Croatia

Pomoć poslodavcima: Potpore za plaće ostaju samo turizmu i prometu

Turizam, promet i djelomično ugostiteljstvo mogli bi biti jedine djelatnosti iz kojih će se regrutirati poslodavci kojima će i u srpnju biti isplaćena državna potpora za plaće zaposlenih. Najavili su to premijer Andrej Plenković te resorni ministar Josip Aladrović, no nisu pritom iznijeli preciznije detalje.

– Vodit ćemo računa da nakon travnja i svibnja kalibriramo mjere i nastavljamo davati potpore samo onim sektorima u kojima će eventualno biti stvarnih i velikih problema u mjesecima koji dolaze – kazao je premijer.

Isplata u srpnju

Josip Aladrović precizira da se razmatra produljenje potpora za isplatu plaća za lipanj s isplatom u srpnju, što bi mogla biti i jedna od posljednjih značajnijih predizbornih odluka Plenkovićeve Vlade. Aladrović navodi da je država dosad isplatila 3,5 milijardi kuna potpora za prethodna dva mjeseca te u lipnju stiže treća. Tvrtke i poslodavačke udruge pojačavaju pritisak da se isplate nastave i kasnije, no čak i da nismo u izbornom procesu, bilo bi teško pronaći novac za isplatu masovnih potpora za više od polovice zaposlenih u privatnom sektoru.

Zimska luka u Krilu puna brodova
Zimska luka u Krilu puna brodova
Pogođeni koronom Glas poduzetnika traži moratorij na leasing za one koji se bave povremenim prijevozom

U prvom valu država je bila široke ruke te je novčanu pomoć osigurala svima kojima je odlukama Stožera zabranjen rad ili su mogli raditi ali su im prihodi smanjeni više od 20 posto. Neslužbeno, ta bi se granica za lipanj trebala dići na najmanje 50% gubitka, ali ni u tom slučaju produljena potpora ne bi bila linearna i isplaćena svima, nego samo tvrtkama u izabranim i pogođenim djelatnostima. Mogao bi to biti uglavnom turizam, potvrdi li se službena procjena o smanjenju turističkih noćenja, dolazaka i prihoda od 70 posto, te prijevoz, koji je spomenuo premijer.

Vladinim su analitičarima podaci iz fiskalizacije trenutačno jedan od najvažnijih pokazatelja što se svaki dan doista događa na terenu, a sudeći prema njima, djelatnost usluživanja i pripremanja hrane, odnosno hoteli, restorani i kafići, u drugom dijelu svibnja ostvaruju između 30 i 40 posto prošlogodišnjeg prometa. Trgovine mješovite robe i maloprodaja na sličnoj su razini prihoda kao i 
prošle godine, a ostali u prosjeku zaostaju samo desetak posto. Po tom kriteriju, neki ni za svibanj neće zadovoljiti osnovni prag o padu prihoda većem od 20% (najavljuje se provjera za velike korisnike), s time što se zahtjevi za isplatu svibanjske potpore za nove i obvezne dopune za ostale primaju do 7. lipnja. 

– Državne potpore trebaju završiti s mjesecom svibnjem za sve jer će svi imati mogućnost poslovanja. Epidemiološki razlozi više nikoga ne sprečavaju da radi – kaže Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta Zagreba, usprkos tome što će recesija dovesti do pada gospodarskih aktivnosti za mnoge.

Aerodrom u Milanu
Aerodrom u Milanu
POTICANJE PUTOVANJA EK nudi rješenje za turizam: Preporučuje vouchere za otkazane letove i turistička putovanja

– Bit će lobističkih pritisaka pojedinih sektora i poduzetnika jer smo u izbornom razdoblju, ali čini mi se suludim negirati realnost i fiskalno se iscrpljivati na pokušaju da se isprave tektonski poremećaji do kojih je došlo.

– Prijedlog da se nastavi čuvati zaposlenost u turizmu ili ostalim pogođenim djelatnostima nije ekonomski zdrav potez. To je kao da subvencionirate vlasnika konja koji je vukao tramvaj da s konjem vuče taj tramvaj još jedan mjesec jer su izbori. Ne možemo natjerati turiste da dođu niti čuvati zaposlenost u djelatnostima koje moraju prihvatiti novu realnost – ističe Lovrinčević.

Aladrović: Budimo objektivni

Njegov je savjet da se javni resursi usmjeravaju u zdravstvo (zbog mogućeg drugog vala epidemije) te u potpore nezaposlenima jer bi u suprotnom svatko mogao reći da mu je biznis pao i tražiti pomoć države.

Hanfa - Ilustracija
Hanfa - Ilustracija
Traže duže moratorije HANFA izdala dodatne preporuke leasing društvima kako bi olakšala prijevoznicima

– Čuli smo niz zahtjeva poduzetnika, no moramo biti objektivni i reći u kojem obujmu ih možemo zadovoljiti. Iz konteksta javnih financija, ova mjera za očuvanje radnih mjesta je izrazito izdašna – prokomentirao je Aladrović javni prosvjed poduzetnika pred zgradom Vlade.

Nakon toga je vođa nove poduzetničke udruge Hrvoje Bujas rekao da očekuje produljenje potpora “na bazi mjesec za mjesec” za najugroženije tvrtke s padom prihoda većim od 50 posto, te jasna pravila s leasing kućama i bankama oko moratorija na kreditne obveze.  

Football news:

Manchester United refused to extend ighalo's loan until the end of the season. The player must return to Shanghai
Levchenko about dinner in a restaurant in Amsterdam: you put the Plates on a tray yourself, the distance with the waiter is 1.5 m
Ex-Moscow midfielder Krunich: In Europe, everything looks beautiful, but this is not quite true. There is no soul there, but Russia has one
Kiknadze says that he is a club. But the club is a team, and the rest is transient. Boris Ignatiev about the CEO of Loco
Inter is ready to sell Icardi to PSG for 55-60 million euros. In Paris, he is offered a salary of 10 million a year
Leipzig completely annihilated Mainz
Barcelona are Interested in 18-year-old midfielder Herta Samardzic