logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

Ministarstvo reagiralo: Nobelovac podržavao velikosrpsku Miloševićevu politiku

Ta politika dovela je do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, protjerano brojno stanovništvo te uvedena dugotrajna nestabilnost u ovome dijelu Europe.

Peter Handke
Peter Handke
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL

Pogledajte galeriju 1/4

Dodjelom Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu narušen je ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade, reagirali su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te izrazili "začuđenost i nezadovoljstvo izborom ovogodišnjeg laureata" koji je davao potporu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića.

PRIZNANJE Nobelovu nagradu za mir dobio etiopijski premijer Abij Ahmed Ali

- Ne ulazeći u pitanje Handkeova književnog opusa i kvalitete njegova literarna izričaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodjele Nobelove nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća - kažu sa Zrinjevca.

Ta politika dovela je do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, protjerano brojno stanovništvo te uvedena dugotrajna nestabilnost u ovome dijelu Europe. Zbog genocida i zločina protiv čovječnosti Milošević je odgovarao pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i preminuo je tek nekoliko tjedana prije izricanja presude.

nAJSTARIJI NOBELOVAC
nAJSTARIJI NOBELOVAC
NOBELOVA NAGRADA ZA KEMIJU Tko je John Goodenough, najstariji dobitnik nobelove nagrade?

- Europsku i svjetsku javnost osupnula je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevom pogrebu. Američki, britanski te međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci diljem svijeta, ocijenili su neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije jer je riječ o piscu koji je nijekao povijesne istine te podupirao zagovaratelje genocidne politike - ističu iz MVEP-a.

Themes
ICO