logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

PRIPREME ZA MOGUĆU NOVU SEZONU 'CRNO-BIJELOG SVIJETA' Ljubav na koncertu Đavola, gledanje 'Dinastije' i buđenje nacionalizma

Od HRT-a nije stigao odgovor o snimanju, no ovih se dana očekuje odobrenje budžeta za 2020. godinu

Kad je krajem ožujka sa scenom nasmiješenog Žaca (Karlo Maloča), koji sa zagrebačkog Glavnog kolodvora odlazi u vojsku na godinu dana, završila treća sezona popularne dramsko-humoristične serije “Crno-bijeli svijet”, brojni su fanovi doslovno zatrpali Facebook stranicu “Crno-bijeli svijet HRT” komentarima da žele nastavak.

Zeleno svjetlo

No, tada je bilo gotovo sigurno da je seriji koja evocira osamdesete godine prošlog stoljeća na ovim prostorima došao kraj, a glumci, gledatelji i čitava ekipa serije definitivno nije željela takav rasplet. No, čini se da je četvrta sezona itekako izgledna, a prve čitače probe, i to s Anicom Dobrom u ulozi Jagode, počinju već ovog petka. Ipak, odlučujuću i konačnu riječ ima HRT, na kojem je odluka o financiranju i snimanju novih sezona, odnosno epizoda. Kako bilo, u producentskoj kući Interfilm sve je spremno za početak snimanja koje će, bude li sve po planu, početi krajem veljače ili početkom ožujka.

- Dok HRT ne kaže ‘da’, ne radimo. Spremni smo i voljni, ali dok od HRT-a nemamo u rukama određeni dokument, sve stoji. Većina glumačke ekipe je spremna i zna za to, pola scenarija je gotovo, a ako stigne potvrdni odgovor, krećemo u realizaciju finalnog scenarija - najavio je producent Ivan Maloča iz Interfilma.

A da je itekako razradio događaje koji bi mogli uslijediti u četvrtoj sezoni, potvrdio je i glavni scenarist i redatelj serije Goran Kulenović. Kako je treća sezona završila u ljeto 1984., radnja se, naravno, nastavlja u 1985. i 1986.

- Tih godina nema nekih velikih događanja, poput Olimpijskih igara koje su bile u Sarajevu, a zagrebačka Univerzijada je tek u naznakama. Ali, prva epizoda počinje Ciboninim osvajanjem Kupa prvaka i naši su junaci svi u tome. Žac je na odsluženju vojnog roka na poligonu pokraj Sarajeva i zaplet kreće kad ostanu bez televizora i treba smisliti kako da gleda životno važno finale, a ne bi smio iz vojarne - daje naslutiti razvoj događaja Kulenović.

Jedan od omiljenih likova, simpatični fotoreporter Žungul (Slavko Sobin) u ljubavnim je zavrzlamama, koje će se, priča Kulenović, dodatno zakuhati na koncertu demo grupe Đavoli uoči objave njihova prvog albuma.

Stojedinica

- Imamo u novoj sezoni i psihozu oko gledanja Live Aida, kao i ritualnog gledanja ‘Dinastije’, koje Dunja (Elizabeta Kukić) pokušava ukinuti svojim ukućanima da se ne truju ‘američkim galofakom’ i to poprati rečenicom: ‘Vi ste moji i ja vas ne dam’. Marina (Sara Stanić) se, pak, zaposli u časopisu Svijet, koji se u to doba od dosadnog štiva pretvara u vjesnik feminizma - kaže scenarist i redatelj.

Četvrta sezona obilovat će i događajima vezanim uz kultni Radio 101.

- Bit će super priča vezana uz Stojedinicu, koje će se s veseljem podsjetiti stare generacije, a one mlađe zinut će u čudu. Podsjetit ćemo i na dance slušaonicu u klubu Jabuka, što je bila velika stvar u Zagrebu. Možemo reći i da se i Žac preko Nenada mota po Radiju 101, a jedna će voditeljica unijeti razdor među njih - najavljuje Kulenović. Kad je Jagoda (Anica Dobra) u pitanju, kod nje slijede klasični problemi s vođenjem butika.

- Tad je bio običaj da se ni blizu ne prijavljuje promet dućana, što Jagoda ne želi, pa će ubrzo otkriti da nije jednostavno biti pošten i bit će frke. Una (Kaja Šišmanović) će otići u Beograd da vidi što se tamo događa jer je diplomirala glumu, ali je nestrpljiva i u Zagrebu nema angažmana. Jura je, pak, dobio zaduženje da organizira reli za štednju benzina, što je inače Ina tada stvarno radila u sklopu stabilizacijske politike - otkriva Kulenović.

Za one koji se pitaju što je s Kipom, odgovor je da je na njega došao red da bude zreo i odgovoran, a Žungul je u krizi srednjih godina.

Kao i u svim dosadašnjim sezonama, i u četvrtoj će se pojaviti neke od zvijezda tog vremena.

- Netko će sigurno biti Neno Belan na stageu, a razmišljamo o tome da imamo i Marinu Perazić. Opet će se pojaviti i Nele iz Zabranjenog pušenja. Mogla bi biti i zgodna scena s Unom u Beogradu jer Anica Dobra nas je podsjetila da su u to vrijeme tamo glumu studirali Arijana Čulina i Milan Pleština, pa je i to mogućnost koju razmatramo. Kad je 101 u pitanju, netko bi trebao igrati mladog Meštra jer upravo je Davor Meštrović bio voditelj kad je u kontakt-emisiji izbio skandal jer je jedan slušatelj imao nacionalistički ispad - ispričao je Kulenović.

Kao i dosad, dođe li do realizacije, budžet bi po epizodi bio oko milijun kuna, kaže Ivan Maloča, a upravo će se zbog ograničenih sredstava cijela sezona snimati na zagrebačkim lokacijama.

- I u ovoj ćemo sezoni lažirati Split, kao što je prije bio slučaj sa Sarajevom ili pak Žacovim maturalcem na moru. U Splitu se odvija scena kad se počinje buditi nacionalizam i kad su torcidaši pobacali pitomce s rive. Kad je Beograd u pitanju, snimat će se samo interijeri, kao i u drugoj sezoni. Sve bi bilo lakše i bolje da se radi u regionalnoj koprodukciji, tada bi svi profitirali - napominje Kulenović.

Kao i dosad snimanje bi trebalo trajati oko tri mjeseca, točnije 85 dana, a četvrta bi sezona mogla biti završena i dosta prije nego prijašnje.

Vanjski projekti

- U najboljem slučaju, s obzirom na to da će Igor Mirković, koji je i prije sudjelovao u scenariju, i režirati neke epizode, na montažu bismo se bacili već tijekom ljeta jer obojica imamo posla najesen. Ja, konkretno, snimam film u studenom. A to znači da bi četvrta sezona za emitiranje već bila spremna najesen - zaključio je Kulenović.

Iako od HRT-a nije stigao konkretan odgovor, neslužbeno doznajemo da se u nacionalnoj TV kući ovih dana očekuje odobrenje budžeta za 2020., a prije toga se ne može spekulirati o ikakvim vanjskim projektima, kao ni o tome kada bi se oni eventualno mogli pokrenuti.

Više na Jutarnjem...

Themes
ICO