Croatia

Mađarska oporba ujedinila se protiv Orbana

Šest mađarskih oporbenih stranaka formirat će savez za izbore 2022. i vladati kao koalicija ako uspiju zbaciti premijera Viktora Orbana, priopćile su u četvrtak.

Nacionalistički čelnik Orban proširio je utjecaj svoje stranke Fidesz na sve sfere mađarskog društva, nakon tri premoćne pobjede na parlamentarnim izborima od 2010., iskoristivši na njima fragmentiranost oporbe.

No opozicija je na lokalnim izborima prošle jeseni na mnogim mjestima izašla sa zajedničkim kandidatima, što se pokazalo uspješno u rušenju Fidesza u ključnim okruzima poput mađarske prijestolnice.

Novi gradonačelnik Budimpešte kazao je kako je njegova pobjeda, na kojoj su radile sve oporbene stranke, nacrt za borbu protiv Orbana.

Nedavne ankete pokazuju da polovina svih glasača podržava Orbana, a druga polovina želi pobjedu oporbe. Odlučit će zasad neodlučni glasači koji predstavljaju trećinu onih s pravom glasa.

„Oporbene stranke su saslušale svoje birače, a čelnici stranaka danas počinju sa službenim konzultacijama kako bi se pripremile za izbore 2022.“, priopćile su stranke.

Komentiraj

Football news:

Lampard on Politice and Ziese: We hope that in a couple of weeks they will be in optimal shape
Fulham joined the struggle for Modibo. Barcelona requires less than 25 million euros for a defender to buy Garcia
Inter gave defender Gravillon on loan to Lorient
Romero can move from Manchester United to Everton
What kind of goalkeeper did Chelsea take? Edouard Mendy was out of work 6 years ago, impressed the Czech and will replace Kepu
Solskjaer on Manchester United signing only van de Beek: You show disrespect to Donny, he's a top player
Milan want to sign striker Bude-Glimt Hauge. He scored them in the Europa League on Thursday