Croatia

Nova lokacija ali i atraktivni osvježeni program koji poštuje i tradiciju

Zbog epidemioloških mjera, svečano otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara premješteno je u staru gradsku luku

I dok su čuveni europski ljetni festivali poput onog u Bayreuthu ili Edinburghu otkazani zbog koronske nemani, Dubrovačke ljetne igre otvorene su kao što i tradicija nalaže 10. srpnja navečer.

Doduše, svečanost otvorenja po prvi puta u sedamdesetak godina trajanja festivala nije održana ispred crkve sv. Vlaha, nego u obližnjem Starom gradskom portu. Visoki uzvanici koje je predvodio predsjednik Republike Zoran Milanović nisu stajali na bini unutar zidina, nego su bili na brodu koji posjetitelje vozi na Lokrum. A veliki simfonijski orkestar uz moćne zborove nije uživo izveo Gotovčevu "Himnu slobodi" na Gundulićeve stihove na kraju himnične svečanosti koja Dubrovčanima i njihovim gostima tjera suze na oči.

Ponešto publike, točno onoliko koliko su dopustile stroge epidemiološke mjere, u staroj luci i na gradskim zidinama, a onda i uzvanici i televizijsko gledateljstvo morali su se zadovoljiti arhivskom snimkom Gundulićeve doista opojne glazbe. Ali, dizanje zastave Libertas, ovog puta na tvrđavu sv. Ivana nije prošlo bez pompe jer su zatutnjali dubrovački trombonjeri.

'A najobrazovaniji su dio društva' Harjaček: Znate li koliko ljudi ne zna kad će jesti i kako platiti režije!

A i knez je bio na svom mjestu te je prilagođen situaciji sa terase Sponze rekao svoju čuvenu rečenicu "Neka uđu". I 71. Igre mogle su početi bez obzira na sve neizvjesnosti koje nas čekaju na dugom putu do 25. kolovoza kada bi dubrovački festival tradicionalno trebao završiti.

A da se za Igre nije snažno založila aktualna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, tko zna da li bi festivala uopće bilo. Ovako je ona ohrabrila vodstvo festivala da publici ponudi skraćenu, ali umjetnički itekako opravdanu verziju festivala, s puno domaćih umjetnika od kojih neki zbog svojeg fluidnog umjetničkog statusa osjećaju posljedice koronske krize.

objavljen pretprogram Saznajte tko će sve nastupati na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama

Režije otvaranja Igara prihvatila se mlada redateljica dobro poznata dubrovačkoj publici Marina Pejnović. Ona je napisala i scenarij, a ulogu Negromanta mudro je povjerila autoritativnoj glumici Lindi Begonji. A još joj je bolja ideja bila angažirati odličan Jazz orkestar Hrvatske radio-televizije koji je pod ravnanjem Mirona Hausera itekako osvježio podosta kanonizirani ritual otvaranja najuglednijeg hrvatskog ljetnog festivala, pretvorivši protokolarni događaj u mladenačku proslavu veselih ritmova i neobuzdanih melodija.

Lukava redateljica ipak je publici priuštila i poskočicu Linđo bez koje se otvaranje Igara i ne može zamisliti. A gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u svom je odmjerenom govoru ponovno prosvjetiteljski podsjetio da se tezorom ne može kupiti baš sve. A pogotovo ne sloboda. I to još ona dubrovačka.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Solskjaer on the Europa League: Winning with Manchester United would be the biggest achievement of my career
Liverpool can buy defender Olympiakos Tsimikas for 13 million euros
Muller on the fact that Lewandowski is the best forward in the world: we will See on Friday. Messi also played well
Willian addressed the Chelsea fans: I leave with my head held high. I'll miss you
Ronaldo is encouraged that Pirlo has taken charge of Juventus
Messi at half-time of the match with Napoli: Let's not be stupid. We have two goals advantage, we play calmly
Traore suffered a dislocated shoulder 4 times this season. Now it is smeared with baby oil, so that it is not missed