Croatia

Milanovićevi savjetnici: Na Pantovčak ide i bivša SDP-ovka koja je kritizirala Bernardića

Predsjednik države Zoran Milanović objavio je imena svojih dužnosnika i savjetnika. Na listi odabranih 11 je imena, većih iznenađenja nema, no ne nedostaje negativnih reakcija. I to na izbor savjetnice za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković protiv koje su obrazovni krugovi iskazali nezadovoljstvo i prije nego što je imenovana na dužnost. No Milanović od savjetnice nije odustao. Štoviše, izvori koji su mu bliski kažu da smatra da je se neutemeljeno napada i da je mnogo neistina u onome što joj se stavlja na teret.

Robert Hranj
Robert Hranj
Od 1. ožujka Milanović imenovao Roberta Hranja na dužnost načelnika Glavnog stožera OS RH

Bernardićeva kritičarka

No kritičari su jednoglasni – iza nje kao ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje nema rezultata. Kritike dolaze i od SDP-ovaca. Tako je Peđa Grbin  kazao da nije sretan zbog tog odabira jer o Milanovićevoj savjetnici nema dobro mišljenje. Kad je riječ o novoj savjetnici, bez riječi je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, štoviše obrazovni krugovi ističu da su upravo njih dvije u svađi još iz vremena kada je Žarković vodila agenciju koja je ostala izvan svih zbivanja u “Školi za život”.

Rezultat svađe je, kako neslužbeno doznajemo, činjenica da je nakon isteka mandata Ministarstvo za v. d. ravnatelja predložilo drugu osobu, ne i Žarković, što bi bilo logično, barem do izbora nove ravnateljice. Žarković o svim optužbama, ali i neodobravanjima za sada šuti. Nezadovoljstvo njezinim imenovanjem iskazali su  i članovi LGBTIQ udruge Zagreb Pride.

– Prepuštanjem tako važnog mjesta osobi koja je dokazano saveznica desnog klerikalnog pokreta, novi predsjednik Republike pokazuje ne samo da ne možemo računati na to da će braniti demokratske vrijednosti i ljudska prava, nego da će nas i nakon istrpljenog mandata Kolinde Grabar-Kitarović političari i dalje varati i ostavljati na cjedilu – poručili su iz Udruge Zagreb Pride.

Iako Žarković kao predsjednikova savjetnica nema nikakva utjecaja na obrazovnu politiku, njezinim imenovanjem i predsjednik Milanović iskazuje odnos prema obrazovanju. A najveće zamjerke za njezino imenovanje dolaze zbog tri stvari – činjenice da je učitelje slala na edukacije na konferenciju udruge “U ime obitelji”, da je u prvim potezima na čelu agencije ukinula nagradu “Oskar znanja” pa je zbog pritiska javnosti vratila i da je izabrana jer je dobra prijateljica prve dame.

Julije Domac
Julije Domac
Naš kolumnist savjetnik Milanovića Julije Domac: Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati

U Milanovićevu se timu pojavilo i jedno novo ime, i to ono Melite Mulić koja će u Uredu predsjednika države biti savjetnica za ljudska prava i civilno društvo. Mulić je bivša članica SDP-a i bivša saborska zastupnica te stranke te supruga SDP-ova zastupnika Igora Dragovana, koji je u vrijeme dok je Milanović bio predsjednik SDP-a bio glavni tajnik stranke.

Dragovan je Milanoviću kao iskusni operativac pomagao i u kampanji za predsjednika države. Mulić je u Sabor ušla krajem 2011. godine kada je SDP na čelu s Milanovićem osvojio vlast, a ostala je upamćena i kao kritičarka šefa SDP-a Davora Bernardića, za što je imala i osobni razlog.

Naime, 2017. godine, nakon što je Zoran Milanović zamrznuo svoj mandat, u Sabor umjesto njega nije ušla Mulić, iako je bila prva na listi u tom trenutku u prvoj izbornoj jedinici za ulazak u parlament. Po izboru Davora Bernardića, Mulić, koja je u tom trenutku bila na rodiljskom dopustu, tada je preskočena, a kao Milanovićeva zamjena izabran je Alen Prelec. Mulić je tada Bernardiću spočitnula da je od četvero kandidata s liste, od kojih su tri bile žene i tek jedan muškarac, on izabrao kolegu Preleca.

– Iako su dvije žene na listi plasirane ispred tog muškarca. Iako su obje političarke ispred tog političara bivše saborske zastupnice. Iako je jedna vršiteljica dužnosti predsjednice SDFŽ-a SDP-a te potpredsjednica, a druga potpredsjednica tog istog unutarstranačkog foruma – poručila je Melita Mulić.

Melita Mulić
Melita Mulić
IMALA SUKOB S BERNARDIĆEM Tko je savjetnica Zorana Milanovića za ljudska prava?

Savjetnik za veterane

Predsjednik je imenovao i Orsata Miljenića predstojnikom Ureda i savjetnikom za vanjsku i europsku politiku, a Dragana Lozančića savjetnikom za obranu i nacionalnu sigurnost. Imenovana su i tri posebna savjetnika koja u Uredu neće biti na plaći, i to Velibor Mačkić za ekonomiju, Julije Domac za energiju i klimu i Marijan Mareković, koji je imenovan savjetnikom za veterane Domovinskog rata. U timu je i Mirjam Katulić, i to kao glavna tajnica Ureda predsjednika Republike Hrvatske, što je bila i u mandatu bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Glasnogovornik Ureda je Nikola Jelić koji je bio i glasnogovornik Milanovićeve kampanje za predsjednika, dok je Bartol Šimunić, u kampanji zadužen za društvene mreže, postao pomoćnik glasnogovornika. Dragana Podner, koja je u Ministarstvu unutarnjih poslova bila zadužena za protokol, postala je nova šefica protokola u Uredu predsjednika. Osim imenovanja svojih najbližih suradnika predsjednik je jučer imenovao i viceadmirala Roberta Hranja na dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, koji stupa na dužnost 1. ožujka 2020. Predsjednik je donio i Naredbu o uporabi i dodjeljivanju OS RH u misiji potpore miru „RESOLUTE SUPPORT“ u Afganistanu upućivanjem do 110 pripadnika OS RH u ožujku 2020. godine na rok do sedam mjeseci, osim pripadnika medicinskog tima koji se upućuju na rok do četiri mjeseca.  

Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića
Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića

/ 38

Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića