logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

Odobreno: HŽ uz potporu EU-a ulaže 1,29 milijarda kuna u nabavu vlakova

RIJEKA  Stručnjaci programa Zajedničke pomoći za podršku europskim regijama (JASPERS), dostavili su Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pozitivno mišljenje tzv. IQR (Independent Quality Review), za sufinanciranje milijardu i 293 milijuna kuna vrijednog projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽPP) novim elektromotornim vlakovima.

Prema propisanoj proceduri kod velikih projekata, službenu odluku o odobrenju ovog projekta u narednih nekoliko mjeseci trebala bi donijeti Europska komisija, no pozitivno mišljenje stručnjaka JASPERS-a, smatraju u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, velik je korak naprijed te se očekuje da će Europska komisija potvrditi sufinanciranje u iznosu od oko 850 milijuna kuna, odnosno 85 posto takozvanih prihvatljivih troškova, procijenjenih na milijardu i 35 milijuna kuna.

Veća konkurentnost

- Uz dostavljeno pozitivno mišljenje IQR, a potom i službenu Odluku EK, ovaj projekt će biti ocijenjen prihvatljivim za sufinanciranje iz europskih fondova nakon čega će uslijediti potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i HŽPP-a kao korisnika ovog projekta, stoji u dopisu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

HŽPP će ovim projektom modernizirati svoj vozni park dvadeset i jednim novim elektromotornim vlakom, od čega je predviđena nabava jedanaest gradsko-prigradskih i deset regionalnih koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz te na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga.

Projektom je planirana nabava jedanaest vlakova u 2022., a preostalih deset godinu dana kasnije. Ovaj projekt, ističu iz Ministarstva, projekt predstavlja nastavak rada HŽPP-a na rješavanju problema visoke starosti voznog parka.

Povezanost i mobilnost

- Cilj ovog projekta je poboljšanje regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u većim gradskim centrima. Osim toga, projekt je usmjeren i na osiguranje učinkovitijeg i konkurentnijeg željezničkog putničkog prijevoza koji će doprinijeti održivosti prometnog sustava u Republici Hrvatskoj. Ovaj projekt dio je velikog investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica. Ukupan iznos trenutnih ulaganja u željeznice iznosi oko 1,2 milijarde eura a do 2030. godine bit će uloženo ukupno 3,5 milijardi eura koje se najvećim dijelom osiguravaju iz EU fondova, poručuju iz Ministarstva.

Themes
ICO