Croatia

'Od sutra hrvatski državljani ponovno mogu na austrijsko tržište rada'

Austrija od 1. srpnja potpuno otvara svoje tržište rada hrvatskim državljanima, potvrdio je Večernjem kistu  dr. Herbert Buchinger, jedan od dvojice predsjednika Poslovodnog odbora austrijskog saveznog Servisa za zapošljavanje (AMS)u Beču.

Kurz posjetio Austrijance Kleinwalsertala: Prva posjeta nakon gotovo pola stoljeća
Kurz posjetio Austrijance Kleinwalsertala: Prva posjeta nakon gotovo pola stoljeća
PANDEMIJA KORONAVIRUSA Austrija opet postala žarište: 'Koštalo nas je ukidanje obveznog nošenja maski'

Kako su u utorak izvijestili austrijski mediji Austrija je maksimalno iskoristila mogućnost zaštite svoga tržišta radne snage po formuli Europske unije za nove zemlje članice „2+3+2“ te je Hrvate držala u svojoj  „čekaonici“ punih sedam godina. Stoga ova vijest o pripuštanju Hrvata na austrijsko tržište rada nije nikakvo iznenađenje, jer drugu alternativu Austrija niti nema. Iako su se neki potajno nadali da bi novi izgovor mogla biti koronakriza i najviša stopa nezaposlenosti u Austriji nakon Drugog svjetskog rata te  trenutačno gotovo 1,3 milijuna Austrijanaca koji su u potrazi za poslom ili rade skraćeno.

Veliki teret i za još uvijek relativno bogatu Austriju, koja je za oporavak gospodarstva i austrijskih građana izdvojila čak 50 milijardi eura.

S obzirom na veliku besposlicu i u Austriji i na najveću recesiju u poratnoj Austriji, naravno da Hrvati nemaju puno toga za očekivati, bez obzirna na ukidanje radnih dozvola, jer prednost pri zapošljavanju imati će domaći radnici i stranci koji su već u zemlji.

No, unatoč tome kako je izjavio stručnjak austrijskog gospodarsko-istraživačkog Instituta za više studije (IHS) Helmut Hofer „realno je za očekivati da u Austriju u godinu dana dođe do 10.000 Hrvata“.

Filakov
Filakov
Poduzetnička braća Kako su Filakovi postali najveći uzgajivači biološke rajčice u Baranji

„U svakom slučaju ne očekuje se velika navala“, tvrdi Hofer i dodaje kako je tako bilo i s Rumunjima, Bugarima i Poljacima kada su pripušteni na austrijsko tržište radne snage.

Neki od medija pitaju zašto je Hofer tako siguran da Hrvati, koji i sami muku muče s teškim posljedicama koronakrize i u neposrednoj su blizini Austrije, pogotovo oni iz sjevernog dijela Hrvatske, neće u većem broju preplaviti Austriju? Odgovor na to pitanje je još u veljači ove godine u ekskluzivnom intervjuu za Večernji list dao predsjednik Poslovodnog odbora austrijskog AMS-a i poznati međunarodni stručnjak za tržište rada i predsjednik Mreže europskih javnih službi za zapošljavanje (PES Network) dr. Johannes Kopf:

„Zato jer je preduvjet da imaš osiguran posao“. Ta je regulativa prema Kopfovim riječima sastavni dio jednog od temeljnih prava Europske unije da sloboda kretanja radnika uključuje i pravo na zapošljavanje i prebivalište u svakoj državi članici EU-a.

Statistike za 2019. godinu pokazuju da je u Austriji prošle godine prosječno bez posla bilo 4.345 Hrvata, što je za 148 osoba ili 2,3 posto manje nego 2018. Do prije koronakrize na austrijskom tržištu rada bilo ih je ukupno 39.000, što zaposlenih, što nezaposlenih.

Greenwood studio
Greenwood studio
GLAZBOM DO USPJEHA “Greenwood Studio otvorio sam uz pomoć 70.000 kuna koje sam dobio kao dio mjere samozapošljavanja”

Austrijski analitičari tvrde da svake godine u potrazi za poslom u Austriju dolazi negdje oko 3.000 hrvatskih državljana. Procjenjuju da Austriju neće zapljusnuti novi val Hrvata u potrazi za poslom, jer niti prije koronakrize Austrija nije imala baš veliku ponudu za zapošljavanje. Hrvati su uglavnom radili u turizmu, ugostiteljstvu i nekim granama građevinarstva, djelatnostima trenutačno izuzetno zanimljivim i domaćoj nezaposlenoj radnoj snazi. A Austrijance i tako i tako isključivo zanima kvalificirana i visokoobrazovana radna snaga. S nekvalificiranom i sami „muku muče“. Zato onima koji nemaju prethodno osigurani posao, bolje je da ni ne krenu put ove alpske zemlje, koja također „stenje“ pod teretom koronakrize.

Football news:

Wolves again among the top (above Arsenal and Tottenham): include superpowers in the second half, do not carry iron and recover using NASA technology
Nemanja MATIC: There is a great camaraderie at Manchester United. It will be an honor to achieve a lot with this team
17 - year-old Liverpool forward Elliott has signed a professional contract
Inter scored an 18-year-old refugee. In 2016, he sailed to Sicily from Africa on a rubber boat
General Director of the banner of Labor about the player who was hit by lightning: the Dynamics of recovery is positive,it will play
An autobiography about Modric's career will be published in Russian
Dani Alves on Ramos' foul: Real Madrid have taught us to do more than we are used to