Croatia

NACIONALNI STOŽER ZA CIVILNU ZAŠTITU OBJAVIO NOVE PODATKE Imamo 14 novih zaraženih osoba, ukupno ih je 495 u Hrvatskoj

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu u 16 sati objavio je nove informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

 - Od jutros je zaraženo novih 14 osoba, dok je ukupan broj dosad zaraženih osoba uHrvatskoj 495 - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

 - Tijekom dana je to povećanje od 53 bolesnika, manje nego 63 jučer, ili 69 od prekjučer, ili 74 od dana prije toga - rekao je ministar Beroš.

Ministar i ravnateljica infektivne klinike "Fran Mihaljević", dr. Alemka Markotić, potvrdili su drugi smrtni slučaj u Hrvatskoj te izrazili sućut obitelji.

 - Trenutno imamo još osam bolesnika na respiratoru - rekla je Markotić. 

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u ovom trenutku nema potrebe za karantenom u Biogradu jer je bolnica dezinficirana.

 - Epidmeološka služba radi da se situacija u Biogradu razvrši - rekao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je donesena nova odluka u vezi vozača kamiona u međunarodnom prijevozu.

  - Oni nakon utovara i sitovara robe sada mogu koristiti izolaciju u svojem domu, ali ukliko primjete simptome odmah se moraju javiti liječniku. Ukoliko ne mogu koristiti kućne karantene mogu koristiti one koje je osigurala država. Ako su u Hrvatskoj manje od 24 sata, vrijeme u odmoru moraju povesti u kabini kamiona - rekao je Božinović. Zamolio je da se ljudi svih tih mjera pridražavaju.

 - Na sličan način ćemo razmotiri i druge mjere koje idu ka liberalizaciji strogih pravila. Večeras ćemo ramisliti o otvaranju specijaliziranih trgovina unutar tržnica, ali ćemo propisati vrlo striktne mjere vlasniku. To će se kontrolirati vrlo strogo - rekao je Božinović. 

Upitan ima li kakvih novosti o nabavi zaštitne opreme, Maja Grba Bujević rekla je da se postupa vrlo racionalno.

  - Za sada nemamo problem sa zaštitnom opremom i kontinuirano nam stiže nova oprema. Kako ona stiže, tako ide na teren i dodjeljuje se sukladno potrebama.

Ministar Beroš upitan je da li ima nekih nesuglasica s premijerom Plenkovićem.

  - Nesuglasica nema, ja sam na poziv premijera prije dvije i pol godine imenovam zamjenikom ministra, nedavno i ministar, a naša suradnja je dobra - rekao je Beroš.

Dr. Markotić je rekla da se novi laboratoriji za testiranje uspostavljaju, ali je naglasila da se s tim ne smije prenagliti.

  - Kolege iz Infektivne sve to koordiniraju. U Rijeci i Splitu se uhodavaju, postoje zahtjevi iz Zadra i Varaždina što je u tijeku, a Osijek radi punom parom već sedam do osam dana - rekla je dr. Markotić.

Podsjetimo, ranije tijekom dana u Hrvatskoj je preminula druga žrtva od koronavirusa. Riječ je o 74-godišnjem Zagrepčaninu koji je posljednjih nekoliko dana zbog teškog oblika koronavirusa bio na respiratoru.