logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

Najbolja poslovna škola na svijetu Booth iz Chicaga odabrala novinara Nacionala

U programu gostujućih novinara (journalist-in-residence) za godinu 2020. Centar za studij ekonomije i države George J. Stigler s poslovne škole Booth School of Business Sveučilišta u Chicagu (SAD) odabrao je devet novinara među više od 200 kandidata iz Europe, Afrike, Azije, Australije i Amerike. Među novinarima koji dolaze iz The Financial Timesa, Reutersa, Wall Street Journala, Politica i drugih velikih medija, ove godine odabran je i Nacionalov novinar Blaž Zgaga.

Odabrani novinari iz Velike Britanije, Brazila, Belgije, Južnoafričke Republike, Kine, Ukrajine, SAD-a i slovenski novinar koji već tri godine piše za Nacional, u ožujku će početi s intenzivnim transformativnim iskustvom učenja kojem je cilj oblikovati sljedeću generaciju lidera u izvještavanju o političkoj ekonomiji. Više puta nagrađen istraživački novinar Zgaga izjavio je da je pozitivno iznenađen što su ga odabrali i kako to pokazuje da i mediji iz malih tranzicijskih država svojim profesionalnim radom mogu stati uz rame najvećim globalnim medijima i najperspektivnijim novinarima. Na natječaj se prijavio prije svega iz želje da sluša predmete o analizi financijskih dokumenata i poreznim strategijama.

Program gostujućih novinara u poslovnoj školi Booth pokrenuli su 2017. godine. Koncipiran je tako da odabrani novinari tijekom 12 tjedana slušaju odabrane akademske predmete, sudjeluju u događanjima, surađuju s vršnjacima i druže se s najvećim sveučilišnim znanstvenicima.

Na poslovnoj školi Booth predaju Nobelovi laureati iz ekonomije, a škola je redovito na prvom mjestu najboljih poslovnih škola na svijetu. Forbes i the Economist odabrali su Booth School of Business kao najbolju poslovnu školu u svijetu 2019. godine, dok je prema U.S. News & World Reportu dijelila to mjesto s Harvard Business School i MIT Sloan School of Management. The Economist je MBA program iz Chicaga ocijenio najboljim na svijetu i 2018., kao i u razdoblju između 2012. i 2016. godine. Sveučilište u Chicagu redovito je među najboljih 10 sveučilišta na svijetu. Akademsko rangiranje svjetskih sveučilišta, odnosno nekadašnja Šangajska lista, postavilo je Sveučilište u Chicagu na 10. mjesto najboljih sveučilišta na svijetu u 2019. godini, dok ga je QS World University Rankings, odnosno nekadašnje Timesovo rangiranje, postavilo na 10. mjesto u 2020. Prema podacima The New York Timesa, među korporacijama se pokazalo da su diplomanti Sveučilišta u Chicagu među najcjenjenijima na svijetu. Uz to je novinar Nacionala Blaž Zgaga za varšavski kampus prestižnog College of Europe, na kojem se stvara europska elita, prošle godine organizirao tečaj e-učenja iz istraživačkog novinarstva i predavao istraživačko novinarstvo na radionicama u kolovozu i studenome 2019. kojima je prisustvovalo oko 150 novinara i drugih medijskih djelatnika iz Europske unije i susjednih država, od Bjelorusije preko Izraela do Maroka.

Themes
ICO