Croatia

Poznati hrvatski meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na dan izbora

Na tri pitanja novinarke Večernjeg lista Božene Matijević odgovorio je meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda Izidor Pelajić.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

1. Kakvo vrijeme danas očekuje birače?

biračka kutija
biračka kutija
VAŽNI DETALJI Donosimo veliki vodič: Kako sutra na biralištima ispravno ispuniti glasački listić?

Na izborni dan vremenske prilike bit će stabilne. U većini predjela prevladavat će sunčano. Umjerena će naoblaka povremeno pratiti glasače u 4. i 5., a ujutro moguće i u 10. izbornoj jedinici. Poslijepodne će u unutrašnjosti, i to osobito u Posavini i uz granicu sa Slovenijom, mjestimice biti slabog razvoja naoblake, ali kiše ipak ne bi trebalo biti. Duž obale puhat će bura, većinom umjerena, povremeno jaka, a lokalno su mogući olujni udari u 8. i 9. izbornoj jedinici. Opet će biti toplije, s temperaturom oko 30°C, osim u Gorskom kotaru i Lici gdje će biti niža.

2. Počele su vrućine, ali i sparine. Hoće li cijelo ljeto biti takvo i hoće li se opet rušiti temperaturni rekordi?

Dosad smo imali samo nekoliko vrućih dana i toplih noći, pa su i upozorenja na vrućinu i toplinske valove bila relativno “tiha”. Srpanj će najvjerojatnije biti uobičajeno topao ili malo topliji od višegodišnjeg prosjeka, s uobičajenom količinom kiše. Kolovoz i rujan mogli bi donijeti više vrućine nego što je to uobičajeno, a čini se da će i kiše biti manje nego u prvom dijelu ljeta pa raste mogućnost za sušu. Vrlo je izgledno da će 2020., globalno gledajući, biti jedna od 10 najtoplijih u povijesti mjerenja. U Hrvatskoj smo imali vrlo topao početak godine, a uz očekivanje toplijeg drugog dijela ljeta i početka jeseni, lako je moguće da ćemo dodati neke nove temperaturne rekorde.

PARLAMENTARNI IZBORI FOTO Pogledajte kako protječu izbori u Mostaru i poštuju li se epidemiološke mjere

3. Potres je oštetio i zgradu DHMZ-a. Kako vam je raditi od kuće?

Rad od kuće za neke se poslove pokazao zgodnom alternativom, ali većina operativnih djelatnosti ipak traži određenu informatičku i tehničku potporu koju nije moguće osigurati u privatnom prostoru pa održavanje operative i privida normalnog funkcioniranja Zavoda od većine kolega sada traži dodatne napore. Privremeno rješenje koje upravo implementiramo je preseljenje uredskih prostora u Kraš što bi trebalo olakšati funkcioniranje dijela Zavoda, ali informatička infrastruktura i dalje će biti većim dijelom smještena u oštećenoj zgradi na Griču, što nije dugoročno održivo.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Lampard on Chelsea's challenge for the new season: we Don't want to limit ourselves to fighting for the top 4
Lewandowski scored his 66th goal in the Champions League and moved to 4th place, ahead of Benzema. To Raul's 5 goals
Barcelona and Bayern have won the Champions League 10 times. 6 other participants of the 1/4 final of 0 cups
Gennaro Gattuso: Napoli fell asleep for half an hour and gave Barca victory. We dominated and hit more often
Lewandowski finished off Chelsea: 2 goals and 2 assists. His statistics this season are more than space
Barca flick: Not focusing on Messi. We want to show our strengths
Lewandowski scored 7 (3+4) points in two games with Chelsea and participated in all of Bayern's goals