Croatia

KREDITINI REJTING: Ćorić poručio Milanoviću da su procjene agencija relevantne: ‘Njegovi se savjetnici nisu dobro brifirali’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar gospodarstva i odr탑ivog razvoja Tomislav 훴ori훶 komentirao je kreditni rejting koji je혻Agencija Standard & Poor’s potvrdila na BBB minus, kao i stabilne izglede za budu훶a kretanja unato훾 procijenjenom padu BDP-a od 8 posto.

“Trend je dobar i to je potvrdio i S&P i lijepo je 훾uti da su makroekonomske mjere Vlade u pro큄lim godinama, naravno, i kriza koja nas je pogodila, u nekoj kombinaciji rezultirali time da ova agencija ne mijenja na큄 rejting”, rekao je za RTL.

Dodao je da je to plod konzistentne makroekonomske politike koju su vodili proteklih godina te s druge strane i politi훾ke stabilnosti koju su kreirali.

“Zapravo, 훾injenice da smo i tijekom izbornog razdoblja i큄li s jasnim mjerama, mjerama o훾uvanja radnih mjesta s jedne strane, a s druge strane mjerama za o훾uvanje likvidnosti gospodarstva. Pad BDP-a unato훾 jako velikom udjelu turizma u na큄em BDP-u manji je nego se projiciralo i na큄 izlazak i krize, odnosno dolazak na razinu 2019. godine, prema projekcijama, dogodit 훶e se ne큄to ranije”, zaklju훾io je.

U narednom razdoblju nas o훾ekuje, kako navodi, kontinuirana opservacija trendova u gospodarstvu i sigurni smo da 훶emo adekvatno odgovoriti, ako bude potrebe.

Za izjavu혻predsjednika Zorana Milanovi훶a da su procjene agencija zastarjele, poru훾uje da se njegovi ekonomski savjetnici nisu dobro brifirali.

Objasnio je da se혻procjene rejting agencija ne odnose se samo na kamatne stope i na jeftin novac na koji se on referirao nego i na adekvatnost neke zemlje za poslovanje i u kona훾nici na ukupnost ekonomskih odnosa u nekoj zemlji.

“Zbog toga procjene rejting agencija su itekako relevantne za sve potencijalne ulaga훾e u Hrvatsku”, naglasio je dodav큄i da o훾ekuju da 훶e sljede훶a godina Hrvatskoj donijeti ekonomski oporavak i aktivnost Vlade usmjerenu na povla훾nje novca iz EU fondova.

“Sve to u smjeru 큄to je mogu훶e ve훶e aktivacije hrvatskog gospodarstva i izgradnje njegove konkurentnosti”, poru훾uje.

Za afere koje su potresle politi훾ku scenu navodi kako je korupcija boljka혻ve훶ine sustava.

“Korupcija je ne큄to protiv 훾ega se kontinuirano treba boriti i siguran sam da 훶e, u kona훾nici, zakonskim izmjenama koje je najavio ministar Malenica, odnosno prije svega novima akcijskim planom i strategijom borbe protiv korupcije prije svega napraviti pomaci u tom smjeru”.

Dodao je kako je te큄ko u kratkom roku u훾initi da sustav bude transparentan, no na tome se treba raditi.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Mitryushkin on the move to Fortuna: Germany is a country of goalkeepers. I can learn a lot here
Scott Micromini: There is no point in beating PSG if you don't play the same way with Leipzig
Alejandro Gomez: Have Ricica was the coronavirus, and he fell into a depression. Now everything is fine with him
Lyon wants to rent Griezmann and is ready to give Barca Depay for free in the event of a deal (Okdiario)
In the attack against Bayern, Nikolic can use the Hoffenheim technique-luring into the pressure and a long pass to the Alaba zone
Bayern - Loko-Utkin's first match as a commentator: insured Yevgeny Mayorov, set up in the corridor, after the return 0:5 joked about beer
Former Spartak goalkeeper Mitryushkin became a player of Fortune