Croatia

Petrović: “U prvoj fazi dolazi 125 tisuća doza cjepiva, a može se očekivati krajem godine”

Prve doze cjepiva protiv koronavirusa, točnije njih 125 tisuća očekuju se u prosincu, a voditeljica Odjela za respiratorne bolesti HZJZ-a. Goranka Petrović rekla je da će u prvoj etapi cijepljenja biti svi zdravstveni radnici i korisnici domova za starije.

”Doći će nakon što se službeno odobri od strane Europske agencije za lijekove. Pretpostavljamo da bi najranije krajem samog prosinca, a ako ne tada sigurno u siječnju 2021.”, izjavila je Goranka Petrović.

Prva etapa 

Petrović je pojasnila kako imamo plan cijepljenja koji je prilično detaljno razrađen s obzirom na to tko će se prvi cijepiti, tko će cijepiti i gdje će se cijepiti. Međutim, ono što nam je jako važno, u kojim količinama i točno kad, to još uvijek ne znamo. U prvoj etapi će se cijepiti svi zdravstveni djelatnici, isto tako u domovima za starije, kako korisnici, tako i djelatnici.

Lokacije cijepljenja

”Kada govorimo o prvoj etapi, bit će uglavnom cijepljeni u samim domovima za starije. a zdravstveni djelatnici u samim zdravstvenim ustanovama, dakle bolnicama i ambulantama primarne zdravstvene zaštite”, rekla je voditeljica Odjela za respiratorne bolesti HZJZ-a.

Druga etapa

”Nakon toga slijedi druga etapa u kojoj se cijepe i djelatnici u zdravstvenom sustavu, potom osobe koje su starije od 65 godina i osobe s kroničnim bolestima, ali koje nisu u domovima”, pojasnila je Petrović.

Dodaje kako je jako važno da svi budu iskoordinirani i na tome se trenutno radi. U tome ključnu ulogu imaju županijski zavodi za javno zdravstvo koji moraju prikupiti precizne podatke o popisu svih građana koji se žele cijepiti, o raspoloživim cjepiteljima i mjestima gdje će se cijepiti.

Logistički zahtjevna organizacija

Petrović priznaje kako je ovo veliki logistički izazov, te dodaje kako se već sada iz županijskih zavoda prikupljaju podaci. Tijekom sljedećeg tjedna dobit će i podatke od radne skupine ministarstva zdravstva za domove za starije, kako bi do
konca prosinca, kada bi mogle doći prve količine, sve bilo jasno i isplanirano.

”Moramo znati da kada dođe Pfizerovo cjepivo mi imamo točno pet dana da se sve utroši, odnosno da se cijepe svi koji se trebaju cijepiti .Teško je procijeniti koliko ljudi će se cijepiti do kraja godine, no mi imamo sasvim dovoljnu količinu cjepiva.
Zato smo ušli u sustav zajedničke nabave, da bi osigurali cijepljenje svih naših građana kojima je potrebno i da bi njihovo zdravstveno stanje bilo zaštićeno”, rekla je Petrović u razgovoru za RTL Danas.

Nije se raspravljalo o tome treba li cjepivo biti obavezno, tvrdi Petrović, te naglašava kako će nam cjepivo biti važno, posebice ako ima djelotvornost kako se preliminarno pokazuje.

“Cjepivo će se koristiti onom dinamikom kojom bude pristizalo. Prvo će doći Pfizerovo, nakon toga Moderna ili AstraZeneca.  No Petrović tvrdi kako nema razloga sumljati niti u jedno cjepivo niti se bojati ako će dobiti drugačije cjepivo od nekog drugog”, naglasila je.

Preporuka je Svjetske zdravstvene organizacije da se cijepe i oni koji su preboljeli Covid-19.

”Naravno da ako smo tek preboljeli koronu da se nećemo ići odmah cijepiti, jer neka istraživanja pokazuju da ta zaštita traje nekih 6 mjeseci. Ali svakako i oni nakon par mjeseci dolaze u obzir. To će biti kao jedna docjepna doza.”

”Sve cjepivo neće se sigurno potrošiti uzalud, uvijek postoje neke države kojima možda možemo prodati ili možemo pokloniti, s obzirom na ogromnu globalnu potražnju. Mi se nadamo da ćemo uspjeti procijepiti što je više moguće našeg
stanovništva”, rekla je Petrović.

Komentiraj

Football news:

Agent about Wendel in Zenit: A risky deal, may not be justified
Shevchenko about Ukraine at Euro 2020: Goal-minimum-exit from the group
Tottenham are Interested in Southampton's top scorer Ings. He has 7 goals in 13 Premier League games
Midfielder Loko Berkovskiy focuses on de Bruyne: I give passes more often, I don't hit many goals, but I draw conclusions
Ex-coach Genoa Nicola took charge of Torino
Lampard on 8th place Chelsea: I can handle the pressure
Wegorst-the first in the history of Wolfsburg to score 12 goals in the 1st round of the Bundesliga. He is in the top 3 of the goalscoring race