stajalištu informiralo europske diplomate, izvijestila je novinska agencije Belta.

Ruska državna novinska agencija ranije je izvijestila da se očekuje sudjelovanje Tihanovske na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU-a idućeg tjedna.

Bjeloruska policija privela je stotine sudionika uglavnom ženskog prosvjeda u Minsku gdje je oko 2.000 ljudi tražilo Lukašenkovu ostavku.

GALERIJA Prosvjed u Bjelorusiji

/ 10

Belarusian opposition supporters protest against presidential election results in Minsk Belarusian opposition supporters hold a rally to protest against police brutality and to reject the presidential election results in Minsk, Belarus September 19, 2020. Tut.By via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. TUT.BY

Prosvjednici su se kratko sukobili s policijom koja im je potom prepriječila put i počela iz gomile izvlačiti jednu po jednu osobu, rekao je jedan svjedok.  

Na jednoj lokaciji, deseci žena bili su okruženi sigurnosnim snagama u zelenim uniformama pred trgovačkim centrom te izvikivale "Samo kukavice tuku žene!"

Među privedenima je i 73-godišnja aktivistica Nina Baginska koja je postala ikona prosvjednog pokreta pošto je pružila otpor naoružanim policajcima prošli mjesec. 

Zbog Lukašenkovog nasilnog odgovora na mirne prosvjede Europska unija razmatra nove sankcije Lukašenkovoj vladi. 

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin
Aleksandar Lukašenko Bjeloruski predsjednik zaprepastio svijet: Otkrio da je tražio oružje od Putina

Europska unija je izbore u Bjelorusiji proglasila "ni slobodnima ni pravednima" te je osudila nasilje nad prosvjednicima koje je nazvala "neproporcionalnim i neprihvatljivim".

Lukašenko na takve ocjene odgovara da su prosvjedi urota zapadnih sila te je od svoje saveznice Rusije nedavno osigurao 1,5 milijarde eura pomoći.

U Bjelorusiji se od spornih izbora prosvjedi održavaju svaki dan. Prošli vikend je na ulice glavnog grada Minska izašlo najmanje 100 tisuća ljudi.

Tihanovska tvrdi da je ona pobjednica izbora, a u susjednu Litvu pobjegla je nekoliko dana nakon glasanja, strahujući za svoju sigurnost u vrijeme nasilnog gušenja otpora na ulicama. Ona poručuje da prosvjedi moraju ostati mirni.

Football news:

Mitryushkin on the move to Fortuna: Germany is a country of goalkeepers. I can learn a lot here
Scott Micromini: There is no point in beating PSG if you don't play the same way with Leipzig
Alejandro Gomez: Have Ricica was the coronavirus, and he fell into a depression. Now everything is fine with him
Lyon wants to rent Griezmann and is ready to give Barca Depay for free in the event of a deal (Okdiario)
In the attack against Bayern, Nikolic can use the Hoffenheim technique-luring into the pressure and a long pass to the Alaba zone
Bayern - Loko-Utkin's first match as a commentator: insured Yevgeny Mayorov, set up in the corridor, after the return 0:5 joked about beer
Former Spartak goalkeeper Mitryushkin became a player of Fortune