Croatia

MARKOTIĆ: “Ako se držimo propisa, možemo držati sve pod kontrolom”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić u subotu je za Dnevnik Nove TV komentirala eventualne strože mjere nakon izbora, zbog pobećanja broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

“Postoje mehanizmi koji su vrlo učinkoviti. Ako se držimo distance, nosimo maske, koristimo dezinficijense i ne okupljamo se u velikom broju, možemo držati sve pod kontrolom. S druge strane sada je toplije vrijeme i lakše je sve kontrolirati nego zimi”, rekla je Markotić.

Dodala je da je kod njih u bolnici 33 pacijenata, a troje ih je na respiratoru. “U Zagrebu je najveći broj pozitivnih i od toga je 11 posto hospitalizirano. Za njih je procijenjeno da im je potreban zdravstveni nadzor”, rekla je i navela kako je 80 posto lakših bolesnika te da je tako bilo i od početka.

Vjeruje da će ponovno doći do značajnog smanjenja oboljelih. “Najbitnije da se vrlo brzo detektiraju oboljeli”, rekla je Markotić i dodala: “Prati se razvoj situacije i ako je neko mjesto rizično, mjere će biti strože.”

Rekla je kako je lijek za ebolu remdesivir dobio ubrzano odobrenje za primjenu, a mogao bi pomoći, i sigurno da će se koristiti i kod nas. Što se tiče cjepiva, kaže da je ohrabrujuće što su u trećoj fazi ispitivanja.

Porast broja oboljelih u Srbiji je, dodaje, zabrinjava jer su oni naša susjedna zemlja. Za izbore kaže da ne bi trebalo biti problema ako se ljudi budu pridržavali svih uputa koje je dao DIP, a to je maska, distanca, dezinficiranje ruku i vlastita olovka.

Komentiraj

Football news:

Gagliardini on the match with Shakhtar: They are strong, but Inter is determined
The President of Atletico Madrid on the departure of the Champions League: Not our night. They were lucky to score twice, we have a good team
Defender Lyon Of Marsal: We are thinking about reaching the final of the Champions League. We have a great chance of winning
Willian: Arsenal is one of the biggest clubs in the world. I'm here to collect trophies
Rivaldo: Messi will meet with his successor, Lewandowski. Who will go to the semi-finals of the Champions League, the best in the world
Habib: In the final of the Champions League will play PSG and Manchester City
Manchester City offered 63 million euros for Coulibaly