logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

MEĐIMURSKI ŽUPAN I JEDAN OD NAJISTAKNUTIJIH ČLANOVA HNS-a KOD STANKOVIĆA 'Ispričavam se članovima i javnosti zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om'

U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 voditelja i urednika Aleksandra Stankovića ovog tjedna je gost župan Međimurske županije i član HNS-a Matija Posavec, kojega se često ističe kao mogućeg budućeg predsjednika stranke, ali za kojeg se u posljednje vrijeme nagađa i da bi stranku mogao napustiti. Na samom početku emisije govorio je upravo o nagađanjima da je nezadovoljan stanjem u HNS-u i mogućnosti izlaska iz stranke, kao i o sudbini HNS-a unutar vladajuće koalicije nakon afere s bivšim ministrom uprave Lovrom Kuščevićem.

Na pitanje je li točno da već neko vrijeme razmišlja o izlasku iz stranke, kaže da već dvije godine nije zadovoljan stanjem u HNS-u te da svi procesi koji se sada događaju nisu dobri za stranku.

- Vidio sam da stvari nisu dobre i treba to jasno i konkretno reći. Reći ću nešto što će možda iznenaditi sve, ali treba biti netko u HNS-u, i to ću biti ja prvi, da se treba članicama i članovima i javnosti ispričati zbog onoga što je HNS napravio prije dvije godine. To nije bilo hrabro i odgovorno. Najbolje bi bilo da su tada bili novi izbori. Stranci treba novi početak, potpuno drugačiji smjer. Ako to bude tako, tada će i moja uloga u HNS-u biti drugačija i spreman sam to preuzeti, čišće i jasnije vratiti HNS na put onako kako je to zamišljala Savka Dabčević Kučar. Ovo nije dobro, rekao je Posavec, koji je također rekao da smatra kako bi još ove godine trebali biti održani parlamentarni izbori.

- Ja jednako mislim danas i prije dvije godine, ali ovi europski izbori su mi donijeli jednu drugačiju percepciju. Ovo je dobar trenutak da vidimo kako dalje, ne samo HNS nego i cijela hrvatska politička scena. Ovo što se danas događa, nije dobro i treba mijenjati. Promjena treba početi od sebe i ja to tako činim, dodaje i ističe da je glavni razlog zašto je HNS ušao u vladajuću koaliciju bila obrazovna reforma. Sada, kada je ta reforma i počela, HNS može iz te koalicije i izaći, smatra.

- Mislim da Hrvatskoj ove godine trebaju novi parlamentarni izbori. Ovo je mrak hrvatske politike, kazao je osvrćući se na afere ministara.

Na pitanje trebaju li iz vrha HNS-a otići neki ljudi da bi se u stranci nešto promijenilo, Posavec kaže da je već na europskim izborima on na listi želio nove ljude.

Upitan o lošim rezultatima, kaže da je znao da će HNS teško osvojiti mandat, no to bi možda bilo drugačije da su išli u koaliciji s nekim drugim opcijama.

- Inzistirao sam da idemo samostalno zato da vidim kakvo je pravo stanje stvari, objašnjava i dodaje još jednom da stvari treba mijenjati te da treba ići na novi početak, po bilo koju cijenu.

Na pitanje hoće li biti sankcija stranke zbog njegovog stajališta, kaže: Što je važnije od čistoće?

- Ja želim stvari mijenjati iznutra, a ne izvana, rekao je.

Ima li plan B ako ga iz stranke izbace?

- Nikad nisam bio ničija sjena ili fikus i uvijek sam govorio ono što mislim. Ovo treba biti upozorenje svima da shvate da moramo promijeniti stvari u politici. Kad govorimo o rekonstrukciji Vlade, ti novi izbori znače vratimo mandat građanima, neka kažu je li sve što se događa dobro ili nije, rekao je Posavec.

Upitan o pozivu Radimira Čačića u Reformiste, ali i o pozivima iz SDP-a, Posavec kaže da misli da neće biti izbačen iz HNS-a.

- Ako me i izbace, bit ću nezavisni župan i imam svoj posao tako da zasad ne razmišljam o tome, a nema službenih kontakata s jednima ni s drugima, izjavio je.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO